O nouă controversă pe Facebook, după cazul J’ai Bistrot! Mii de femei s-au simtit ofensate de gluma virală a angajaților unei pizzerii care dădeau note trecatoarelor

O nouă temă controversată a luat Facebook-ul cu asalt, după cazul cu restaurantul J'ai Bistrot. În mediul virtual a apărut o fotografie în care mai mulți bărbați, angajați ai unei pizerii din București, acordau note bazate pe aspectul fizic persoanelor de sex feminin care treceau prin fața lor.

16 iul. 2022, 20:02
O nouă controversă pe Facebook, după cazul J’ai Bistrot! Mii de femei s-au simtit ofensate de gluma virală a angajaților unei pizzerii care dădeau note trecatoarelor

În fotografia postată pe internet apar patru tineri, de la pizzeria „Buoni E Bravi” din București, care țin în mână foi pe care erau trecute note de 10 și 10+. La scurt timp, internauții s-au împărțit în două categorii și au lăsat comentarii în care îi acuză de hărțuire, respectiv comentarii în care spun că gestul lor a fost nimic mai mult decât un compliment.

O tânără jurnalistă a povestit pe pagina sa de Facebook cum tinerii respectivi se distrau pe seama aspectului fizic al fetelor și femeilor care treceau pe stradă.

„Bună ziua, prieteni! Mi-aș dori să nu fiu iar nevoită să fac o postare prin care să atrag atenția la misoginismul nesimțit din România, dar nu se poate, pentru că la fiecare pas întâlnesc o situație care îmi confirmă că mai avem mult de lucru până vom ajunge o țară civilizată. Așadar, zilele trecute mi-a scris o fată că a trecut pe lângă pizzeria Buoni E Bravi, aia „șmecheră” de la Rosetti, și a văzut că membrii personalului, împreună cu niște prieteni, le acordau note fetelor care treceau pe stradă. Fata care mi-a scris a trecut pe lângă ei împreună cu iubitul ei și a fost scutită de notele băieților, dar s-a simțit scârbită și umilită că asistă la așa ceva chiar pe bulevardul Carol, în centrul orașului. Din fericire, avem și dovada acestui eveniment, pentru că una dintre fetele care au fost notate le-a făcut poză băieților și a postat-o la story. Așa am reușit să identificăm că respectivii nu erau doar clienți, ci chiar membri ai personalului pizzeriei, după cum reiese din a doua fotografie, postată de pizzerie pe pagina de Instagram. Ce pot să spun, e evident că pizzeria susține astfel de comportamente, deci nu mă aștept să facă ceva în această privință. Vouă, prieteni, vă cer să dați share, ca să ajungă postarea la cât mai multă lume, și vă recomand să nu călcați în pizzeria asta dacă sunteți persoane inteligente, progresiste, feministe și vă doriți o lume mai bună, în care femeile nu sunt notate pe stradă ca și cum ar fi niște mărfuri supuse privirii masculine. Eu una știu sigur că nu vreau să am vreodată de-a face cu acest local”, a scris pe Facebook autoarea postării.

La doar o zi de la respectiva postare s-au adunat mii de reacții, comentarii și share-uri.

Mulți dintre internauți au catalogat gestul tinerilor de la pizzerie drept un act de hărțuire. „Este injositor pentru o femeie, pentru o persoana de orice sex, este degradant si umilitor sa fie notata precum o vita la targ (dupa orice fel de criteriu). Imi pare enorm de rau pentru orice persoana care a trecut pe langa ei si a fost agresata de comportamentul lor. Si pentru oricine a avut parte de un tratament similar. Am avut parte de suficiente manifestari de genul incat sa ma simt mizerabil de fiecare data. Indiferent de cum ar arata o persoana, nu e treaba nimanui sa o judece. In niciun fel. Pozitiv sau negativ”, a scris o tânără la rubrica de comentarii.

Pe de altă parte, altor utilizatori li s-a părut foarte exagerată folosirea termenului de „hărțuire” și au spus că angajații din respectiva fotografie au vrut doar să facă un compliment trecătoarelor.

„DOAR sa-i spui unei femei ca arata “de nota zece” nu e hartuire, e un compliment. Il poate accepta sau nu, il poate ignora, poate zambi, poate multumi sau poate ramane indiferenta, fara sa aiba o reactie. Dar nu e hartuire. Si nici misoginism. Sa-i spui unei femei ca arata de zece plus in fata unei pizzerii e marketing, pentru ca se incearca atragerea atentiei. E fortat, de acord, dar nu e hartuire. Si cred ca nici misoginism. E la fel de fortat ca metodele angajatilor restaurantelor din Vest care incearca sa te convinga sa intri la ei in locatie. Unii dintre ei sunt barbati, alti sunt femei frumoase, care-ti zambesc si te indeamna sa consulti meniul in timp ce te intreaba de unde esti. Evident, e parerea mea si evident ca e posibil sa gresesc. Dar in epoca post MeToo cred ca e important sa stim ce e si ce nu e”, a scris Orlando Nicoară pe pagina sa de Facebook.

Citește și Scandalul copiilor lăsaţi nesupravegheaţi la J’ai Bistrot. „Maria o să dea peste unul dintre grătare. Dacă nu-și arde fața, măcar își arde mâinile și dă foc la terasă”