Tăriceanu, despre BOMBA din dosarul MICROSOFT: Guvernul României avea obligaţia să plătească licenţele

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat vineri, referindu-se la cerea DNA privind ridicarea imunităţii pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri, că Guvernul era obligat să plătească licenţele utilizate de firma Microsoft pentru programele folosite în administraţie.

RomaniaTV.net
26 sept. 2014, 17:17
Tăriceanu, despre BOMBA din dosarul MICROSOFT: Guvernul României avea obligaţia să plătească licenţele

Călin Popescu Tăriceanu spune că, necunoscând probele din dosarul DNA privind implicarea a nouă foşti miniştri în nereguli din dosarul Microsoft, nu se poate pronunţa cu privire la justeţea demersului procurorilor anti-corupţie de a ridica imunitatea demnitarilor implicaţi.

„Aşa cum este firesc, justiţia trebuie să-şi facă treaba, şi atunci când consideră că sunt lucruri care ridică semne de întrebare, probleme legate de corupţie sau de alte ilegalităţi, trebuie să acţioneze. Să văd întâi cererea, apoi mă voi pronunţa. Eu nu pot să ştiu ce probe sunt la dosare, nu ştiu ce cercetări a făcut Procuratura, ceea ce pot să vă spun este că acest subiect a mai apărut în dezbaterea publică, a mai figurat în presă.

Gabriel Sandu, şpagă COLOSALĂ în scandalul Microsoft. DNA spune că ar fi primit 4.800.000 de euro

Guvernul României avea obligaţia să îşi achite sumele necesare pentru ceea ce numim în mod generic proprietate intelectuală. Deci, pentru programele utilizate în administraţie, utilizate de firma Microsoft, noi aveam obligaţia să plătim costurile pentru utilizarea licenţelor. Aceste licenţe erau utilizate fără plata costurilor aferente, deci în mod fraudulos şi sigur că am fost puşi în întârziere, că ni se va aplica legislaţia internaţională şi românească în această situaţie„, a spus Tăriceanu la Palatul Parlamentului, după ce şi-a lansat candidatura la alegerile prezidenţiale.

SCANDALUL MICROSOFT. Dan Nica ar fi pretins şi primit o parte din 20 de milioane de dolari plătiţi de Fujitsu

El a adăugat că dincolo de obligaţia Guvernului de a se achita de aceste costuri, nu ştie dacă au existat fapte de corupţie sau de încălcare a legii care pot fi incriminate, aceasta fiind atribuţia Parchetului, să ancheteze, şi în cazul în care constată asemenea lucruri, să îi aducă pe cei vinovaţi în faţa justiţiei.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut vineri ridicarea imunităţii pentru începerea urmăririi penale pe numele a nouă foşti miniştri, în dosarul privind presupuse fapte de corupţie în cazul mai multor contracte referitoare la licenţe IT de sute de milioane de euro.

DNA a fost sesizată la 5 iunie 2013 de Corpul de Control al Prim-ministrului, ca urmare a acţiunii de control efectuate la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.

Cei nouă foşti miniştri vizaţi de DNA sunt Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Dan Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Mihai Tănăsescu.