Taxa suplimentară pe care trebuie să o plătească românii care au casă şi maşină. Ordin de ultimă oră de la ANAF

Recent, ANAF a introdus o nouă obligație fiscală pentru contribuabili, impunând completarea și depunerea unei declarații privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare. Această decizie, care va fi în vigoare timp de cinci ani, afectează în special proprietarii de locuințe și mașini scumpe din România.

18 feb. 2024, 10:21
Taxa suplimentară pe care trebuie să o plătească românii care au casă şi maşină. Ordin de ultimă oră de la ANAF
Taxa suplimentară pe care trebuie să o plătească românii care au casă şi maşină. Ordin de ultimă oră de la ANAF

Taxa suplimentară pe care trebuie să o plătească românii care au casă şi maşină. Potrivit noilor reglementări, contribuabilii trebuie să completeze și să depună declarația privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare până la data de 30 aprilie a fiecărui an fiscal. Această declarație poate fi depusă fie direct la ANAF, fie prin intermediul unui împuternicit autorizat.

Pentru proprietățile imobiliare, taxa este stabilită la 0,3% din suma care depășește 2,5 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 500.000 de euro. În ceea ce privește mașinile, impozitul este calculat la 0,3% din suma care depășește 375.000 de lei, adică 75.000 de euro, anunţă avocat.net.

Această taxă afectează atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice care dețin proprietăți imobiliare sau autoturisme înmatriculate în România, cu valoare peste limitele stabilite. Astfel, persoanele fizice care dețin clădiri rezidențiale în valoare peste 2.500.000 de lei și persoanele fizice sau juridice care dețin autoturisme a căror valoare de achiziție depășește 375.000 de lei sunt supuse acestei taxe.

Citeşte şi: Cât este impozitul auto în 2024, în funcție de mașină. Data până la care șoferii trebuie să plătească această taxă

Pentru proprietățile de tip clădiri rezidențiale, termenul de declarare și plată a sumei datorate e până la data de 30 aprilie, inclusiv a anului de impunere. În cazul proprietăților reprezentând autoturisme, termenul de declarare și plată a sumei datorate este până la data de 31 decembrie inclusiv a anului de impunere.

Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se plătește la bugetul de stat, până la data de 30 aprilie inclusiv a anului pentru care se datorează, respectiv până la data de 31 decembrie inclusiv a anului pentru care se datorează impozitul.

Citeşte şi: Taxa de succesiune 2024. Lista stufoasă de acte pentru a ajunge la moştenire