Ucraina anunţă că serviciile speciale ruse încearcă sa destabilizeze situaţia din Transnistria

Serviciile de informații ucrainene au mai raportat că trupele ruse intenționează să lanseze un atac cu rachete asupra Transnistriei.

20 mai 2022, 22:39
Ucraina anunţă că serviciile speciale ruse încearcă sa destabilizeze situaţia din Transnistria

Transnistria revine în actualitatea crizei zonale după o perioadă de acalmie în care evenimentele s-au centrat pe Ucraina. În zona Basarabiei, serviciile speciale ruse iau măsuri pentru destabilizarea situației din regiune, se precizează într-un mesaj de pe pagina Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei de pe Facebook .

„În zona de interes a Basarabiei, serviciile speciale ruse iau măsuri de destabilizare a situației din regiune. Din nou circulă informații despre exploatarea infrastructurii sociale și instituțiile așa-zise „de stat” din orașele Tiraspol, Benderi, Doboșari și Ribnița”, se arate în nota de informare.

Pe 25 și 26 aprilie au avut loc explozii în clădirea „Ministerul Securității Statului PMR” din Tiraspol, într-o unitate militară, iar turnul centrului de radio și televiziune Maiac au fost aruncate în aer.

New York Times publică dovezi foto și video ale execuției locuitorilor din Bucha, de către armata rusă. Ororile sunt inimaginabile, făptaşii au fost identificaţi

Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina susține că aceste explozii reprezintă o provocare organizată de serviciile speciale ruse. Serviciile de informații ucrainene au mai raportat că trupele ruse intenționează să lanseze un atac cu rachete asupra Transnistriei.

Potrivit serviciilor de informații, ocupanții ruși încearcă să creeze o aparentă amenințare de atac al grupărilor armate ruse și pro-ruse de pe teritoriul Transnistriei .

Şi americanii au avertizat în legătură cu Transnistria

Serviciile de informaţii americane susţin că Putin ”se pregăteşte de un conflict prelungit în Ucraina”, iar obiectivele sale se extind dincolo de regiunea Donbasului, având ambiţia de a-şi impune controlul până la regiunea separatistă moldoveană Transnistria, a declarat directoarea serviciilor naţionale de informaţii (DNI) Avril Haines, pentru Congres. În schimb, serviciile de informaţii americane susţin că Putin nu va utiliza armele nucleare decât dacă simte că există o ameninţare la adresa existenţei Rusiei, relatează The Guardian.

Lovitura devastatoare pentru Putin vine din SUA. Ucraina poate distruge flota Rusiei

Serviciile de informaţii americane susţin că Putin se pregăteşte pentru un conflict prelungit, iar obiectivele sale se extind cu mult dincolo de regiunea estică a Donbasului, unde armata rusă este în prezent concentrată după ce a fost respinsă de forţele ucrainene din Kiev în primele săptămâni ale războiului.

”Estimăm că preşedintele Putin se pregăteşte pentru un conflict prelungit din Ucraina, în timpul căruia încă intenţionează să atingă obiective dincolo de Donbas. Estimăm că obiectivele strategice ale lui Putin probabil nu s-au schimbat”, a afirmat Haines.

Liderul separatist de la Tiraspol bate cu pumnul în masă: Singura soluție este recunoașterea independenței Transnistriei

Liderul așa ziselor autorități de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, spune că singura soluție a problemei transnistrene este recunoașterea independenței regiunii separatiste. Declarația a fost făcută în cadrul unei ceremonii de depunere de flori la monumentul rebelilor transnistreni care au murit la Dubăsari în 1992, transmite Deschide.md.

”Se vorbește mult acum despre soluționarea politică a problemei transnistrene – despre niște autonomii, statut special. Sunt convins că soluționarea crizei este posibilă doar într-un caz – dacă va fi recunoscută necondiționat voința poporului transnistrean de a fi independent. Este singura modalitate de a păstra pacea pe pământul nostru” a spus Krasnoselski, citat de TASS.

De asemenea, el și-a exprimat încrederea că, în cazul unei agresiuni militare împotriva Transnistriei, despre care au vorbit public de mai mulți oficiali ucraineni, locuitorii regiunii separatiste se vor ridica pentru a se apăra.

Amintim că, în ultima perioadă în regiunea transnistreană au loc mai multe provocări. De exemplu, săptămâna trecută două kilograme de mercur au fost depistate pe o stradă din orașul Nistrovsc, iar două cocktail-uri Molotov au fost aruncate în clădirea Comisariatului Militar.

Recent, mai multe explozii au avut loc în apropierea de localitatea Voronkovo din raionul Rîbnița, iar la adresele electronice a peste 20 de instituții din regiune au fost recepționate mesaje care anunțau că obiectivele sunt minate.

La începutul lunii mai a avut loc o tentativă de a ataca nodul de radiocomunicații din Maiak, în zonă fiind depistată o dronă. La sfârșitul lunii aprilie, pe teritoriul centralei de emisie de la Maiak au fost găsite mai multe dispozitive explozive.

Tot în aprilie, două turnuri de comunicare din localitatea Maiak, raionul Grigoriopol din regiunea transnistreană au explodat în această dimineață.

Anterior, a mai fost înregistrat un presupus atac asupra clădirii sediului Serviciului de Securitate de la Tiraspol (MGB), exploziile pe teritoriul aerodromului din Tiraspol, împușcături în apropierea depozitului de muniții de la Cobasna.