Raed Arafat: Riscul să te contaminezi este foarte mare la Omicron. Portul măştii este obligatoriu peste tot

Raed Arafat a explicat noile măsuri prevăzute de Hotărârea CNSU care se vor aplica în contextul valului 5 al pandemiei de Covid-19. Reamintim că miercuri au fost raportate aproape 5.000 de noi infectări.
Loredana Brumă
05 ian. 2022, 14:57
Raed Arafat: Riscul să te contaminezi este foarte mare la Omicron. Portul măştii este obligatoriu peste tot

Raed Arafat a explicat noile prevederi ale Hotărârii CNSU, după creşterea numărului de infectări după sărbători.

Raed Arafat: Purtarea măştii va fi una obligatorie

„Măsurile din decizia CNSU vor intra în vigoare de la momentul la care rata de infectare într-o localitate trece de 1 la mie. La cum este evoluția, pragul de 1 la mie va fi trecut foarte rapid.

Această variantă (Omicron) este foarte contagioasă. Poți purta o discuție scurtă cu cineva infectat și te poți infecta și tu. Din acest motiv a fost luată decizia privind masca de protecție.

Masca se va purta inclusiv pe strada, cu exceptia momentului in care ai activitati individuale, adică activitate sportiva, esti singur in parc si nu ai alti oameni in jurul tau. In rest se poarta masca pentru că aceasta variantă este foarte contagioasa.

În hotărâre a aparut o prevedere pentru infrastructura critica. Aceasta permite administratorilor sa impună testarea angajaţilor si mastile FFP2 in zonele aglomerate. Una dintre structurile critice este centrala nucleara.

Una din problemele mari ale acestei variante este impactul pe sistemul economic. Inchide activitati economice prin imbolnavire in masa a personalului si trimiterea acestora in izolare la domiciliu.

E evident că există o creștere rapidă a cazurilor de COVID. Oricare persoană de lângă noi poate fi infectată și poate transmite
Este importantă purtarea măștii, vaccinarea. Cei vaccinați evită formele grave”, a explicat Arafat.

Arafat: Achiziţia privind testele COVID din salivă pentru şcoli a fost contestată la CNSC

Şeful DSU a anunţat că achiziţia testelor de salivă pentru şcoli a fost contestată, iar elevii nu vor putea fi testaţi zilele următoare.

„Din păcate, am fost anunţaţi de către ONAC că achiziţia privind testele COVID din salivă pentru şcoli a fost contestată la CNSC de către una din firmele participante. Asta ne obligă să nu mai semnăm niciun contract până iese prima decizie a primei instanţei. Nu vom aştepta o a doua instanţă, legea ne permite să semnăm după decizia primei instanţei.

Dar IGSU, care semnează aceste contracte subsecvente pe baza licitaţiei făcută de ONAC, nu va putea semna din păcate săptămâna asta contractele subsecvente (…) şi sperăm să avem pronunţarea cu celeritate în acest sens. Sunt oferte, sunt companii care au promis că vor aduce, dar cu contestaţia sunt nişte reguli pe care nu avem cum să le încălcăm”, a declarat Arafat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern. „, a declarat Arafat.

Şeful DSU a precizat că eficienţa acestor teste va fi analizată de către specialişti în perioada următoare.

„Ele sunt prevăzute să se facă, dar eficienţa lor la un moment dat va fi analizată, eficienţa măsurii şi vedem cum va fi modalitatea de ajustarea a măsurii. Nu pot spune care vor fi aceste concluzii, se va veni cu ele la un anumit moment”, a explicat şeful DSU.

Arafat a menţionat că e posibil să existe probleme cu aprovizionarea în legătură cu testele deoarece China intră în noul an şi acolo urmează o vacanţă de câteva săptămâni.

„Depindem de decizia luată de CNSC, cât de repede vine şi când vine, poate spune: continuaţi sau solicită ONAC-ului reevaluarea. China intră în noul an, vor avea o vacanţă care înseamnă 3-4 săptămâni, aceste teste vin de acolo, e posibilă să avem probleme cu lanţul de aprovizionare şi de transport. Va trebui să le contractăm cât mai repede după ce trecem de această fază. Mai sunt şi alte loturi în negociere la ONAC. Lotul contestat e cel cu livrare rapidă, celelale loturi sunt cu livrare peste două, trei săptămâni”, a transmis Arafat.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 5 ianuarie 2022, Hotărârea numărul 1 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Citeşte şi Florin Cîţu propune în coaliţie o soluţie de compromis pentru aprobarea certificatului verde: să fie obligatoriu pentru angajaţii din MAI, Sănătate şi Apărare

„Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
Se exceptează de la măsura prevăzută la pct. 5, următoarele categorii de persoane:
a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive”, se arată în Hotărârea CNSU.

Se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

În cazul în care incidenţa COVID-19 este peste 1/1.000 de locuitori, se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.

Aceleaşi reguli sunt propuse şi în cazul cinematografelor, concertelor sau spectacolelor.

De asemenea, se propune ca activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor și la terase, precum și a celor dispuse în interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora să fie permisă până la 50% capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00 în județele / localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

De asemenea, se propune ca operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, inclusiv în interiorul centrelor și parcurilor comerciale, să își organizeze şi să desfășoare activitatea în intervalul orar 5,00-22,00.

Citeşte şi Bilanţ coronavirus 5 ianuarie 2022. Aproape 5000 de cazuri noi în 24 de ore. Spitalele se pregătesc de valul Omicron

DailyBusiness
Compania de stat în care angajații sunt plătiți regește. Șefii încasează lunar 10.000 de euro, iar membrii CA primesc 14.500 de lei pentru fiecare ședință la care participă
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Ce viteză aveau Diogo Jota și fratele său în momentul accidentului mortal. Filmul complet al tragediei, anunțat de polițiști
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Anunțul oficial al autorităților. Plata se face exclusiv cu card bancar
Playtech.ro
Care este pluralul corect pentru 'fier de călcat'? 80% dintre români îl folosesc greşit
DailyBusiness
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vestea așteptată de șoferi. Un nou drum expres va fi dat în folosință
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Scene apocaliptice după furtunile care au făcut prăpăd în România. Un acoperiș a fost smuls de pe un bloc, în Deva
Cancan.ro
Stațiunea din România DISTRUSĂ de ape! Marea a inundat zona de plajă, astăzi 😲
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Se schimbă banii de la 1 ianuarie. Decizia luată de Parlamentul European azi, 8 iulie. Moneda națională NU va mai exista
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Pensii mai mici cu 550 lei. Lista românilor care primesc mai puțini bani, începând cu luna august
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un lot din drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu face un pas înainte! Cine sunt constructorii interesați