Proiecte ambițioase la Metrorex. Se dorește extinderea metroului în comunele de lângă București. Ce se întâmplă cu M5 și M6 | EXCLUSIV

Infrastructura de metrou din București ar putea ajunge la aproape 100 de stații, peste câțiva ani, susține Metrorex.

21 aug. 2022, 10:10
Proiecte ambițioase la Metrorex. Se dorește extinderea metroului în comunele de lângă București. Ce se întâmplă cu M5 și M6 | EXCLUSIV
Probleme la metrou miercuri dimineaţă. Un tren s-a defectat la staţia Piaţa Romană

Cu o întârziere de ani de zile, când nimeni nu mai credea că se va fi dus până la capăt metroul din Drumul Taberei, secțiunea Magistralei 5 – Eroilor – Râul Doamnei a fost finalizată. Totuși, linia din cartierul bucureștean e doar o parte a proiectului M5. Potrivit planurilor aflate la sertarul Metrorex, cealaltă secțiune este Eroilor – Pantelimon, care ar urma să aibă stații la Hașdeu, Cișmigiu, Universitate și Piața Iancului.

Pe lângă M5, Metrorex visează să înceapă lucrările la Magistrala 6, care va duce la Aeroportul Otopeni, cu legătură la stația 1 Mai, dar și în comunele din raza Bucureștiului, transformate în mici orașe extrem de aglomerate.

Se lansează programul de casare a maşinilor mai vechi de 15 ani, veşti bune pentru români. Câţi bani vei primi dacă scapi de rabla din faţa blocului
RomâniaTV.net a solicitat mai multe informații despre proiectele pe care le are în lucru Metrorex, în parteneriat cu Ministerul Transporturilor.

Secțiunea Eroilor – Pantelimon a M5 se află în faza de proiectare, realizată în procent de 70%. Urmează apoi asistența tehnică. Ani de zile mai durează până când bucureștenii se vor putea deplasa din Militari direct în partea opusă a orașului, rapid, prin subteran.

„În data de 29.10.2021 a fost încheiat Contractul de servicii de proiectare și asistență tehnică aferente obiectivului Magistrala 5 (Drumul Taberei – Pantelimon), Secțiunea Eroilor (PS Operă – Piața Iancului între Asocierea 3TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata SpA & SWS Engineering SpA & Coding Srl & METRANS Engeneering SRL și Metrorex SA. Programul proiectului prevede următoarele etape: Etapa I de proiectare cu durata de 24 de luni și Etapa II de asistență tehnică cu durata de 36 de luni, durata totală a proiectului fiind de 60 de luni.

Până la acest moment, etapa de proiectare este realizată în procent de 70%, fiind predate un număr de 7 livrabile, dintr-un total de 10 livrabile”, a transmis Metrorex.

 

 

Ce se întâmplă cu M6, linia de metrou care ar urma să ducă la Aeroport

 

Cu M6, linia de metrou care va duce la aeroport, situația rămâne complicată.

„Care este stadiul lucrărilor pentru M6? Care este calendarul lucrărilor?

Lucrările de execuție aferente Magistralei 6 de metrou sunt împărțite în trei pachete, după cum urmează:

Pachetul 1 – Structură de rezistență, împărțit în două loturi:

Pachetul 1.1. Lotul 1. 1 Mai-Tokyo

Pachetul 1.2. Lotul 2. Tokyo-Aeroport Otopeni

Pachetul 2 – Arhitectură, cale de rulare, instalații electromecanice și de curenți slabi

Pachetul 3 – Sistemul de siguranță și automatizare a traficului, material rulant

Contractul de servicii de proiectare și execuție lucrări de structură pentru Pachetul 1.1. Lotul 1. 1 Mai-Tokyo (secțiunea de sud) a fost semnat la data de 08.03.2022. Contractul este în derulare, la momentul actual Antreprenorul se află în faza de obținere a avizelor și acordurilor pentru efectuarea investigațiilor geotehnice.
La momentul actual este în derulare procedura de achiziție a lucrărilor de structură aferente Pachetului 1.2. Lotul 2. Tokyo-Aeroport Otopeni. Termenul de depunere a ofertelor este data de 05.09.2022.

În cursul acestui an vor fi lansate procedurile de achiziție pentru Pachetul 2 și respectiv Pachetul 3.

Termenul pentru finalizarea proiectului este de 48 de luni de la demararea lucrărilor de structură.

În derulare contractul nr. 138/2020 – Servicii de cadastru în vederea dobândirii prin expropriere/transfer a imobilelor necesare realizării obiectivului de investiții, a fost finalizată Faza 1, este în pregătire Faza 2.

A fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 906 din data de 13 iulie 2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 722 din data de 19.07.2022, respectiv HG privind suplimentarea pe anul 2022 a sumei prevăzute ca justă despăgubire aprobate prin HG nr. 496/2017 privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni), precum si modificarea anexei nr. 2 la HG nr. 496/2017. Procedura de expropriere este în desfășurare la Metrorex SA”, a transmis Metrorex.

Între timp, pentru deplasarea la aeroport, a fost pus în funcțiune trenul care pleacă de la Gara de Nord. Din acest motiv, fostul ministru de la Transporturi, Cătălin Drulă, a considerat inutilă construcția metroului către Otopeni.

Val de accidente în weekend. Trei persoane au suferit arsuri grave după ce maşina lor a luat foc

Metrorex are în plan extinderea metroului în comunele din raza Bucureștiului

 

Cele mai „imposibile” proiecte vizează extinderea metroului în comune precum Mogoșoaia, Chiajna, Popești Leordeni și Domnești. Totuși, ele există pe hârtie.

„Referitor la extinderea rețelei de metrou, la data prezentei Metrorex SA desfășoară activități necesare pentru demararea unui nou obiectiv de investiții ‘Extensii la rețeaua de metrou,’ (realizare Studiu de Fezabilitate și aprobare indicatori tehnico-economici, documentație de achiziție pentru proiectare și execuție lucrări) cu următoarele componente: Extensie Magistrala 1 +3 stații Păcii (4 stații, 4 interstații), Extensie Magistrala 2 de la stația supraterană Berceni – Tudor Arghezi (realizată de Primaria sector 4) la Linia de Centură (Gara Feroviară Popești (1 stație, 1 interstație), Extensia Magistralei 2 de la stația Pipera (5 stații, 5 interstații), Extensia Magistralei 5 – Domnești (3 stații, 3 interstații), Extensia Magistralei 4 de la stația Străulești la Mogoșoaia (se subtraversează Lacul Străulești, 2 stații, 2 interstații).

Referitor ‘Extensia M2 Berceni -Linia de Centura Sud’ – este în desfășurare proiectul ‘Edificarea unei stații de metrou la nivel suprateran situată între stația de metrou Berceni și Șoseaua de Centură’ proiect derulat în parteneriat între Primăria Sector 4 și Metrorex SA. Finanțarea, proiectarea și execuția proiectului sunt asigurate de către Primăria Sector 4, Metrorex SA asigurând suport tehnic de specialitate”, a mai punctat Metrorex.