O serie de ONG-uri sesizează CCR neconstituţionalitatea Legii asociaţiilor

APADOR-CH şi alte 17 organizaţii neguvernamentale atrag atenţia Curţii Constituţionale, prin procedura amicus curiae, privind posibila neconstituţionalitate a Legii asociaţiilor, prin care unele ONG-uri vor fi obligate să îşi modifice denumirea, transmite Mediafax.
Romania TV
21 ian. 2014, 15:47
O serie de ONG-uri sesizează CCR neconstituţionalitatea Legii asociaţiilor

Acest articol, se arată în comunicat, obligă ONG-urile din România să-şi modifice denumirile într-un interval de doi ani de la data apariţiei legii, în caz contrar fiind desfiinţate de drept.

„Prin noua lege sunt, practic, desfiinţate hotărâri judecătoreşti irevocabile, care au stabilit cu autoritate de lucru judecat că înfiinţarea ONG-urilor a respectat condiţiile legale de la data respectivă, inclusiv cu privire la denumire”, arată reprezentanţii APADOR-CH, adăugând că că „în acest context, se pune întrebarea cum vor mai putea să funcţioneze normal, să atragă noi membri, să participe la concursurile pentru finanţarea de proiecte şi să se dezvolte instituţional ONG-urile dacă acestea vor fi în permanenţă sub ameninţarea desfiinţării pentru pretinsa încălcare a unor reguli venite din viitor pentru a rejudeca trecutul”.

Potrivit articolului II din proiectul de lege, adoptat în 10 decembrie de Camera Deputaţilor, cameră decizională, asociaţiile, fundaţiile sau federaţiile legal constituite la data intrării în vigoare a prezentei legi au obligaţia să-şi modifice denumirea, în condiţiile încadrării în prevederile legale.

Textul proiectului de lege adoptat prevede că este interzisă utilizarea în denumirea asociaţiei a unor sintagme sau cuvinte susceptibile să creeze confuzie cu denumirea unor autorităţi sau instituţii publice, precum: „comisariat”, „inspectorat”, „gardă”, „autoritate”, „consiliu”, „agenţie”, „poliţie”, „jandarmerie”, „protecţia consumatorilor” sau derivatele acestora.

Totodată, este interzis ca denumirea asociaţiei să fie identică sau asemănătoare până la confuzie cu denumirea oricărei structuri profesionale constituite în baza legii şi care funcţionează în acord cu aceasta, cum ar fi: „Barou”, „Cameră”, „Uniunea Naţională a Barourilor din România”, „Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România”, „Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti”, „Consiliul de Mediere”, „Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România”, „Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România”, precum şi altele asemenea.

Neîndeplinirea obligaţiei de a-şi modifica denumirea pentru a se încadra în prevederile legale are ca efect dizolvarea de drept şi radierea din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, în condiţiile legii, după împlinirea unui termen de doi ani înlăuntrul căruia asociaţiile, fundaţiile sau federaţiile legal constituite pot utiliza, concomitent, şi denumirea iniţială, mai prevede proiectul.

APADOR-CH a semnalat, încă din momentul în care proiectul de lege se discuta în Camera Deputaţilor, că articolul amintit încalcă atât principiul neretroactivităţii legii, prevăzut de articolul 15 alineatul 2 din Constituţie, al separaţiei puterilor în stat, articolul 1 alineatul 4 din Constituţie, al autorităţii de lucru judecat a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, articolul 126 alineatul 1 din Constituţie, cât şi dreptul de asociere garantat de articolul 40 alineatul 1 din Constituţie, se mai arată în comunicat.

După adoptare, Parlamentul a trimis legea spre promulgare la preşedinţie, iar preşedintele Traian Băsescu a sesizat CCR, care va dezbate miercuri constituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.

Prin informarea amicus curiae la care au recurs ONG-urile, este permis celor care au o expertiză într-un anumit domeniu (în speţă, respectarea drepturilor omului, libertatea presei) să ajute instanţa, ca „prieteni ai instanţei”, prin furnizarea, cu rol consultativ, de informaţii/observaţii relevante pentru soluţionarea unei cauze importante.

Amicus curiae este o instituţie juridică distinctă de cea a intervenţiei şi care este recunoscută ca atare de instanţele din sistemele de drept de tip common law, spre exemplu, de Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Organizaţiile semnatare ale acţiunii sunt Agenţia de Monitorizare a Presei – ActiveWatch, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Asociaţia ACCEPT, Asociaţia Miliţia Spirituală, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, Asociaţia „Salvaţi Dunărea şi Delta”, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român de Politici Europene, Fundaţia PACT, Fundaţia Soros România, Institutul pentru Politici Publice, Romani CRISS şi Romanian Harm Reduction Network.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Se deschide încă un tronson de autostradă. Șoferii îi așteptau inaugurarea de ani de zile
Capital.ro
Reguli noi la ITP în România. Decizia luată de șeful RAR astăzi, 17 mai: Zero toleranță
Playtech.ro
Intabulare fără succesiune. Legea despre care moştenitorii trebuie să aibă habar
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Gigi Becali, inadvertențe pe bandă rulantă legate de accidentul în care a făcut praf o mașină cu limuzina de jumătate de milion de euro
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Locul din România unde se ascunde o comoară de neînchipuit, dar pentru care trebuie să treci trei teste
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Mașinile diesel NU mai pot intra. Se interzice accesul din 1 octombrie 2025. Îți suspendă permisul dacă insiști
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Ajutor de la stat pentru pensionari: 530 lei în plus la pensie. Cine primește acești bani fără să fi cotizat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai puternică furtună solară a anului se îndreaptă spre Pământ