Raed Arafat, dezvăluiri fără precedent. Ce se pregătea în România pentru luna mai

Raed Arafat a făcut o serie de dezvăluiri fără precedent despre ce se pregătea în România. Totul trebuia să se întâmple peste doar câteva zile, însă realitatea a fost mai rapidă.

RomaniaTV.net
23 apr. 2020, 10:37
Raed Arafat, dezvăluiri fără precedent. Ce se pregătea în România pentru luna mai

Autoritățile pregăteau pentru luna mai un exercițiu de combatere a unei pandemii, similar cu ceea se întâmplă astăzi, însă realitatea a fost mai rapidă, conform unor deeclaraţii făcute de Raed Arafat la digi24.ro.

Raed Arafat, despre relaxarea măsurilor după data de 15 mai: Posibil să ne trezim cu o creştere bruscă a cazurilor de COVID-19

„Pregătirea pentru un astfel de fenomen, noi am început să vorbim despre ea de ceva timp. Am vorbit despre ea în cadrul NATO, în cadrul UE, am avut și un exercițiu pe un scenariu care nu diferă mult de ce se întâmplă acum, pe un cadru mai restrâns, în timpul președinției României la UE. A fost un exercițiu planificat de noi împreună cu centrul NATO și UE pentru amenințări hibride. A avut loc la Bruzelles care a fost extrem de bine văzut și a evidențiat foarte multe dintre lucrurile pe care acum le vedem ca deficiențe – lipsa stocurilor, materialelor, lipsa ventilatoarelor…

CORONAVIRUS. Arafat, precizări importante despre purtarea mănuşilor. La ce trebuie să fii atent ca să nu te infectezi cu COVID-19 

Astea toate există în rapoartele care au fost făcute. Deci, ne-am așteptat la un moment că vom avea o situație, pentru că lumea sănătății publice a avertizat de foarte multe ori că o să apară la un moment dat ceva asemănător gripei spaniole, și uite, suntem acum în astfel de scenariu. Numai că problema noastră, nu numai a României, problemă generală a fost, că oricât s-a averitzat, oricât s-a spus că trebuie create anumite stocuri, trebuie să fim pregătiți într-un anumit mod pentru astfel de situații, întotdeauna s-au găsit alte priorități, oamenii nu au luat în serios, chiar și în timpul exercițiului în Bruxelles, unii colegi spuneau „da, dar asta e prea exagerat, ce faceți aici, nu o să ajungem niciodată la situația asta”. Iată-ne, am ajuns chiar mai mult decât am prevăzut acolo. Pentru că acolo am prevăzut o situație limitată, cu un anumit tip de virus, nu ne-am gândit la virusul gripal… Acum, uitați-vă unde suntem, adică la coronavirus și la astfel de răspândire, dar cu toate astea suntem într-o situație mult mai serioasă în acest moment, decât am prevăzut atunci.

Ce înseamnă acest lucru? Pregătirea contează mereu foarte mult, exercițiile contează foarte mult și pregătirea oamenilor care sunt în anumite funcții, din timp să înțeleagă ce au de făcut când intră în astfel de scenarii. Acum este un scenariu foarte real. Vă spun că la început, poate că dintre colegii care sunt la DSP-uri și la diferite entități au fost copleșiți și au fost surprinși de ce se întâmplă. Pentru că nu e unu lucru cu care te întâlnești în fiecare ziAsta e o chestie care se repetă la o sută de ani,” a explicat Raed Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că ”statul acasă nu e aşa de rău pentru o perioadă, mai ales dacă este pentru a salva viaţa voastră şi a altora”. Arafat explică că el are de lucru pentru limitarea răspândirii pandemiei şi nu poate sta acasă, dar, dacă ar sta acasă, ar citi, s-ar uita la un film şi ar căuta informaţii.

Citeşte şi Klaus Iohannis, întâlnire cu ministrul Educaţiei: „Vom începe să elaborăm un plan concret pentru revenirea elevilor la şcoală”