Primăria Capitalei vrea să cumpere 600 de autobuze, troleibuze şi tramvaie noi. Proiectul a fost aprobat UPDATE

Primăria Capitalei vrea să cumpere, începând cu anul viitor, 600 de noi mijloace de transport public - 400 de autobuze, 100 de troleibuze şi 100 de tramvaie - printr-un program cu o durată de patru ani, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat, miercuri, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). În proiectul de hotărâre nu este specificată însă suma pe care Primăria o va aloca pentru mijloacele de transport, care vor fi achiziţionate prin licitaţie.
Alina Costache
21 dec. 2016, 05:21
Primăria Capitalei vrea să cumpere 600 de autobuze, troleibuze şi tramvaie noi. Proiectul a fost aprobat UPDATE

Toate autobuzele vor fi Euro 6 şi vor avea podeaua complet coborâtă. În proiectul de hotărâre se găsesc şi specificaţiile tehnice.

Potrivit proiectului de hotărâre, autobuzele vor fi supravegheate video, atât în interior, cât şi în exterior şi vor fi dotate cu un sistem de numărare a călătorilor, care va permite urmărirea şi înregistrarea numărului de călători transportaţi pe anumite intervale de timp, pe un anumit număr de staţii sau pe o anumită linie.

În ceea ce priveşte tramvaiele, acestea vor avea, pe pragul superior al uşii, o bandă luminoasă care va asigura luminarea pe timp de noapte în zona respectivă atunci când uşa este deschisă. De asemenea, podeaua va avea o bandă colorată reflectorizantă în zona tuturor uşilor, la intrare, pentru a fi vizibilă atât ziua, cât şi noaptea.

Potrivit cifrelor din piata, un autobuz si un troleibuz costa intre 200.000 si 250.000 de euro, iar un tramvai undeva intre 1,4 si doua milioane de euro, deci investitia s-ar ridica undeva la circa 320 milioane de euro, scrie Hotnews.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat ca aceasta este o masura pentru fluidizarea traficului din Bucuresti, acesta fiind doar primul pas, urmand sa se faca si benzi unice pentru RATB si parcari park&ride.

„Cu totii suntem de acord cu faptul ca parcul auto al RATB este imbatranit, depasit ca uzura. (…) Toti cetatenii care folosesc acum transportul public in comun reclama faptul ca nu se mai poate continua cu aceasta situatie, ca avem nevoie de autobuze noi, performante, de troleibuze, de tramvaie. Achizititia pe care o vom face in urmatoarea perioada inseamna un prim pas, nu rezolvarea in totalitate a problemei, dar de undeva trebuie sa incepem. Trebuie sa continuam cu innoirea parcului auto. Mai este nevoie si de investitii la uzina, fiindca si propria uzina RATB poate construi tramvaie, dar nu are capacitatea tehnica sa o faca. (…) Vom continua si cu achizitiile pana vom putea sa afirmam ca ne-am realizat mandatul fata bucuresteni si intr-adevar transportul public este o alternativa viabila pentru bucuresteni, una dintre masurile pentru combaterea traficului sufocant din capitala. Aceasta masura trebuie sa mearga in paralel cu prioritizarea si cu abordarea cu foarte mult profesionalism a problemei benzilor unice, construirea de parcari la intrarea in capitala si langa statiile de metrou, o colaborare eficienta si mult mai buna ca pana acum cu Brigada Rutiera si Politia locala pentru fluidizarea traficului. Sunt masuri care s-au luat in toate capitalele europene si au dat rezultate. Noi nu trebuie sa inventam alte tipuri de solutii fiindca ele exista. Trebuie sa avem grija la transparanetizarea acestor proceduri, la achizitiile care se vor realiza doar electronic, fara interventie umana”, a declarat Gabriela Firea.

Desi nu au fost multumiti de felul cum Primaria Capitalei a fundamentat decizia de a cumpara autobuze, troleibuze si tramvaie, consilierii PNL au votat proiectul.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, declara, în iunie, că primăria va cumpăra 250 de autobuze second hand. În octombrie, însă, Firea anunţa că primăria va achiziţiona 500 de autobuze noi, dintre care 30 la sută autobuze ecologice.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri