Zece oameni au murit după ce au băut spirt contrafăcut. Percheziţii de amploare la firmele implicate UPDATE

Zece oameni din judeţul Iaşi au murit după ce au băut alcool sanitar contrafăcut. Decesele au survenit în doar câteva zile. Acum autorităţile au început a anchetă şi încearcăî să găsească vinovaţii. 

RomaniaTV.net
03 mai 2020, 05:31
Zece oameni au murit după ce au băut spirt contrafăcut. Percheziţii de amploare la firmele implicate UPDATE

UPDATE – Poliţiştii ieşeni, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, au desfăşurat 4 percheziţii domiciliare, în cadrul acestui dosar, în care se efectuează cercetări pentru ucidere din culpă, înşelăciune şi falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse.

”La data de 3 mai 2020, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Iaşi şi Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, au desfăşurat 4 percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale, din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, înşelăciune şi falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse. Poliţiştii ieşeni s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în perioada 15 aprilie – 24 aprilie a.c., pe raza judeţului Iaşi, au fost înregistrate 10 decese care ar fi fost cauzate de intoxicaţia cu alcool metilic”, anunţă Poliţia.

Zece oameni au murit după ce au băut spirt contrafăcut. Ce spune avocatul firmei care a comercializat alcoolul

Din investigaţii s-a constatat faptul că o societate comercială, din municipiul Iaşi, ar fi achiziţionat alcool sanitar, de pe raza municipiului Bucureşti, iar ulterior l-ar fi distribuit mai multor societăţi de pe raza judeţului Iaşi.

”În urma activităţilor desfăşurate au fost identificate aceste societăţi comerciale şi au fost ridicate sticlele cu alcool sanitar, iar în urma analizelor efectuate, în substanţă ar fi fost fost identificată o cantitate foarte mare de alcool metilic. În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe mijloace materiale de probă, iar 7 persoane au fost conduse la audieri.

Activităţile au beneficiat de sprijinul Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Iaşi, Brigăzii de Operaţiuni Speciale Iaşi şi Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R., iar la acţiune au participat şi poliţişti din cadrul D.G.P.M.B. şi I.P.J. Ilfov.

UPDATE – Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au demarat ample cercetări după decesul a zece persoane din mai multe localtăţi ale judeţului, care ar fi utilizat spirt medicinal contrafăcut. Sticlele de plastic Santo Med vândute pe piaţă conţineau alcool metilic în loc de alcool etilic.

UPDATE: Doi cetățeni arabi sunt vizati de ancheta, ei fiind suspectați ca au produs si distribuit spirt ce conținea, in loc de alcool etilic, alcool metilic.

Aceştia au vândut spirtul la Iasi, in luna aprilie, unui afacerist local care are un punct de desfacere la depozitul Phoenix. De acolo, pentru câțiva lei sticla, in luna aprilie, sute de sticle de spirt au fost vândute in satele din județ.

Este vorba de spirt Santo Med. Afaceristul Ciprian Barticel este cel care vindea produsul in special magazinelor sătești din Iasi. După ce a aflat ca alcoolul este toxic, acesta a strâns inapoi o parte din marfa, pe care a dat-o polițiștilor, susțin surse din ancheta.

Barticel a declarat ca el nu a știut ca alcoolul este contrafacut, fiind doar un intermediar. Ancheta este condusă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iasi.

În această dimineaţă sunt patru percheziții in desfășurare la București.

Se efectuează cercetări pentru ucidere din culpa și înșelăciune, însă in funcție de datele din dosar se poate schimba încadrarea in omor calificat. Spre după-amiaza sunt așteptate la Parchet mai multe persoane din București. Unele sunt audiate acum, la fata locului. Surse judiciare confirma că afaceristul ieșean nu a știut ce vinde. El este, in prezent, martor.

UPDATE: Ciprian Barticel a cumpărat spirtul ucigaș in perioada 10 – 13 aprilie de la arabul pe care îl știe sub numele Zaher. Pe 28 aprilie, după ce au început sa apara decesele, Barticel a predat Politiei aproape 200 de sticle pe care le-a recuperat din județ.

Zece persoane din Iaşi au decedat după ce ar fi consumat un anumit tip de alcool sanitar. Nouă dintre acestea au fost găsite decedate, iar una a murit la spital.

Trebuie precizat faptul că, în alcoolul sanitar există o cantitatea destul de mare de alcool etilic, alcool tolerat de corpul uman. În acest caz, în loc de alcool etilic s-a folosit alcool metilic, o substanță otrăvitoare care produce moartea la scurt timp după consum.

Cea mai gravă situație a fost în comuna ieșeană Stolniceni Prăjescu, satul Brătești. Acolo, lunea trecută au murit trei persoane. Ulterior, miercuri, a mai decedat una. Trei bărbați și o femeie s-au intoxicat cu metanolul aflat în spirtul contrafăcut.

Din păcate, s-a întâmplat! Sute de oameni au murit, după ce au băut alcool sec pentru a se vindeca de coronavirus

Alcoolul sanitar ucigaș se numește „SANTE MED” și are ca descriere „produs pentru igiena umană, dezinfectant general de uz extern”. După primele decese, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale (SIC) au făcut verificări. Oamenii legii au ajuns la „numitorul comun”. Spirtul „SANTE MED”.

Câteva sticle au fost duse la analize, iar rezultatul a fost cât se poate de clar. În loc de alcool etilic în conținut era alcool metilic. Imediat polițiștii au retras toate sticlele de spirt „SANTE MED” de pe piață. Zeci de sticle au ajuns pe mână oamenilor legii, însă la fel de multe au ajuns în rândul populației. La Stolniceni Prăjescu lucrurile sunt destul de clare. Toți cei care au murit au băut spirt. O sticlă de „SANTE MED” de 500 de ml costa 12 lei. Un preț mic pentru dependenții de alcool. Toată lumea din zonă știe că spirtul se bea ca pe apă, potrivit bzi. 

Polițiștii sub coordonarea procurorului de caz au deschis un dosar penal în acest caz.