Reacţia şefului Metrorex după ce a fost întrebat dacă va circula metroul din Drumul Taberei în septembrie: „Vom vedea”

După ce termenul anterior, 30 iunie, a fost amânat, directorul Metrorex nu a putut preciza dacă metroul din Drumul Taberei va funcționa în luna septembrie. El spune că sunt o serie de condiții și teste care trebuie finalizate pentru punerea în funcțiune a metroului.   

RomaniaTV.net
24 iul. 2020, 13:50
Reacţia şefului Metrorex după ce a fost întrebat dacă va circula metroul din Drumul Taberei în septembrie: „Vom vedea”

Directorul Metrorex, Gabriel Mocanu, a declarat vineri într-o conferinţă de presă că le-a dat termen până luni constructorii implicaţi în proiectul Magistralei de metrou Drumul Taberei să pună la dispoziţia Metrorex graficul pentru probele de punere în funcţiune cu călători.

„Întotdeauna dumneavoastră (jurnaliştii – n. r.) întrebaţi beneficiarul, dar constructorul nu ştiu dacă a fost întrebat. Noi l-am întrebat. Ieri am avut la ora 10:30 şi o întâlnire de comandament chiar şi cu reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, şi am solicitat până luni să ne pună la dispoziţie graficul pentru probele de punere în funcţiune. Aceste probe constau atât în verificări tehnice punctuale pe fiecare instalaţie, cât şi în probele tehnologice raportat la circulaţia efectivă a trenurilor de metrou. Au acest termen până luni să ne pună la dispoziţie aceste grafice şi reprezentanţii din contractul de structură şi cei din contractul de finisaje şi cei din contractul de automatizare a traficului. În momentul în care probele tehnologice cu trenurile de metrou sunt validate şi sunt în regulă, poate pleca primul tren, coroborat cu probele aferente sistemului de siguranţă pe detecţie incendiu, stingere incendiu, efracţie”, a susţinut Gabriel Mocanu.

Citeşte şi: Metroul din Drumul Taberei, mărul discordiei între chinezi, spanioli şi francezi. Decizia CNSC, atacată la Curtea de Apel

Potrivit acestuia, de obicei, durata probelor tehnologice variază între 4 şi 6 săptămâni. El a precizat că joi au început săpăturile la puţul de la staţia Parc Drumul Taberei.

„De trei săptămâni de când am fost numit în funcţia de director, eu am fost la două zile în şantier. Azi noapte, la ora 23:00, eu eram la puţ şi se lucra. De ieri a început să se sape la vestitul puţ de la Parc Drumul Taberei, de la acea centrală de ventilaţie. S-a început să se spargă să se facă legătura cu tunelele de circulaţie”, a spus acesta.

Întrebat dacă circulă metroul în luna septembrie, Mocanu a răspuns: „Vom vedea”. La întrebarea dacă ne aşteptăm ca în luna luna octombrie să se întâmple acest lucru, şeful Metrorex a spus: „Eu nu mă aştept la nimic. Eu mă aştept ca fiecare să-şi facă treaba şi asta le-am spus ieri constructorilor că au un contract pe care nu i-a obligat nimeni să-l semneze. Ba, dimpotrivă, unii dintre ei chiar au mers în instanţă la momentul respectiv ca să câştige acest contract”.

Citeşte şi: Amenzi uriaşe, aplicate la metrou! Pentru ce greşeli dau poliţiştii sancţiuni

La sfârşitul lunii iunie, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, anunţa că termenul asumat neforţat de către antreprenori, consultanţi şi beneficiari pentru darea în folosinţă cu călători a metroului din Drumul Taberei – şi anume 30 iunie 2020 – nu poate fi respectat, iar specialiştii vor fi cei care vor decide momentul în care magistrala M5 va fi dată în exploatare.

Totodată, ministrul a ţinut să sublinieze că a cunoscut o categorie de angajaţi ai ministerului pe care îl conduce, inclusiv ai Metrorex, pe care a denumit-o generic „promitaci”, dar care ulterior se transformă în „explitaci”, termeni care nu se regăsesc DEX.

Ministrul Transporturilor nu a mai avansat niciun termen pentru darea în exploatare cu călători a magistralei M5 şi a spus că acesta va fi stabilit de specialişti.

Citeşte şi: Scandal la metrou în Bucureşti! Tânăr încătuşat de jandarmi pentru că nu purta corect masca VIDEO

La câteva zile după vizita ministrului Transporturilor şi a premierului la Magistrala M5, Consiliul de Administraţie al Metrorex îl numea pe Gabriel Mocanu în funcţia de director general interimar, după ce Mariana Miclăuş, cea care ocupase această poziţie din noiembrie anul trecut, şi-a dat demisia.

Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, de pe Magistrala 5 de metrou, inclusiv staţia şi depoul Valea Ialomiţei, este finanţată integral din fonduri externe nerambursabile în cadrul POS-T 2007 – 2013, POIM 2014 – 2020 (85%) şi de la bugetul de stat (15%). Valoarea proiectului aprobat prin HG nr. 374/2019 este de aproape 3,224 miliarde de lei.