Pancove ardeleneşti, desertul de post din bucătăria românească care a înnebunit internetul. Iată rețeta pas cu pas

Pancovele ardelenești au înnebunit internetul, mai ales că sunt cea mai bună alegere mai ales acum, în perioada de post. Ele se prepară foarte ușor, iar noi îți prezentăm rețeta pas cu pas!

24 mart. 2024, 12:01
Pancove ardeleneşti, desertul de post din bucătăria românească care a înnebunit internetul. Iată rețeta pas cu pas
Pancove ardeleneşti, desertul de post din bucătăria românească care a înnebunit internetul. Iată rețeta pas cu pas

Pancovele ardeleneşti sunt un desert tradițional din zona Ardealului care a stârnit curiozitatea gospodinelor dornice să descopere reţete de post. Ele sunt perfecte pentru potolirea poftei de dulce din această perioadă, iar în plus sunt și foarte ușor de preparat.

Citește și: Rețete rapide și ușoare de chifteluțe de post. Nu te vei mai sătura să le mănânci

Pancove ardeleneşti, desertul de post care a înnebunit internetul

Modul de preparare al pancovelor ardelenești implică amestecarea ingredientelor pentru a forma un aluat moale și elastic. Acest aluat se prăjeşte în ulei până când devine auriu și pufos. Desertul de post poate fi servit ca atare sau ca gustare.

Pancovele ardeleneşti fac parte din tradiția culinară a Ardealului și sunt îndrăgite de către mulţi pofticioşi pentru simplitatea și savoarea lor. Ele sunt asemănătoare cu gogoșile obișnuite, dar au unele caracteristici distincte în ceea ce privește rețeta și modul de preparare.

Ingrediente

  • 500 g făină
  • 10 g de drojdie
  • 250 ml apă călduţă
  • 50 g zahăr
  • un praf de sare
  • esenţe vanilie şi rom
  • coajă portocală şi lămâie

Mod de preparare

Pentru a pregăti pancovele ardelenești avem nevoie de o făină de calitate, de preferat 000. În ceea ce priveşte drojdia, este necesar să ne asigurăm că este proaspătă și activă pentru a obține o creștere bună a aluatului. Peste făina cernută, vom pune toate ingredientele solide şi vom amesteca. Peste compoziţia de făină vom pune şi apa călduţă în care am dizolvat drojdia. Lăsăm aluatul la dospit pentru 60 de minute, la căldură.

După ce aluatul şi-a dublat volumul, împărţim aluatul în biluţe, pe care ulterior le mai lăsăm la crescut pentru aproximativ 20 minute. Înainte de a le pune la prăjit, ne asigurăm că uleiul este încins corespunzător. Uleiul prea fierbinte poate arde pancovele în exterior fără a fi coapte în interior. După ce le-am prăjit, aşezăm pancovele pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei și a le menține crocante în exterior. Pancovele sunt cele mai bune atunci când sunt servite proaspete și calde, bine pudrate cu zahăr.

Citește și: Salam de biscuiți cum nu ai mâncat vreodată! Trei rețete tentante, pe care le vei face în fiecare weekend. Cum se prepară varianta de post