Ziua Muncii 2023: Reţeta de mici a bucătarului de la „Caru’ cu bere”, veche de 100 de ani. Secretul unui gust unic

Micii îşi au originea în Balcani, provenind din Serbia, dar se întâlnesc şi în Grecia şi Turcia, de unde au fost preluaţi de bucătăria românească. Se servesc numai proaspăt prăjiţi pe grătar de jar, fie cu tacâm, ori la scobitoare sub formă de gustare.

01 mai 2023, 07:00
Ziua Muncii 2023: Reţeta de mici a bucătarului de la „Caru’ cu bere”, veche de 100 de ani. Secretul unui gust unic
Reţeta de mici a bucătarului de la "Caru' cu bere", veche de 100 de ani. Secretul unui gust unic

Reţeta de mici a bucătarului de la „Caru’ cu bere”, veche de 100 de ani. Micii sunt făcuţi tradiţional din carne de vită în amestec cu care de oaie, însă, deşi carnea tocată este o carne ieftină, relativ uşor de obţinut, acum o sută şi ceva de ani, bucătăria românească nu excela în consumul de carne de vită (sursa: carucubere.ro).

Reţeta de mici a bucătarului de la „Caru’ cu bere”

Se ia carne de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea şi se dă de două ori prin maşină, pentru a se mărunţi cât mai bine şi cât mai uniform. Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga seu de vacă sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 până la 150 de grame pe fiecare kilogram cântărit de carne. Se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiecare kilogram de carne (reţeta originală este aici).

Citeşte şi: Cea mai simplă rețetă de cartofi franțuzești la cuptor. Trebuie neapărat să o încerci

Se pregătesc pentru fiecare kilogram de carne mirodenii şi condimente după cum urmează:

  • 8 grame de piper proaspăt pisat mărunt
  • 12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt
  • 4 grame de enibahar pisat mărunt
  • 2 grame de coriandru pisat mărunt
  • 2 grame de chimion turcesc pisat mărunt
  • 1 gram de anis stelat pisat mărunt
  • 8 grame de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriţă de zeamă de lămâie
  • 1 lingură de untdelemn
  • 1 căpăţână bună de usturoi aromat şi nu din cel iute

Se frământă carnea într-un vas timp de oră, adăugând la început bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lămâie. Jumătate din zeama de oase şi toate celelalte condimente, în afară de usturoi, se adaugă treptat. Amestecul se acoperă şi se ţine la rece o zi şi o noapte, după care se scoate, se lasă câteva ceasuri la dezmorţit şi se mai frământă o dată cu restul de zeamă de oase. Se face un mujdei de usturoi cu apă călduţă dintr-o căpăţână pentru fiecare kilogram de carne, care se lasă la tras o jumătate de oră. Se stoarce mujdeiul de usturoi într-un tifon, se adaugă sucul de mujdei şi se mai frământă o dată amestecul şi se punde la rece până a doua zi. Cu trei ore înainte de a fi pregătiţi se formează mititeii de mărimea unui deget mare lungime şi două degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate părţile şi la capete şi se lasă sa stea la zvântat o oră. Se prăjesc pe jar iute de lemne sau cărbune, ungându-se din când în când cu mujdei, ca să prindă o crustă rumenă de jur împrejur.

Citeşte şi: Cea mai simplă rețetă de paste cu pui și ciuperci la cuptor. Trebuie neapărat să o încerci

Nu se lasă să se pătrundă, ca să nu se usuce sucul care conţine savoarea condimentelor. Daca se prăjesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usucă, pierd tot sucul aromat şi devin seci. Se servesc alături de chifle proaspete ori felii de franzelă, cu muştar. Poftă bună!