SUA acordă Ucrainei cel mai mare ajutor militar de până acum, în valoare de 3 miliarde de dolari. Biden dă asigurări că acest ajutor va permite ţării „să se apere pe termen lung”

Preşedintele american Joe Biden a anunţat, miercuri, cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei, că va oferi acestei ţări un ajutor militar în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari, cel mai mare ajutor acordat până acum de la începutul războiului, relatează AFP.

24 aug. 2022, 16:44
SUA acordă Ucrainei cel mai mare ajutor militar de până acum, în valoare de 3 miliarde de dolari. Biden dă asigurări că acest ajutor va permite ţării „să se apere pe termen lung”

Ajutorul acordat Ucrainei constă în armament şi echipamente militare.

Statele Unite ale Americii se angajează să sprijine poporul Ucrainei în timp ce continuă lupta de apărare a suveranităţii sale. Ca parte a acestui angajament, sunt mândru să anunţ cea mai mare tranşă a noastră de asistenţă de securitate până în prezent: aproximativ 2,98 miliarde de dolari în armament şi echipamente”, a anunţat Biden, într-un comunicat.

Ucraina va primi de la SUA cel mai mare ajutor militar de până acum de la începutul invaziei ruse

Liderul de la Washington a subliniat faptul că acest ajutor va permite ţării cotropite de Putin „să se apere pe termen lung„. Astfel, din cele 3 miliarde de dolari Ucraina îşi va putea achiziţiona sisteme de apărare aeriană, sisteme de artilerie şi muniţie.

Citeste si Rusia susține că încetinește războiul din Ucraina: „Militarii lui Volodimir Zelenski folosesc civilii ca scut uman!”

Ştiu că această Zi a Independenţei aduce un amalgam de sentimente multor ucraineni, deoarece mii de oameni au fost ucişi sau răniţi, milioane au fost strămutate şi mulţi alţii au fost victime ale atrocităţilor şi atacurilor ruşilor. Dar şase luni de atacuri necruţătoare nu au făcut decât să întărească mândria pe care ucrainenii o au în ei înşişi, în ţara lor şi în cei 31 de ani de independenţă”, a adăugat Biden.

Celebrarea independenţei Ucrainei coincide cu aniversarea a şase luni de război ruso-ucrainean.

Citeste si Clădire publică importantă din România, luminată în culorile Ucrainei / Klaus Iohannis: „Vă suntem alături!”

Decizie şocantă a Germaniei. Blochează ajutorul de 9 miliarde de euro către Ucraina

Ministrul german de Finanțe Christian Linder blochează o tranșă financiară de 9 miliarde de euro către Ucraina de la Uniunea Europeană, scrie Corriere della Sera. Ministrul se opune alocării de fonduri Ucrainei prin datoria comună europeană, așa cum a fost cazul în timpul pandemiei de COVID-19. Totodată, guvernul ucrainean a anunțat în mai multe rânduri că deficitul bugetar lunar este de 5 miliarde de dolari, iar aceste fonduri au fost solicitate de la parteneri.

Christian Linder își motivează poziția prin faptul că, în septembrie, Ucraina riscă să nu plătească 900 de milioane de euro din datoria externă. Potrivit jurnaliştilor publicaţiei italiene, întârzierea tranşei ar putea fi unul dintre motivele demiterii ambasadorului ucrainean în Germania, Andrei Melnik.