SÂNZIENE 2020. Târguri şi evenimente care se desfăşoară în ţară cu prilejul acestei sărbători

SÂNZIENE 2020. Sărbătoarea sânzienelor era celebrată, an de an, printr-o mulţime de târguri şi bâlciuri în multe dintre oraşele şi satele României. Anul acesta, însă, din pricina pandemiei, majoritatea evenimentelor de acest gen au fost anulate. Printre cele mai renumite târguri care aveau loc cu acest prilej se-numărau cele de la Buzău, Focşani, Câmpulung Muscel, Buda (judeţul Vrancea), Ipăteşti (judeţul Olt), Piteşti, Cărbuneşti (judeţul Olt), Giurgeni (Ialomiţa), Broşteni (Mehedinţi) şi celebrul Târg de Fete de pe Muntele Găina.

RomaniaTV.net
24 iun. 2020, 08:31
SÂNZIENE 2020. Târguri şi evenimente care se desfăşoară în ţară cu prilejul acestei sărbători

SÂNZIENE 2020. Anul acesta, Sânzienele vor fi celebrate prin foarte puţine evenimente publice. Iată care sunt acestea:

SÂNZIENE 2020. Evenimentul „Sânziene, ie, floare, lumină”, organizat la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Muzeul Satului din Bucureşti organizează atât tradiţionalul târg de Sânziene, cât şi o serie de ateliere de creaţie dedicate acestei tradiţii.

Ca în fiecare an, Muzeul Satului readuce în atenţie tradiţiile şi obiceiurile acestei zile: de la împletirea coroniţei din flori de Sânziene, la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi, până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea şi participarea la târgul de Sânziene. Nu vor lipsi atelierele de creaţie: coroniţe şi cusături româneşti. De asemenea, cei care vor veni la muzeu îmbrăcaţi în ie/cămaşă românească vor avea intrarea gratuită în muzeu„, informează instituţia muzeală, într-un comunicat transmis Agerpes.

Evenimentul va debuta de la ora 9,00 cu Târgul sânzienelor, în cadrul căruia va avea loc o prezentare de ii, ţesături sau podoabe.

În intervalul orar 11,30 – 13,00, vor fi organizate la Gospodăria Şanţ din cadrul muzeului ateliere de cusături româneşti, coordonate de Carmen Elena Firea – 15 lei/copil (7 – 12 ani), iar între orele 13,00 – 14,00, la Câmpu lui Neag, este programat atelierul de coroniţe, cu participare gratuită.

Ateliere de confecţionat păpuşi, ouă încondeiate sau coroniţe de Sânziene, dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, vor fi organizate, în fiecare sâmbătă, până pe 25 iulie.

Participarea la evenimentul organizat de Muzeul Satului se face cu respectarea regulilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus. În consecinţă, pentru a participa la evenimentele din incinta muzeului, publicul trebuie să respecte mai multe reguli:

* Purtarea măştii de protecţie pe toată durata evenimentului;

* Verificarea temperaturii la intrarea în muzeu (unde se află aparate de tip termo scannere); în cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3° C este interzisă participarea la eveniment;

Citeşte şi SÂNZIENE 2020. Tradiţii şi superstiţii. Ce este bine să faci în această zi ca să atragi norocul şi belşugul

* Spălarea şi dezinfectarea mâinilor ori de câte ori este nevoie;

* Menţinerea distanţei fizice de 1,5 m între persoane;

* Evitarea formării de grupuri;

* Vizionarea spectacolelor folclorice folosind spaţiile din gradenele de lângă scenă marcate;

* Participarea la ateliere de creaţie respectând regulile de distanţare fizică; însoţitorii sunt rugaţi să folosească acele căi de acces marcate şi să păstreze distanţa socială;

* Aruncarea măştii la gunoi în recipiente separate, marcate corespunzător.

SÂNZIENE 2020. Procesiunea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava 

Anual, pe 24 iunie, municipiul Suceava devine un punct de întâlnire al pelerinilor veniți din toate colțurile țării ca să ia parte la procesiunea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. De asemenea, în fiecare an în jurul acestei date, sunt sărbătorite și Zilele Sucevei.

În anii trecuţi, primarul Sucevei, Ion Lungu, împărțea sarmale credincioșilor adunați la Mănăstirea „Sfântul Ioan”, iar unitatea administrativ teritorială asigura locuri de cazare pentru pelerinii veniți din alte județe. Anul acesta, în contextul pandemiei, edilul a anunțat că nu va mai putea pune la dispoziția pelerinilor căminele de la liceele sucevene și nici nu va mai împărți tradiționalele sarmale și apă, pentru a se evita răspândirea noului coronavirus.

M-am consultat și cu reprezentanții Bisericii și am stabilit că anul acesta nu voi mai da sarmale, pentru a evita aglomerația și îmbulzeala, dar și interpretările care pot fi făcute ulterior”, a declarat Ion Lungu, potrivit presei locale.

Pentru că tot în această perioadă erau sărbătorite şi Zilele oraşului Suceava, Ion Lungu a precizat că, în acest an, atmosfera va fi una sobră, fără spectacolele cu care oamenii erau obișnuiți. Se va păstra, însă, tradiţia sărbătoririi celor 20 de cupluri de aur din oraș.

SÂNZIENE 2020. Ziua Universală a Iei

La începutul anului 2013, comunitatea online „La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu, în 2012, a propus ca data de 24 iunie să devină o zi dedicată iei şi să fie numită Ziua Universală a Iei. Prima marcare a acestei zile a avut loc la 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene. 

Ediţia a VII-a a Zilei Universale a Iei are ca temă „#AcasălaOrigini – Fotografii pentru o generaţie”, prin care se doreşte conectarea oamenilor, unii aflaţi la mii de kilometri distanţă de casă, dar mereu legaţi de pământul strămoşesc, cu ajutorul fotografiei. În acest sens, comunitatea „La Blouse Roumaine” lansează invitaţia de a lua parte la crearea celei mai mari expoziţii online. Cei care doresc să participe se vor fotografia purtând o ie, o cămaşă sau întreg portul tradiţional popular românesc în faţa casei, a clădirii unde locuiesc, la poartă, în grădină, într-un parc, oriunde înseamnă „acasă” pentru fiecare, potrivit paginii de facebook a comunităţii online „La Blouse Roumaine”.

Fotografiile care vor fi postate online, cu hashtagurile #AcasălaOrigini şi #ZiuaIei2020, vor avea o descriere a hainelor purtate şi zona de unde provin. Acestea vor fi postate exact pe 24 iunie, proiectul fiind deschis până pe 1 septembrie. Fotografiile alese vor face obiectul unei expoziţii şi al unui album „Acasă la origini”. 

Cu ocazia Zilei Universale a Iei este organizată, în intervalul 18.30-20.00, conferinţa online „IA, Haină de lumină a sărbătorii”, fiind găzduită de Doxologia.ro, paginile de Facebook – Muzeul ASTRA, IA Sibiu. Moderatorul conferinţei online este părintele prof. Constantin Necula iar invitaţi sunt Mirela Creţu – director Muzee pavilionare (Muzeul ASTRA), Iulia Gorneanu (autor, curator, colecţionar), conf. univ. dr. Lia Faur (scriitor, lector de limba română la Universitatea El Manar, Institutul de limbi moderne „Habib Bourguiba”, Tunis; coordonator al Centrului de Cultură şi Ştiinţă al României la Tunis) şi Andreea Ciortea (antreprenor cultural, co-organizator şi iniţiator Ziua IEI Sibiu şi comunitatea online IA Sibiu), potrivit https://muzeulastra.ro/.

Citeşte şi SÂNZIENE 2020. Tradiţii de Sânziene pentru fete. Ziua în care tinerele nemăritate îşi află ursitul

Şi Muzeul Etnografic al Transilvaniei marchează Ziua Universală a Iei, oferind o selecţie de 70 de cămăşi tradiţionale provenite din 53 de zone şi subzone etnografice, ce datează din perioada mijlocul secolului XIX – mijlocul secolului XX. Vernisajul expoziţiei va avea loc doar online, în data de 24 iunie 2020, ora 13.00 şi va putea fi vizionat în direct pe pagina de Facebook a muzeului. Expoziţia rămâne deschisă până în 26 iulie 2020, când va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10-18, ultima intrare ora 17, potrivit muzeul-etnografic.ro