Premierul Ciucă s-a răzgândit. Pensiile vor crește în 2023 cu 15%. În urmă cu o săptămână, estima o majorare de 10%

Premierul Nicolae Ciucă s-a răzgândit în privința majorării pensiilor. La o săptămână după ce a declarat că bugetul permite doar o creștere de 10-11%, oficialul PNL a transmis că veniturile seniorilor vor fi crescute, de fapt, cu 15%.

21 oct. 2022, 14:04
Premierul Ciucă s-a răzgândit. Pensiile vor crește în 2023 cu 15%. În urmă cu o săptămână, estima o majorare de 10%

Joi, 21 octombrie, premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre majorarea pensiilor:

„Domnul preşedinte (Klaus Iohannis – n.r.) a legat acest procent de inflaţie şi afirm că este nevoie ca în continuare să ţinem cont de rata de inflaţie şi consider că pensionarii nu merită să suporte povara inflaţiei, motiv pentru care procentul poate să fie de 15% sau poate să fie altă cifră.

Toate aceste elemente de analiză le vom realiza în coaliţie cu cifrele de buget pe masă. Avem nevoie de prognoza bugetului pentru anul 2023, trebuie să vedem care este valoarea nominală a PIB-ului în anul viitor şi în felul acesta să putem să ne asigurăm că venim cu decizii care să fie într-adevăr susţinute de buget şi să poată să asigure compensarea creşterii preţurilor la alimente, la bunuri, la servicii”, a declarat Ciucă, într-o conferinţă de presă.

 

Nicolae Ciucă pregătește bugetul pentru 2023

 

Aseară, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a înaintat la România TV scenariul potrivit căruia pensiile ar urma să fie majorate cu 15%.

„Foarte probabil, fiindcă astăzi avem o inflaţie de 15 procente, iar o majorare de 10-11 cum s-a vehiculat nu ar fi suficientă pentru a acoperi din păcate posibilităţile destul de reduse ale pensionarilor.

Perioada asta pe care o traversăm este deosebit de dificilă. Inflaţia este în creştere şi pensionarii din România trebuie să poată să suporte toate aceste efecte economice”, a mai punctat Stroe.

În prezent, coaliția de guvernare lucrează la bugetul pentru anul 2023.

„În acest moment se lucrează la construcţia bugetară pe anul viitor, legea bugetului de stat. Posibilităţile pe cate le avem în acest moment ne obligă la o astfel de abordare.

Majorările în privinţa pensiilor cu 15 procente în directă relaţie cu inflaţia sunt un remediu necesar şi pot fi susţinute din bugetul asigurărilor sociale”, a conchis oficialul PNL.

Majorarea pensiilor este obligatorie, în opinia economistului Mircea Coșea. Potrivit acestuia, chiar și o majorare cu 10% nu rezolvă problema puterii de cumpărare, în condițiile în care alimentele s-au scumpit cu 30-40%, iar medicamentele cu 60-80%.