Rețeta și secretele faimoșilor cârnați de Pleșcoi. Se prepară mai ușor decât s-ar crede

Deveniți un brand al României, celebrii cărnați de Pleșcoi pot fi preparați chiar și acasă, fiind necesară respectarea câtorva reguli de bază.

28 oct. 2022, 09:33
Rețeta și secretele faimoșilor cârnați de Pleșcoi. Se prepară mai ușor decât s-ar crede

Faimoșii cârnați de Pleșcoi sunt renumiți atât în România, cât și peste hotare. Rețeta exactă este un secret, iar localnicii o păstrează de peste un secol. Însă, aceștia pot fi preparați foarte ușor și acasă dacă respectați câteva reguli, cea mai importantă fiind alegerea cărnii potrivite.

De obicei se folosește carenea de oaie, care se poate amesteca și cu cea de vită, dar este importantă păstrarea proporțiilor. Nu sut necesare foarte multe condimente, dar puteți să ajustați aroma după propriul gust.

Pentru a prepara cârnați de Pleșcooi aveți nevoie de un kilogram de carne de oaie, 400 de grame de carne de vită (dacă doriți să folosiți(, mațe de oaie curățate foarte bine, o linguriță de ardei iute tocat, o lingură cimbru și o lingurp de sare. Dacă doriți un gust autentic, ideal este să folosiți doar carne de oaie. În cazul în care aceasta este prea grasă, puteți adăuga și carnea de vită.

Citește și: Greşeala banală pe care o fac românii când prepară cârnații. Câtă sare trebuie pusă, de fapt

Carnea trebuie să fie spălată și tocată mărunt. Se amestecă apoi cu condimentele, iar dacă nu doriți să fie foarte picanți puteți pune mai puțin ardei iute. La restul condimentelor se recomandă păstrarea cantităților. Pentru o armă mai puternică se pote adăuga ienibahar, dar nu mai mult de jumătate de linguriță, pentru că acest ingredient nu este în rețeta originală.

După ce mixați foarte bine compoziția, trebuie să o lăsați o zi să se „odihnească”. Pentru a face amestecul mai maleabil puteți adăuga puțină apă atunci când umpleți cârnații. Aceștia trebuie răsuciți  la fiecare 10-15 cm și înțepați din loc în loc pentru a nu prinde aer.

Cărnații de pleșcoi se lasă două sau trei zile la uscat, într-un loc răcoros și bine aerisit. Ultimul pas este afumarea timp de câteba ore a cârnaților, însă nu mai mult de zece. Temperatura din afumătoare nu trebuie să treacă de 30 de grade.

Citește și: Cârnaţi de casă după reţeta tradiţională. Secretul unui preparat excepţional