Primăria Capitalei vrea să cumpere 600 de autobuze, troleibuze şi tramvaie noi. Proiectul a fost aprobat UPDATE

Primăria Capitalei vrea să cumpere, începând cu anul viitor, 600 de noi mijloace de transport public - 400 de autobuze, 100 de troleibuze şi 100 de tramvaie - printr-un program cu o durată de patru ani, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat, miercuri, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). În proiectul de hotărâre nu este specificată însă suma pe care Primăria o va aloca pentru mijloacele de transport, care vor fi achiziţionate prin licitaţie.

21 dec. 2016, 05:21
Primăria Capitalei vrea să cumpere 600 de autobuze, troleibuze şi tramvaie noi. Proiectul a fost aprobat UPDATE

Toate autobuzele vor fi Euro 6 şi vor avea podeaua complet coborâtă. În proiectul de hotărâre se găsesc şi specificaţiile tehnice.

Potrivit proiectului de hotărâre, autobuzele vor fi supravegheate video, atât în interior, cât şi în exterior şi vor fi dotate cu un sistem de numărare a călătorilor, care va permite urmărirea şi înregistrarea numărului de călători transportaţi pe anumite intervale de timp, pe un anumit număr de staţii sau pe o anumită linie.

În ceea ce priveşte tramvaiele, acestea vor avea, pe pragul superior al uşii, o bandă luminoasă care va asigura luminarea pe timp de noapte în zona respectivă atunci când uşa este deschisă. De asemenea, podeaua va avea o bandă colorată reflectorizantă în zona tuturor uşilor, la intrare, pentru a fi vizibilă atât ziua, cât şi noaptea.

Potrivit cifrelor din piata, un autobuz si un troleibuz costa intre 200.000 si 250.000 de euro, iar un tramvai undeva intre 1,4 si doua milioane de euro, deci investitia s-ar ridica undeva la circa 320 milioane de euro, scrie Hotnews.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat ca aceasta este o masura pentru fluidizarea traficului din Bucuresti, acesta fiind doar primul pas, urmand sa se faca si benzi unice pentru RATB si parcari park&ride.

„Cu totii suntem de acord cu faptul ca parcul auto al RATB este imbatranit, depasit ca uzura. (…) Toti cetatenii care folosesc acum transportul public in comun reclama faptul ca nu se mai poate continua cu aceasta situatie, ca avem nevoie de autobuze noi, performante, de troleibuze, de tramvaie. Achizititia pe care o vom face in urmatoarea perioada inseamna un prim pas, nu rezolvarea in totalitate a problemei, dar de undeva trebuie sa incepem. Trebuie sa continuam cu innoirea parcului auto. Mai este nevoie si de investitii la uzina, fiindca si propria uzina RATB poate construi tramvaie, dar nu are capacitatea tehnica sa o faca. (…) Vom continua si cu achizitiile pana vom putea sa afirmam ca ne-am realizat mandatul fata bucuresteni si intr-adevar transportul public este o alternativa viabila pentru bucuresteni, una dintre masurile pentru combaterea traficului sufocant din capitala. Aceasta masura trebuie sa mearga in paralel cu prioritizarea si cu abordarea cu foarte mult profesionalism a problemei benzilor unice, construirea de parcari la intrarea in capitala si langa statiile de metrou, o colaborare eficienta si mult mai buna ca pana acum cu Brigada Rutiera si Politia locala pentru fluidizarea traficului. Sunt masuri care s-au luat in toate capitalele europene si au dat rezultate. Noi nu trebuie sa inventam alte tipuri de solutii fiindca ele exista. Trebuie sa avem grija la transparanetizarea acestor proceduri, la achizitiile care se vor realiza doar electronic, fara interventie umana”, a declarat Gabriela Firea.

Desi nu au fost multumiti de felul cum Primaria Capitalei a fundamentat decizia de a cumpara autobuze, troleibuze si tramvaie, consilierii PNL au votat proiectul.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, declara, în iunie, că primăria va cumpăra 250 de autobuze second hand. În octombrie, însă, Firea anunţa că primăria va achiziţiona 500 de autobuze noi, dintre care 30 la sută autobuze ecologice.