PROTESTE MASIVE în Belarus, Bulgaria şi Argentina VIDEO

Proteste în Belarus în ziua în care Putin şi-a anunţat sprijinul pntru Lukaşenko. Mii de argentinieni au manifestat, luni, la Buenos Aires şi în alte oraşe, împotriva restricţiilor impuse de Guvern pentru a lupta împotriva coronavirusului, iar în Bulgaria au fost proteste împotriva Guvernului.

RomaniaTV.net
18 aug. 2020, 12:46

Aleksandr Lukaşenko, liderul Belarusului, a acordat marţi şefilor forţelor de ordine medalii pentru „serviciul impecabil”, recunoscând astfel ajutorul primit în înăbuşirea protestatarilor care îi cer demisia.

Lukaşenko, la putere din 1994, este acum supus presiunilor interne, dar şi internaţionale. Rezultatele scrutinului din 9 august sunt considerate eronate şi oponenţii lui cer reluarea votului.

De cel puţin zece zile protestele la adresa preşedintelui au luat amploare, iar cel puţin 2 oameni au murit în confruntările violente cu forţele de ordine şi mai multe mii au fost reţinuţi.

Uniunea Europeană se pregăteşte să impună noi sancţiuni Minskului în urma represiunii. O discuţie în acest sens va avea loc miercuri.

Angela Merkel i-a spus lui Putin, marţi, că Berlinul şi-a dorit ca Guvernul din Belarus să se abţină de la folosirea violenţei, să elibereze deţinuţii politic şi să înceapă discuţiile cu opoziţia.

Putin i-a replicat, potrivit Kremlinului, că orice încercare externă de a interveni în problemele naţionale ale Belarusului va fi de neacceptat.

Rusia, aliat tradiţional al Belarusului, urmăreşte îndeaproape situaţia, mai ales că ţara vecină găzduieşte conducte prin care Moscova exportă energie spre Vest şi este considerată zonă-tampon faţă de NATO.

Marţi, mii de protestatari s-au adunat în faţa unui teatru din Minsk pentru a fi solidari cu directorul instituţiei, demis pentru că a vorbit în sprijinul opoziţiei. Ei vor ajunge apoi în apropierea închisorii unde se află, din luna mai, soţul liderului opoziţiei Svetlana Tikhanouskaya.

Argentina: Mii de persoane au manifestat împotriva restricţiilor impuse de Guvern

Mii de argentinieni au manifestat, luni, la Buenos Aires şi în alte oraşe, împotriva restricţiilor impuse de Guvern pentru a lupta împotriva coronavirusului, în contextul în care Argentina se confruntă cu o creştere puternică a contaminărilor.

 

Demonstraţia de la Buenos Aires, convocată pe reţelele sociale şi susţinută de opoziţie, a avut loc după ce guvernul a anunţat, vineri. prelungirea până la 30 august a măsurilor de izolare în zona metropolitană a capitalei, care reprezintă 90% din cazurile înregistrate în Argentina.

Demonstranţii, care purtau măşti dar nu respectau distanţa socială, au scandat „Libertate, libertate!”.

Manifestaţia de la Buenos Aires nu este prima de acest gen, dar a fost cea mai importantă din punct de vedere numeric, iar demonstraţii similare au avut loc luni în principalele oraşe ale Argentinei.

Potrivit ultimului bilanţ, Argentina a înregistrat 294.556 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus şi 5.750 de decese.

 

PROTESTELE continuă și în Bulgaria: NU dorim ca mafia să scrie noua Constituție

Documentul prevede, printre altele, modificări ale sistemului judiciar, în special în privinţa controlului procurorului şef asupra procurorilor publici, considerat ineficient şi criticat de manifestanţi.

Proiectul a fost înaintat luni parlamentului de către partidul GERB al premierului Borisov, care doreşte să obţină un „acord larg” din partea celorlalte grupuri parlamentare în privinţa alegerii unei adunări constituante reprezentative.

„Poporul vrea reprezentare maximă … Singura cale este cu o nouă Constituţie”, a declarat Borisov. Vineri, el a anunţat că va demisiona în ziua în care parlamentul va decide cu privire la alegerea unei adunări constituante.

Protestatarii s-au opus planurilor guvernului, în pofida faptului că au cerut o adunare constituantă pe lângă demisia guvernului şi a procurorului-şef la începutul acţiunilor de protest, pe 9 iulie.

„Nu dorim ca mafia să scrie noua Constituţie”, a declarat luni pentru postul naţional de radio un activist prezent la un protest în faţa clădirii Ministerului Justiţiei.

Preşedintele pro-rus Rumen Radev şi socialiştii din opoziţie acuză, la rândul lor, guvernul de corupţie, comportament asemănător mafiei şi dependenţă de oligarhi.

„O criză precum cea actuală nu va fi vindecată cu propuneri de modificări constituţionale, ci cu o demisie imediată”, a declarat Radev la un protest împotriva guvernului, desfăşurat luni seara la Varna.


loading...