„Dar oamenii asta cred şi nu te pui cu crezul lor. Tot ei zic că pupatul icoanei nu are cum să ducă la boli, nici împărtăşania, nici statul unul lângă altul în biserică. Chit că virusologia ne zice cu totul altceva şi virusului nu-i pasă nici de icoană, nici de dumnezeu, nici de nimic”, scrie medicul în mediul online.
Dr. Vasi Rădulescu este ironic la adresa celor care cred cu tărie că lumina din noaptea de Înviere este apărută ca prin miracol şi că este mai sfântă decât cea aprinsă de fiecare dintre noi în candela din propria locuinţă: „Oamenii au nevoie de lumină, din lumânare în lumânare. Lumină sfântă, apărută prin miracol. Nu avem voie să căutăm cum apare ea. Crede şi nu cerceta. O fi o fraudă acolo? Nu, e lucrarea lui dumnezeu, totul e miracol. Şi oamenii trebuie să ia direct din lumina asta, ieşind puţin la portiţă, unde va veni cineva să le-o aducă. Să nu carecumva să pervertim religia. Să nu aprindem singuri o lumânare sau o candelă, în casă, în linişte, în siguranţă, gândindu-ne cum să stăm în lumină cea mai mare parte din viaţa noastră, făcând fapte bune, fiind empatici, smeriţi, iubindu-i pe ceilalţi. Nu, luăm lumină sfântă, e fix ceea ce contează. O lumină care, potrivit ştiinţei care chiar ne apără acum de virus, nu apare singură prin manevră divină, că nu prea are cum”, a scris pe Facebook medicul Vasi Rădulescu.
Ce prevede acordul dintre Ministerul de Interne şi Patriarhie referitor la împărţirea Luminii Sfinte în noaptea de Paşte
MAI şi Patriarhia au bătut palma referitor la distribuirea Luminii Sfinte aduse de la Ierusalim. Astfel, aceasta se va face de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publică, sâmbătă seară începând cu ora 20.00.
Angajaţii parohiilor şi voluntarii vor asigura respectarea distanţei sociale pe perioada distribuirii paştilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braţ.
În noaptea de Înviere este permisă circulaţia atât a preoţilor care distribuie lumina sfântă în casele credincioşilor, cât şi a voluntarilor care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască şi mănuşi de protecţie.
Cum vor putea primi credincioşii Sfânta Lumină şi Sfintele Paşti
Credincioşii vor avea dreptul să iasă în apropierea casei, în afară curţii sau a imobilului în care locuiesc, dar evitând aglomeraţia şi respectând restricţia de maximum 3 persoane.
Concret, doi-trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi lumina primită de la voluntari tuturor vecinilor. În declaraţia pe propria raspundere, la locul deplasarii, credinciosul va face precizarea „pentru ridicarea Sfintelor Paşti” şi va trece numele lăcaşului de cult din zona de rezidenţă.