O fată de 15 ani a sunat la 112 şi a anunţat că a fost violată de tatăl vitreg, dar a fost lăsată să se întoarcă în casa agresorului

O adolescentă de 15 ani din județul Vaslui a sunat la 112 pentru a reclama că a fost violată de tatăl vitreg. Deși medicii au aflat că ea a fost abuzată, fata a fost lăsată să locuiască în aceeași casă cu agresorul care este cercetat în libertate. Motivul: pentru că era o zi de sâmbătă, reprezentanții spitalului nu au sesizat nici Protecția Copilului și nici Primăria.

20 aug. 2019, 13:37
O fată de 15 ani a sunat la 112 şi a anunţat că a fost violată de tatăl vitreg, dar a fost lăsată să se întoarcă în casa agresorului

Sâmbătă, 17 august, a treia zi din minivacanța de Sfânta Maria. O adolescentă de 15 ani din satul Grivița a sunat la 112 de pe telefonul unei vecine, spunând că a fost abuzată sexual de tatăl vitreg. Fata și-a făcut curaj să reclame că fusese violată în urmă cu o săptămână.

Adolescenta a fost transportată cu ambulanța la spitalul din Bârlad, unde a fost consultată de medici.

„Declară că a fost abuzată sexual de tatăl vitreg în urmă cu o săptămână. Medicul CPU face solicitare la Poliție, pacienta împreună cu mama ei părăsesc spitalul, însotițe de reprezentanții Politiei, pentru declarații. În cursul zilei de astăzi (ieri – n.r.) , unitatea noastră demarează procedura prin care se anunță Protecția Copilului”, a precizat directorul de îngrijiri medicale al Spitalului din Bârlad, conform sursei citate.

Reprezentanții IPJ Vaslui au precizat pentru Adevărul că fata și mama ei au fost duse la audieri pentru declarații. Deși în acest caz era vorba despre o victimă minoră, autoritățile nu au luat imediat măsuri pentru a o proteja. Copila a fost nevoită să locuiască în aceeaşi casă cu agresorul. Aceasta a fost decizia mamei, iar polițiștii nu s-au împotrivit.

Potrivit Adevărul, femeia ar fi spus că bărbatul urma să plece la muncă la începutul săptămânii, acesta fiind muncitor pe șantier.

Audierea fetei nu a fost realizată în prezența unui psiholog, așa cum prevede legea în astfel de cazuri, și nu au fost sesizați reprezentanții de la Protecția Copilului Vaslui. Pentru că incidentul a fost reclamat sâmbătă, nici reprezentanții Spitalului din Bârlad nu a sesizat DGASPC sau serviciul social al Primăriei comunei Grivița.

Reprezentanții Spitalului au precizat că au trimis o informare către Primăria Grivița abia luni, însă documentul nu ar fi ajuns la destinație pentru că faxul era defect, notează Adevărul. Abia marţi dimineaţă, 20 august, după ce au fost sesizaţi şi de jurnalişti, reprezentanţii DGASPC şi ai Primăriei Griviţa au primit sesizări oficiale scrise de la spital, respectiv Poliţie.

O echipă de specialişti de la Protecţia Copilului s-a deplasat marţi dimineaţă la Griviţa pentru a evalua minora şi pentru a stabili dacă se impun măsuri de protecţie speciale.

„Decizia părintelui (de a se întoarce cu copila în casa agresorului – n.r.) nu poate fi dată de o parte până când nu vom finaliza evaluarea iniţială şi vom discuta cu minora. O echipă a DGASPC se află în momentul de faţă pe teren”, a precizat Ionuţ Dănilă, responsabil mass-media din cadrul DGASPC Vaslui, potrivit Adevărul.