Televiziunile din România, amendate de CNA cu un milion de lei, în 2016. Care au fost cele mai grave probleme

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a aplicat în 2016 amenzi de peste 1 milion de lei, relevă raportul de activitate al instituţiei, adoptat în ședința de marți.

04 apr. 2017, 10:54
Televiziunile din România, amendate de CNA cu un milion de lei, în 2016. Care au fost cele mai grave probleme

CNA s-a întrunit în 52 de ședințe publice în 2016. Constatând încălcarea unor norme legale din domeniul audiovizualului, Consiliul a decis să aplice anul trecut 176 de sancțiuni, respectiv 42 de amenzi în cuantum total de 1.167.500 de lei, 133 de somații publice și o decizie privind obligația difuzării timp de 10 minute a textului sancțiunii.

Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate de CNA pentru încălcarea prevederilor legislației audiovizualului privind: protecția demnității umane și a dreptului la propria imagine, precum și a libertăților și drepturilor fundamentale ale omului (43 de sancțiuni), campania electorală pentru alegerile locale (23 de sancțiuni), asigurarea informării corecte și a pluralismului (35), modificarea structurii de programe, acționariatului sau a sediului social fără acordul Consiliului (31), nesolicitarea modificării deciziei de autorizare în termenul legal (23 de sancțiuni).

În 2016 au fost eliberate 113 licențe audiovizuale pentru servicii de programe de radiodifuziune cu emisie terestră și zece licențe pentru programe de radiodifuziune cu difuzare prin satelit, 68 de licențe audiovizuale pentru programe de televiziune cu difuzare prin satelit și 99 de licențe pentru programe de televiziune difuzate prin alte rețele de comunicații.

Consiliul a răspuns, prin intermediul Biroului Comunicare și Relații cu Publicul, la 1.178 de petiții trimise în scris referitoare la posturile centrale de televiziune și de radio. Alte petiții adresate instituției au vizat radiodifuzorii din teritoriu, licențe audiovizuale, decizii de autorizare, etc.

În 2016, CNA a fost implicat în 150 de litigii care fie au fost soluționate, fie sunt pe rolul instanței, fie în procedura de regularizare.

În ceea ce privește cele 89 de dosare soluționate, în 75 dintre acestea s-au dat soluții favorabile CNA, în 12 favorabile reclamanților, iar în două cauze au fost acțiuni admise în parte, în sensul diminuării cuantumului amenzii.

Prin Legea bugetului de stat pe 2016 nr. 339/2016 a fost aprobat bugetul CNA de 11.340.000 de lei. Ulterior, după aprobarea ordonanțelor de rectificare bugetară și disponibilizarea la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, bugetul aprobat CNA a fost actualizat la nivelul sumei de 9.765.000 de lei.

Raportul de activitate pe 2016 urmează să fie transmis Parlamentului cel mai târziu până la sfârșitul săptămânii viitoare, potrivit Mihaelei Tică, reprezentantă a Biroului Comunicare al CNA.