Un om de ştiinţă din Rusia a fost arestat pentru că ar fi transmis tehnologie secretă Chinei

Un om de ştiinţă rus a fost reţinut de autorităţile din Siberia pentru că ar fi transmis tehnologie secretă în China, relatează presa din Rusia. 

RomaniaTV.net
01 oct. 2020, 12:57
Un om de ştiinţă din Rusia a fost arestat pentru că ar fi transmis tehnologie secretă Chinei

Aleksander Lukanin, un om de ştiinţă de 64 de ani din oraşul siberian Tomsk, a fost reţinut marţi după ce s-a întors din China unde a lucrat pentru o universitate locală. Potrivit legii ruseşti, transferul ilegal de tehnologie către o ţară străină poate duce la o condamnare de până la trei ani de închisoare, scrie Agerpres. 

Apartamentul lui Lukanin a fost şi el vizat de o razie a serviciului de securitate FSB, potrivit MBKh Media, un canal de ştiri fondat de opozantul Kremlinului Mihail Hodorkovski, citând unul dintre prietenii omului de ştiinţă. 

Citeşte şi: STUDIU Oamenii de ştiinţă avertizează: Sunt suficiente 30 de secunde pentru a te infecta cu noul coronavirus

Autorităţile ruse şi cele chineze nu au reacţionat până acum la informaţiile difuzate de MBKh Media. Un mesaj trimis de Reuters pe adresa de e-mail a lui Lukanin nu a primit până în prezent răspuns, a precizat agenţia de ştiri britanică.

Lukanin a fost reţinut pentru că ar fi transmis tehnologie Chinei, dar că nu a fost încă acuzat că a divulgat secrete de stat, ceea ce ar fi atras o condamnare mai importantă, potrivit agenţiei de ştiri Interfax. 

Citeşte şi: Veşti bune în lupta anti-Covid. Vaccinul dezvoltat de China nu a prezentat efecte secundare la testele din Rusia

Un număr de oameni de ştiinţă ruşi au fost arestaţi şi acuzaţi de infracţiuni precum trădare în ultimii ani pentru că ar fi transmis presupuse materiale sensibile unor străini, inclusiv cetăţeni chinezi. Criticii Kremlinului susţin însă că adeseori arestările sunt motivate de paranoia şi nejustificate.

În februarie, Valeri Mitko, un om de ştiinţă care conduce Academia arctică de ştiinţă de la Sankt Petersburg, a fost inculpat pentru trădare după ce a fost acuzat că a divulgat secrete de stat Chinei. Ca şi Lukanin, Mitko a călătorit în China pentru a lucra la o universitate.


loading...