Gazele de import vor fi cu 20% mai ieftine. Şi preţul energiei electrice va scădea de la 1 iulie

Gazele de import vor avea la iarnă un preț cu 20% mai mic decât cele din producția internă înmagazinată, a declarat, luni, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, la Forumul Energetic Regional FOREN 2016. Prețul energiei electrice pentru populație ar putea scădea de la 1 iulie cu 1-2%, odată cu reducerea prețului pe piața liberă și cu scăderea tarifului de transport.

13 iun. 2016, 09:31
Gazele de import vor fi cu 20% mai ieftine. Şi preţul energiei electrice va scădea de la 1 iulie

Ca urmare a activități de monitorizare, am constatat că există posibilitatea ca în următoarea iarnă să există anumite turbulențe, ca urmare a faptului că gazele din producția internă din depozite să aibă prețul mult mai mare decât prețul gazelor importate. Aceste disproporții produc pierderi financiare pentru actorii din sistem, care, în final, erau transpuse în facturile tuturor consumatorilor de gaze. (…) Gazele de import vor avea un preț de 70 de lei pe MWh, iar gazele din producția internă înmagazinată vor avea 80 de lei pentru cele înmagazinate la 1 iulie și 86 de lei cele înmagazinate după această dată„, a spus Havrileț, potrivit Agerpres.

El a precizat că, în cazul în care de la 1 iulie va exista o creștere de 10% la prețul de producție internă, așa cum prevede actualul calendar de liberalizare, furnizorii de gaze pentru consumatorii casnici vor fi obligați să realizeze un coș de gaze care să aibă cel mai mic preț. Practic, se poate ajunge și la 70% import, dacă în acest fel coșul va fi cel mai ieftin, a susținut președintele ANRE.

„Dacă va fi o creștere de 10% la prețul de producție internă, vom solicita furnizorilor care alimentează piața reglementată să asigure prețul cel mai mic al coșului de gaze. Aceasta, în traducere liberă, înseamnă îndreptarea către import și fără să fie consumată producția internă înmagazinată, ceea ce ar produce pierderi pentru producători și furnizori, pentru că ei s-au pregătit pentru iarnă și au consumat resurse financiare pentru a înmagazina gaze”, a subliniat el.

Havrileț a mai spus că ar recomanda menținerea programului de liberalizare, dar fără instituirea unor prețuri pentru producția gazelor naturale.

„Mai exact, pentru a se da posibilitatea consumatorilor să fie alimentați din sursele cele mai ieftine, prețurile de producție internă ar trebui să fie lăsate la liber. Consider că vom găsi o soluție împreună în ceea ce privește o analiză și o decizie care să ducă la formarea celui mai mic preț pentru consumatorul casnic. În mod cert, prețul final al gazului nu va crește cu 10%. În prețul final există și alte elemente. Există capacitatea de a importa mai ieftin, ceea ce, în final, în cel mai rău caz, va duce la o creștere de 2-3%. Dar tocmai acest lucru avem în vedere, că nu ar fi nevoie de o modificare de preț la producția internă”, a continuat Havrileț.

Electricitatea pentru populație s-ar putea ieftini cu 1-2% de la 1 iulie

„De la 1 iulie, parcurgem încă o etapă pentru dereglementarea prețurilor pentru consumatorii casnici, astfel încât, în coșul de consum, în loc de 40% energie cu preț reglementat, 60% cu preț liber, se va institui coșul 70% preț liber, 30% reglementat. Există o consistentă scădere pe piața angro, ceea ce ne face să credem, corelat cu ieftinirea activității de transport, la o scădere cu 1-2% la prețul final”, a explicat președintele ANRE.

Potrivit acestuia, și tarifele de transport ar putea scădea de la 1 iulie.

„În fiecare an, ANRE ajustează tarifele de transport pe baza unor documente tehnice. Se fac prognoze în special legate de cantitățile care vor fi transportate. Cu cât volumul este mai mic, cu atât tariful crește — și invers. S-a constatat că a existat o creștere de volum, astfel că tarifele trebuie ajustate în sensul scăderii. La ora actuală, este în dezbatere o scădere cu 7% a tarifului de transport”, a adăugat oficialul ANRE.

Tariful de transport reprezintă circa 7% din prețul final al energiei electrice.