PSD depune moţiune de cenzură. Marcel Ciolacu: „E timpul să plecaţi acasă sau la puşcărie”

Partidul Social Democrat ar urma să depună luni, la Parlament, moţiunea de cenzură la adresa Cabinetului Orban.

RomaniaTV.net
17 aug. 2020, 03:03
PSD depune moţiune de cenzură. Marcel Ciolacu: „E timpul să plecaţi acasă sau la puşcărie”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, lider interimar al PSD, a anunţat, miercuri, că social-democraţii vor depune în data de 17 august moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, susţinând că România este o „ţară în derivă” şi cu un guvern cu „zero credibilitate”.

„Pe 17 august, Partidul Social Democrat va depune moţiunea de cenzură. Considerăm că e timpul să plecaţi acasă sau la puşcărie, în funcţie de faptele fiecăruia”, i-a transmis Ciolacu, în plenul Parlamentului, premierului Orban, după ce acesta din urmă a prezentat raportul privind redeschiderea şcolilor şi alegerile locale din septembrie.

Ciolacu a susţinut că, după nouă luni de guvernare liberală, România este „o ţară în derivă”.

„Un haos imens, cu o economie pusă la pământ şi cu şomaj galopant, asta este România după nouă luni de guvernare liberală, o ţară în derivă, cu un guvern cu zero credibilitate, un guvern în care miniştrii se contrazic unul pe celălalt spre disperarea românilor care nu mai înţeleg nimic”, a spus Ciolacu.

Duminică seara, la lansarea candidaţilor PSD în alegerile locale din septembrie, din Bucureşti, Marcel Ciolacu a susţinut că în cursul acestei săptămâni ar urma să fie citită moţiunea de cenzură şi să fie programate dezbaterea şi votul.

PSD depune moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PNL luni la Parlament. Ciolacu: „Este un act de patriotism”

Ulterior, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Ciolacu a anunţat că moţiunea de cenzură se intitulează „Guvernul PNL – de la pandemie la pandemită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”.

„În noaptea aceasta, echipa de la partid o să o finalizeze. Mâine, aşa cum am promis, o să o depunem. Se intitulează „Guvernul PNL – de la pandemie la pandemită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”. Este semnată de 202 parlamentari, tot grupul PSD”, a declarat Ciolacu.

Liderul interimar al social-democraţilor a precizat că există discuţii cu toate partidele politice reprezentate în Parlament pentru susţinerea moţiunii de cenzură.

„Cred că, după citirea ei, nu vor mai exista forţe politice responsabile care să nu voteze moţiunea. Am cumulat tot – haosul din gestionarea pandemiei, lipsa de credibilitate a guvernului, sfidarea românilor prin tot felul de chermeze şi fraternizări cu interlopii, dezastrul economic, nerespectarea legilor privind alocaţiile, pensiile şi, mai nou, salariile profesorilor, ţinerea spitalelor închise, scăderea nivelului de trai şi furtul din banii românilor confirmat de raportul Curţii de Conturi”, a arătat liderul interimar al PSD.

Marcel Ciolacu a reiterat că „acest guvern trebuie să plece de îndată” şi, după adoptarea moţiunii de cenzură, PSD va merge la preşedintele României cu o propunere de prim-ministru.

Ce se întâmplă după depunerea moţiunii

Coform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.

Conform aricolului 93 din Regulamentul activităţilor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Votul asupra moţiunii de cenzură este secret, cu bile, şi se exercită în prezenţa a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor.

Aceasta este a doua moţiune care vizează Cabinetul condus de Ludovic Orban.

În 30 ianuarie, deputaţi şi senatori aparţinând grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat şi ale grupurilor parlamentare ale Uniunii Democrate Maghiare din România au depus moţiunea de cenzură intitulată ”Guvernul ORBAN/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”. Moţiunea a fost adoptată cu 261 de voturi ”pentru”, ceea ce a dus la căderea Guvernului condus de Orban.