Dan Andronic, audiat ca martor la DNA: Nicio legătură cu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de DNA că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru închierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Potrivit G4Media, ar fi vorba despre Fujitsu Siemens Austria. Între timp, la DNA a ajuns joi omul de afaceri Dan Adronic, director general la cotidianul Evenimentul Zilei, pentru a fi audiat. La plecarea de la DNA, Dan Andronic a declarat că nu a fost chemat ca martor în dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu, ci în alt dosar despre care a refuzat să dea detalii.

RomaniaTV.net
08 nov. 2018, 09:59
Dan Andronic, audiat ca martor la DNA: Nicio legătură cu Tăriceanu

Dan Andronic a ajuns la sediul DNA cu puţin înainte de prânz. El le-a spus jurnaliştilor că a fost chemat în calitate de martor. Întrebat ce ar putea ştii el şi i-ar putea ajuta pe anchetatori, Dan Andronic a răspuns „eu cred că ştiu cel puţin la fel de multe cât ştiţi şi dvs.”

Iniţial, s-a speculat că audierea lui Dan Andronic ar avea legătură cu dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu. Întrebat dacă audierea sa are loc în dosarului de mită al şefului Senatului, Dan Andronic a răspuns: „Nu. Nicio legătură cu niciun Tăriceanu. Am intrat într-o zodie a telenovelelor, dovadă și cum s-a făcut setup. Am fost chemat ca martor într-un alt dosar. Atât pot să vă spun”.

Acesta a mai îndrumat jurnaliștii prezenți să urmărească activitatea de joi a Curții Constituționale.

„Vă rog să vă uitați atent ce se întâmplă la astăzi la CCR, pentru că este pus în discuție articolul 3, litera m) din Legea siguranței naționale, cea pe baza căruia s-au dat o grămadă de mandate de către binomul Coldea-Kovesi, care din punctul nostru de vedere, cei care am atacat la Curtea Constituțională așa ceva, sunt complet ilegală. S-ar putea ca azi un articol din Legea siguranței naționale, cea pe baza căruia s-au făcut o grămadă de abuzuri, să fie declarate neconstituționale”, a mai spus Andronic.

Parchetul General a solicitat Senatului ridicarea imunităţii parlamentare în cazul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după ce procurorul-şef al DNA a trimis procurorului general Augustin Lazăr un referat în vederea formulării unei cereri de efectuare a urmăririi penale pentru infracţiunea de luare de mită presupus a fi săvârşită de Călin Popescu-Tăriceanu.

DNA a precizat, într-un răspuns pentru România TV, că „procurorii desfășoară o investigație care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obținut contracte comerciale importante de la statul român”.

„Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cerea autorităților judiciare austriece„, mai precizează DNA.

Concret, Tăriceanu „ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanții unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcției, astfel încât să se încheie mai multe acte adiționale la un contract comercial derulat de companie”.

„Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore„, se mai arată în răspunsul DNA.

„În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită, iar în ceea ce îl privește pe demnitar, actualmente senator, în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunea de luare de mită este condiționată de obținerea unui aviz din partea Senatului. În acest sens, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J documentele necesare în vederea sesizării Senatului care urmează a decide. Avizul solicitat pentru senator în cadrul dosarului penal este necesar pentru efectuarea completă a urmăririi penale și pentru a-i oferi acestuia posibilitatea să își formuleze apărările într-un cadru procesual legal”, se mai arată în precizarea făcută de DNA.

Surse citate de România TV au precizat că dosarul a fost deschis după un denunţ făcut de un martor sub acoperire în anul 2010.

Depunerea cererii de ridicare a imunităţii parlamentare pentru Călin Popescu Tăriceanu a fost confirmată şi de senatorul PSD Claudiu Manda. „Vreau să vă spun că a ajuns la Senat o astfel de solicitare. Am fost sunat spre după-amiază, însă nu am putut să confirm pentru că era pe perioada când se făcea transferul. Sunt zeci de file. Procedural, acestea vor ajunge la Biroul Permanent, iar de acolo la Comisia Juridică”, a declarat Claudiu Manda.

În replică, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la România TV că este siderat că DNA i-a deschis un dosar pentru luare de mită şi consideră că acesta este unul fabricat, menit să-l scoată din cursa pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor. Între timp, preşedintele Senatului şi-a anulat vizita pe care urma să o facă la Madrid.

Citeşte şi DNA cere ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele Senatului este acuzat de luare de mită

Contractul pentru licenţele Microsoft a fost consfinţit în 2004, înainte să fiu eu prim-ministru. În timpul mandatului meu nu s-a făcut nicio plată, prima plată a fost făcută în 2009, când nu mai eram prim-ministru. Orice acuzaţie referitoare la mită e o aberatie. Eu sunt siderat.

Suntem în campanie electorală, a început campania electorală, iar la noi campania electorală aşa se duce. Nu m-am ferit să spun că nu-mi este străină ideea unei candidaturi la alegerile prezidenţiale, mă gândesc la ea. Am fost achitat pentru mărturie mincinoasă, acum s-a scos un alt dosar. România a fost şi este probabil condusă în continuare de forţe oculte, ilegitime„, a spus Călin Popescu Tăriceanu.