Raed Arafat: ”Nu știu dacă Iohannis i-a cerut lui Orban să mă schimbe. Eu știu că am o colaborare foarte bună cu președintele”

Șeful DSU, secretarul de stat din ministerul de Interne Raed Arafat explicat sâmbătă cum s-a desfășurat operațiunea de la Crevedia, unde o serie de explozii s-a soldat cu moartea a trei persoane și zeci de răniți, majoritatea din rându lpompierilor.
Filip Stan
02 sept. 2023, 13:25
Raed Arafat: ”Nu știu dacă Iohannis i-a cerut lui Orban să mă schimbe. Eu știu că am o colaborare foarte bună cu președintele”

În primul rând, Raed Arafat a ținut să infirme zvonurile lansate de senatoarea Diana Șoșoacă, care spusese, imediat după explozii, că arfi existat victime din rândul pompierilor și că secretarului de stat i-ar fi salvat viața un subordonat.

”Nu exista pomieri morti, astea sunt minciuni. Cum adica familiile nu au bani de inmormantare, iar asta se spune la o ora de maxima audienta, iar asta e peste orice limita, e minciuna si se instiga la ura impotriva autoritatilor.

Iar minciuni ca astea s-au repetat de zeci de ori in ultimele zile.

Situatia pompierilor este stabila. Unii sunt afara, unii au fost externati deja. Noroc cu echipamentele de protectie. Numai in ultimii patru ani au fost cumparate 30.000 de echipamente de protectie si 20.000 de casti. Este fals ca nu avem, am cumparat cantitati mari chiar. Apoi s-au cumparat autospeciale, care si ele au echipamente de protectie incorporate.

Apoi s-au aratat cateva casti deteriorate, undeva la 8. Dar deteriorarea este mica si nimeni nu intreaba daca pompierii care au purtat castile sunt bine. E ca la masina, daca masina se deterioreaza intr-un accident, dar tu aveai centura pusa, esti ok.”, a declarat Arafat, la Prima TV.

Întrebat dacă își reproșează ceva în legătură cu intervenția, acesta a spus că mereu trebuie învățat din orice operațiune și de aceea toate sunt analizate retroactiv.

Citește și: Diana Şoşoacă anunţă o catastrofă mai mare decât cea de la Crevedia. „Va fi dezastru!”

”Orice interventie poate sa fie mai buna, tocmai de aceea le analizam retroactiv. Unul dintre lucrurile bune a fost folosirea robotilor. Acestia au fost testati pana la aproape un kilometru distanta. Il introduci in zone si vezi de la distanta, ca sa vezi ce ein apropiere. Ei sunt  conectati la un furtun cu apa si poate storpi, poate da apa cu spuma. Intentia nu era dea stinge incendiul. Ei au racit cisternele acolo. Dar nu intotdeauna poti sa previi si sa fugi inainte.

Acum ne dotam si cu drone specifice pentru aceste activitati.”, a mai spus șeful DSU.

Secretarul de stat a confirmat și faptul că, cel mai probabil, prima explozie a fost cauzată de o sursă de foc, posibil o țigară.

”Din ce am inteles, a aparut o sursa de foc cand treceau ilegal GPL-ul dintr-o cisterna in alta. Era o activitate ilegala, care nu trebuia facuta la modul asta,e clar ca a existat o sursa de foc. Poate cineva a aruncat o tigara. Vinovati niciodata nu sunt salvatorii, ci aceia care au cauzat. Uneori e accident, alteori se putea evita complet. Aici nu s-au respectat regulile. Primul vinovat este cel care nu a respectat legea.”,a declarat Arafat, care a recunoscut că, în unele momente ale intervenției, și-a amintit de dezastrul de la Colectiv.

”Sunt doua evenimente care nu seamana, dar normal ca iti aduci aminte. Am avut diferite aspecte la care te gandesti si vezi ca factorii declansatori se leaga de nerespectarea legislatiei si a regulilor.

Trebuie sa fie responsabili si sa vina si cu aplicabilitatea legii. Vedem oameni care isi pun centura prin spate, nu inteleg ca in cazul unui accident isi rup bazinul si sunt grav vatamati. Pentru ce, ca sa arati ca pacalesti politistul? Te pacalesti pe tine. Din pacate, noi nu avem cultura riscului, nu intelegem ca noi putem fi in situatia asta, daca nu respectam regulile.

Sa vedeti cand inchidem si punem sigiliu pe un club care a incalcat legea, sa vedeti cum incep sa sune telefoanele. Nu mai bine iti pui un om afara ca sa numere cati intra? Ei suna si incearca tot felul, si la mine, si la inspectorii sefi. Pompierii au inchis statia aia, dar tot au gasit sa puna acolo niste cisterne si sa zica ca sunt parcate si sa continue ilegal activitatea. Si unde, intre case. Avem 20 de case afectate, in unele nu se mai poate locui, altele sunt avariate.”, a adăugat Raed Arafat.

Citește și: Un cocalar cu BMW și-a ucis iubita, după ce a intrat cu toată viteza în două autobuze! Bolidul ”zeului șoselelor” s-a oprit chiar lângă cimitir

În legătură cu lipsa paturilor de mari arși din România, Arafat a explica tfaptul că, cel puțin, procedurile pentru transferul în străinătate al pacienților au fost mult îmbunătățite de la Colectiv până acum

”Noi avem noroc ca avem o cooperare foarte buna si mecanismul de protectie civila euroopeana. La Colectiv nu aveam posibilitatea, dar acum a functionat foarte bine, ni s-au pus la dispozitie chiar mai multe paturi decat am cerut.

La 4 dimineata deja plecase primul avion, la 6 dimineata al doilea, apoi a doua zi inca doua avioane, apoi a venit un jet care a dus un pacient in Norvegia, pentru ca distanta era mare.

La Colectiv era alta situatia, unele chestii au fost invatate de spitale, s-au miscat mult mai rapid. 12 pacienti au fost transferati. Din pacate, au ramas 3 pacienti care aveau o suprafata arsa foarte mare si nu sunt acceptati la transport.”, a declarat acesta.

Arafat a comentat și declarația fostului premier Ponta, care a spus că spitalele din străinătate au interes să factureze cât mai mult României.

Citește și: Victor Ciutacu, despre incendiile din IOR: „Orice om cu minim doi neuroni realizează că acolo e un megainteres imobiliar”

”Noi am trimis cazurile foarte grave. Spre deosebire de Colectiv, acum medicii nostri au ales pacientii care sa fie trimisi. Costurile la paturi de mari arsi sunt foarte mari, astfel ca asemenea servicii medicale trebuie sa fie de stat, pentru ca privatii, ca sa isi poata permita, apoi costurile trebuie acoperite si de aceea costa foarte mult.

Ajunge un bolnav intre jumatate si un milion de euro ajung facturile pentru un pacient la un spital privat de afara. Dar in sectorul public, cum e spitalul militar din Bruxelles, costurile sunt mai mici, dar la standarde foarte inalte.”,este de părere șeful DSU.

În final, Raed Arafat a fost întrebat dacă, în cazul în care ar fi demis de la conducerea DSU, ar exista o persoană care să îi poată lua locul și care este relația sa cu președintele Iohannis.

”Eu nu imi pun problema, eu vreau sa raman si sa fac treaba. Daca ar fi sa vina un ministru care sa zica sa plec, cred ca ar exista persoane care sa poata sa conduca, dar este foarte greu.

Eu ma inteleg bine cu ministrul de Interne, m-am inteles bine si cu cei dinainte, dar este o munca titanica. Noi acum avem un sistem bun, de calitate, chiar daca suporta multe imbunatatiri. Dar de multe ori ti se pare ca nu esti lasat sa zbori, si nu de politic, cat de birocratia care uneori te ingroapa.

Nu, discutiile sunt prin anturajele de la intalniri oficiale. Nu stiu daca Iohannis i-a cerut lui Orban sa ma schimbe. Eu stiu ca am o colaborare excelenta cu dansul.”, a încheiat Arafat.

Citește și: Un nou accident cumplit: un mort şi trei răniţi în stare gravă

 

 

 

 

DailyBusiness
Alertă națională! A fost descoperită o substanță periculoasă găsită în parfumurile brandurilor de lux
Spynews
Elon Musk a pierdut 15 miliarde de dolari cu ultima afacere controversată! De ce a ajuns în această situație
Bzi.ro
Iulia Vântur și Salman Khan, amenințați cu moartea! Prietenul cel mai bun al actorului a fost ucis!
Fanatik.ro
Singura metodă eficientă de a spăla pesticidele de pe fructe și legume: “Chiuveta este mai murdară decât credeți!”
Capital.ro
Guvernul pune limită. Decizie pentru absolut toți românii care merg în magazine
Playtech.ro
Ciocoliva românească DETRONEAZĂ ciocolata Dubai! Ce gust are și de unde o poți lua
DailyBusiness
Lovitura finală pentru România. S-A CONFIRMAT RECESIUNEA
Adevarul
Năpasta care îi poate lovi pe turiștii români chiar și în hotelurile de lux și îi urmărește până acasă. „Îți suge sângele și dă coșmaruri cumplite”
wowbiz.ro
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret! Primele declarații ale artistei
Spynews
Câte zile libere legale sunt în anul 2025. Când primesc concediu de la stat agajații români
Spynews
Kate Middleton a încălcat protocolul regal. Ce gest uimitor a făcut prințesa
Evz.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit o cunoscută scriitoare
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
kanald.ro
Un bărbat a fost zărit în sălbăticie, după trei ani de căutări. Tom a fugit de acasă alături de copiii săi, după o ceartă cu soția
Cancan.ro
David Popovici a renunțat la mașinile de la Ion Țiriac. Cum motivează gestul: „Nu pot să…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Interzis din 2026 pentru proprietarii de apartamente. Noua regulă pentru cei care stau la bloc.
StirileBZI
Aceste anvelope de iarnă cresc riscul de explozie! De ce nu este bine să le folosiți
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Dau să fac un pas, vine tipul spre mine..." Valentin, bărbatul atacat cu ciocanul în Chiajna, mărturii disperate de pe patul de spital
substantial.ro
Ministrul Justiţiei cere ridicarea imunităţii senatorului Eugen Pîrvulescu
MediaFlux
S-A AFLAT cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Visuri de diamant: sub praf și speranță – vânătorii de nestemate din Panna