Sesiunea ordinară din Parlament se ÎNCHEIE astăzi. Când începe sesiunea extraordinară la Camera Deputaţilor

Prima sesiune ordinară a Camerei Deputaţilor şi Senatului din acest an se încheie marţi. Cele două Camere ale Parlamentului vor avea astăzi ultimele şedinţe din sesiunea ordinară februarie - iunie. Începând de miercuri, 1 iulie, Camera Deputaţilor se va întruni în sesiune extraordinară timp de două săptămâni.

RomaniaTV.net
30 iun. 2020, 05:22
Sesiunea ordinară din Parlament se ÎNCHEIE astăzi. Când începe sesiunea extraordinară la Camera Deputaţilor

Sesiunea ordinară s-a desfăşurat atipic pe fondul pandemiei de coronavirus. Atât deputaţii, cât şi senatorii s-au întrunit în şedinţe de plen şi în comisii online. De asemenea, voturile exprimate de parlamentari au fost la distanţă online sau prin telefon, transmite Agerpres.

Ciolacu: „PSD îşi doreşte alegeri pe 27 septembrie. Dacă se va prelungi starea de alertă, nu vom mai avea alegeri”

În această sesiune, Parlamentul a votat învestirea Guvernului Orban şi a aprobat instituirea stării de urgenţă şi, mai apoi, a stării de alertă.

Printre proiectele adoptate de Senat şi de Camera Deputaţilor se numără proiectul privind impozitarea pensiilor speciale, cel privind acordarea de măşti gratuite pentru persoane cu dizabilităţi, acordarea de stimulente pentru personalul medical care lucrează cu bolnavi Covid -19.

Călin Popescu Tăriceanu, pe Facebook: Nu m-ar mira ca măştile să aibă pe ele inscripţia: „măşti date din mila guvernului Orban!”

Alte proiecte adoptate au fost pentru modificarea Legii 115/2015, în sensul includerii în componenţa organismelor electorale a formaţiunilor politice care nu au constituit un grup parlamentar, dar au reprezentanţi în cel puţin una dintre Camerele legislative, pentru modificarea şi completarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care prevede că în şcoli se vor derula, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv de educaţie sanitară pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

Iohannis, despre scandalul autonomiei Ţinutului Secuiesc : Eu nu am nimic cu maghiarii. PSD promovează legi care duc la autonomie

De asemenea, au fost respinse Ordonanţa de urgenţă a Guvernului prin care s-a amânat până la 1 august dublarea alocaţiilor, dar şi propunerea legislativă privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România şi cea privind Ţinutul Secuiesc.

Au mai fost adoptate proiecte care se referă la ziua Tratatului de la Trianon, la combaterea ambroziei şi la faptul că nu vor beneficia de liberare condiţionată condamnaţii care execută pedeapsa pentru omor, viol, corupere sexuală a minorilor, tâlhărie calificată, exploatarea cerşetoriei.

PSD a depus un proiect de lege privind aplicarea unor scutiri de la plata chiriei, pe perioada stării de urgenţă

Deputaţii şi senatorii au adoptat, separat, proiecte referitoare la scutiri la plată şi facilităţi fiscale, în contextul situaţiei create de pandemie.

Tot în sesiunea ordinară, parlamentarii au adoptat mai multe moţiuni simple, depuse de PSD şi Pro România. La Senat au fost trei moţiuni simple adoptate – împotriva miniştrilor muncii, internelor şi agriculturii, la fel şi la Camera Deputaţilor – împotriva ministrului finanţelor, educaţiei şi sănătăţii.

Miercuri, Parlamentul a votat numirile în mai multe posturi din ASF, ANRE, Consiliul Legislativ şi în Comisiile parlamentare comune de control al activităţii SRI şi SIE.

Marţi, în ultima zi a sesiunii ordinare, Parlamentul urmează să se pronunţe, printre altele, în legătură cu numirile în funcţii la Curtea Conturi, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

În sesiunea extraordinară, Camera Deputaţilor se va pronunţa asupra mai multor proiecte restante, printre care cel privind iniţiativa USR „Fără penali în funcţii publice” şi vor dezbate moţiunea simplă împotriva ministrului dezvoltării.

Gabriela Firea aruncă BOMBA: „Din 4.600 de teste PCR efectuate în Bucureşti, doar 4 au fost pozitive”


loading...