Studiu: Ce se va întâmpla cu noul coronavirus atunci când temperaturile vor creşte

Un nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă canadieni explică modul în care temperaturile de vară ar putea influenţa răspândirea coronavirusului. Cert este faptul că pandemia nu va lua sfârşit odată cu venirea sezonului cald, scrie playtech.ro.

RomaniaTV.net
12 mai 2020, 05:51
Studiu: Ce se va întâmpla cu noul coronavirus atunci când temperaturile vor creşte

Studiul realizat în Canada nu a găsit nicio asociere între temperatură sau latitudine și răspândirea virusului.

Am efectuat un studiu preliminar care a sugerat că latitudinea și temperatura ar putea juca un rol. Dar când am repetat studiul în condiții mult mai riguroase, am obținut rezultatul opus”, spune cercetătorul de politică de sănătate al Universității din Toronto, Peter Jüni.

Adunând date din 144 de zone geopolitice în care au existat cel puțin 10 cazuri de COVID-19, la nivel de stat, de teritoriu și provincie pentru Australia, SUA și Canada și la nivel de țară în alte părți, cercetătorii au comparat numărul total de cazuri din 27 martie cu numărul de cazuri înregistrat o săptămână mai devreme, pe 20 martie. Au fost excluse țările în care exista deja un focar complet de boală, cum ar fi China, Italia și Iran.

Citeşte şi Dr. Rafila, despre întoarcerea elevilor la şcoală: Măsurile nu trebuie aplicate în mod rigid, ci în funcţie de fiecare şcoală în parte

Oamenii de ştiinţă au privit înapoi la precedentele 14 zile, perioada de expunere, și au analizat temperatura, latitudinea și umiditatea, precum și măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului (închiderea școlilor, restricțiile la adunările în masă și distanțarea socială sau fizică) din regiunile respective în acea perioadă.

Creșterea epidemică a COVID-19 nu a fost asociată cu latitudinea și temperatura, dar poate fi asociată negativ cu umiditatea relativă sau absolută. În schimb, intervențiile de sănătate publică au fost puternic asociate cu o creștere epidemică redusă”, a unul dintre cercetători.

Citeşte şi Dr. Rafila demontează cele mai frecvente mituri despre COVID. De ce gargara cu bicarbonat sau clorul din apa potabilă nu îl distrug

Echipa oamenilor de ştiinţă a ajuns la concluzia că interzicerea adunărilor în masă, închiderea școlilor și distanțarea socială erau asociate cu o creștere epidemică mai mică.

Vara nu va face ca epidemia să se diminueze. Pe de altă parte, cu cât au fost mai multe intervenții de sănătate publică, cu atât impactul asupra încetinirii creșterii epidemice a fost mai puternic. Aceste intervenții de sănătate publică sunt cu adevărat importante, deoarece sunt singurul lucru care funcționează pentru încetinirea epidemiei„, este de părere epidemiologul Dionne Gesink.