Soarta banilor europeni pentru IMM-uri, incertă după suspiciunile de fraudă. Ministerul Economiei, condus de Claudiu Năsui, nu spune ce se întâmplă cu proiectele depuse

Măsura 3 prin care IMM-urile urmau să obţină bani europeni pentru investiţii a fost blocată pe termen nelimitat, în condiţiile în care la DNA anchetează suspiciunile de fraudă privind modul în care au fost depuse proiectele. Ministerul Economiei, condus de Claudiu Năsui, în mandatul căruia s-ar fi produs aceste fraude, nu a anunţat cum trebuie să procedeze firmele care mizau pe aceste granturi în contextul crizei COVID-19. Totodată, Corpul de control al premierului face verificări privind modul prin care sute de IMM-uri ar urma să obţină fonduri europene.

26 feb. 2021, 12:13
Soarta banilor europeni pentru IMM-uri, incertă după suspiciunile de fraudă. Ministerul Economiei, condus de Claudiu Năsui, nu spune ce se întâmplă cu proiectele depuse

Numeroase firme afectate de criza COVID mizau pe aceste granturi pentru a face investiţii, fiind astfel direct interesate de soarta banilor europeni pentru IMM-uri. Chiar dacă măsura 3 a fost blocată odată cu ancheta DNA, purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei spune că există o soluţie, însă nu a putut spune care este aceasta.

Ionuţ Tudorică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei, a afirmat că soluţia a fost trimisă premierului Florin Cîţu, spunând  că se lucrează la ea şi apoi că nu poate spune care aceasta pe motiv că nu este finalizată, notează Hotnews.

Chiar dacă ministrul Economiei, Claudiu Năsui, nu a spus ce se întâmplă cu proiectele depuse de firmele interesate de granturile europene, premerul Florin Cîţu a declarat că are o soluţie pe care o va discuta cu Năsui.

„E posibil ca o soluție pe care să o avem pe termen scurt acum este să eliminăm acele proiecte din Măsura 3 care sunt legate de imobiliar și să putem merge mai departe. E o discuție pe care o să o am cu ministrul Economiei. Ar fi păcat să nu mergem mai departe. Toată problema a fost la modul de interpretare a ordonanței de urgență. Noi vorbeam de spații de producție, dar producția are un sens mai larg, depinde de cine și cum interpretează”, a declarat, Florin Cîțu, conform sursei citate.

Citeşte şi: Cum încearcă Claudiu Năsui să „muşamalizeze” scandalul fraudelor cu bani europeni pentru IMM-uri. Paul Ene, şeful USR Sector 4 care a avut acces ilegal la platformă, e acum secretar de stat

În urmă cu trei zile, Paul Ene, preşedintele USR Sector 4, a fost numit secretar de stat în Ministerul Economiei responsabil cu gestionarea granturilor alocate a ajuta firmele mici şi mijlocii să se redreseze din cauza crizei COVID-19. Numirea a fost anunţată de Claudiu Năsui, ministrul Economiei, în contextul în care România TV a dezvăluit că Ene a avut acces la platforma de înscrieri pentru obţinerea de bani europeni destinaţi IMM-urilor, fără să aibă vreo calitate oficială. Mai mult, Corpul de control al prim-ministrului a început verificările la Ministerul Economiei, condus de Claudiu Năsui, după ce au existat suspiciuni de fraudă privind modul în care sute de IMM-uri ar urma să obţină bani europeni.

Mai mulţi consultanţi din Bucureşti care au sprijinit firmele să îşi realizeze proiectele în aşa fel încât să fie eligibile îşi luau informaţiile de la cei care aveau acces în platforma. Este vorba despre ministrul Claudiu Năsui şi Paul Ene, liderul USR Sector 4, au confirmat surse apropiate subiectului pentru România TV.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Suspiciuni de fraudă la Ministerul Economiei cu granturile pentru IMM-uri! Cum obţineau consultanţii informaţii confidenţiale din platforma STS. Ministrul Năsui se dă nevinovat: „A existat acces la datele din platformă pentru parteneri externi Ministerului!”

Potrivit Hotnews, Paul Ene a fost văzut des prin Ministerul Economiei, înainte de a fi numit secretar de stat. Şeful USR Sector 4 a participat la şedinţe, fără a se cunoaște în ce calitate participă la acestea, conform Hotnews.

La începutul lunii februarie, RomâniaTV a făcut dezvăluiri despre modul în care ar fi fost viciat procesul de înscriere a IMM-urilor pentru finanțările din cadrul Măsurii 3 și că persoane în afară de administratori ar fi avut acces la datele de pe platforma de înscriere.  Corpul de control al prim-minitrului a demarat pe 5 februarie o acţiune de verificare la Ministerul Economiei privind modul în care a fost respectată legea referitor la Măsura 3 – granturi pentru investiție acordate IMM-urilor.

Citeşte şi: Claudiu Năsui, în vizorul Corpului de control după suspiciunile de fraudă cu bani pentru IMM-uri, dezvăluite de România TV. Autorităţile vor să afle de ce ministrul USR avea cont de administrator

Soarta banilor europeni pentru IMM-uri, incertă după suspiciunile de fraudă. Firma familiei lui Claudiu Năsui a cerut granturi europene

Şi Claudiu Năsui avea cont de administrator. El a avut cont de administrator pentru regiunea București, după ce şi-a preluat mandatul de ministru al Economiei, cu toate că în mod normal de un astfel de cont beneficiază directorii şi şefii de agenţii.

foto: Dovada că ministrul Claudiu Năsui a avut acces la platforma pe care firmele au aplicat să obţină bani europeni

Întrebat asupra acestui aspect, ministrul Economiei a spus că direcțiile de specialitate i-au pus la dispoziție acest cont și că l-a accesat doar în două zile, în 29 decembrie și 31 decembrie. Programul s-a lansat pe 4 decembrie 2020, ora 10.00, iar termenul final pentru înscrieri a fost 29 ianuarie 2021, ora 20.00, iar fraudele s-ar fi produs în ultimele două zile de înscriere, arată sursa citată.

După verificările iniţiate de Corpul de Control al prim-ministrului, Claudiu Năsui a anunțat că a făcut o plângere la DNA. Radio Europa Liberă scrie că în documentele primite de procurori se precizează că 1.100 de firme au depus aplicații suspecte.

Peste 27.000 de firme au depus proiecte de finanţare până la finalizarea perioadei de înscriere, unul dintre criteriile de departajare fiind procentele de cofinanțare foarte mari. De exemplu, la București, ultimul deasupra liniei, care intră la finanțare, este cu un procent de cofinanțare de 56,51%.

Potrivit Libertatea, una dintre firmele care au depus proiecte este asociat cu Claudiu Năsui în care acesta este acționar. Ministrul Economiei are 20% din firma Muntenia Global Invest S.A, firmă care este controlată majoritar de familia sa. Tot la Muntenia Global Invest este acționară cu o cotă mică (0,061%) compania privată Metroul S.A. Acestă firmă, Metroul S.A., a aplicat în luna decembrie pentru un grant de investiții în cadrul Măsurii 3. Contactat de Libertatea, ministrul Claudiu Năsui a declarat că nu cunoaște detalii referitoare la activitatea Metroul S.A. și nici nu știa că aceasta este parteneră cu el în firma Muntenia Global Invest.