Zeci de şcoli din Canada au raportat cazuri de COVID-19 la doar câteva zile după reluarea cursurilor

Zeci de școli din Quebec, provincia francofonă care a fost prima din Canada unde școlile au fost redeschise fizic, au înregistrat cazuri de infectări cu coronavirus printre elevi și profesori în primele câteva zile de funcționare.

RomaniaTV.net
10 sept. 2020, 11:10
Zeci de şcoli din Canada au raportat cazuri de COVID-19 la doar câteva zile după reluarea cursurilor

Până marți după-amiaza, guvernul a anunțat că cel puțin 120 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 au fost raportate în peste 70 de școli din provincie, în timp ce o numărătoare realizată de un site independent indică infectări în cel puțin 193 de școli. Apariția cazurilor de îmbolnăviri a făcut ca părinții și profesorii care s-au opus reluării fizice a cursurilor să critice din nou decizia guvernului local de redeschidere a școlilor, scrie g4media.ro.

Oficialii din Quebec au decis să facă publică lista de școli cu cazuri de COVID-19 în urma criticilor părinților care au spus că este dreptul lor să fie informați. De altfel, unul dintre părinții a creat propria sa listă de școli cu persoane infectate, unde, până miercuri la prânz, erau incluse 193 de școli, aproape dublu față de numărul raportat de guvern.

Citeşte şi: Se schimbă procedurile pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus. Ce se întâmplă cu asimptomaticii

Olivier Drouin a afirmat că pagina sa electronică, intitulată Covid Ecoles Quebec, a fost creată după ce el și-a pierdut încrederea că autoritățile vor raporta numărul total de cazuri. Canadianul a afirmat că ideea de a prezenta cazurile confirmate de îmbolnăviri în școli cu ajutorul unei hărți i-a venit în vară, cu câteva zile înainte de începerea cursurilor, din cauza felului în care guvernul din Quebec a gestionat pandemia, precum și a lipsei de transparență în ceea ce privește raportarea datelor.

Până în august, „am ajuns la concluzia că mergem spre un al doilea val de infectări și copiii noștri vor fi parte dintr-un experiment”, a declarat Drouin pentru CTV News. „Am vrut să înregistrez datele de la sursă și să le pun la dispoziția tuturor părinților și profesorilor, pentru ca aceștia să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la revenirea la școală” a copiilor lor.

Citeşte şi: Alertă în educaţie, coronavirus depistat într-o şcoală din Bucureşti. Trei profesori au Covid-19

De altfel, această scrisoare de înștiințare a părinților de către conducerea școlii respective este obligatorie în Quebec. Conform procedurii, conducerea instituției de învățământ anunță în primul rând părinții elevilor care au intrat în contact cu persoana infectată că, pentru a limita transmiterea infecției, ei trebuie să-și țină copilul acasă, să contacteze o linie telefonică de urgență și să urmeze instrucțiunile autorităților de sănătate publică.

O scrisoare oficială în care este anunțat prezența cazurilor de COVID-19 în școală este trimisă apoi părinților tuturor elevilor din instituția de învățământ, care sunt rugați să înștiințeze autoritățile dacă copilul lor prezintă una sau mai multe din următoarele simptome: febră (temperatura de 38,1 ° C sau mai mult), pierderea gustului și a mirosului, tuse (nouă sau agravată), dificultăți de respirație, dureri de stomac, vărsături, diaree, durere de gât, congestie sau curgerea nasului, oboseala mare, pierderea semnificativă a poftei de mâncare, dureri musculare generalizate fără legătură cu efortul fizic.

Interesant de menționat este faptul că școlile unde se înregistrează cazuri de COVID-19 rămân deschide, conducerea școlii colaborând cu inspectoratul școlar și cu oficialii din domeniul sănătății ca „să aplice în continuare toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea în continuare” a infecțiilor.

Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii propune prelungirea stării de alertă

Revenirea obligatorie a elevilor în sălile de clasă a fost făcută în contextul unor măsuri speciale luate de autorități: fiecare clasă este „o bulă” separată (ideea fiind că cu cât se limitează contactele unui elev, cu atât va fi mai ușor să se urmărească contactele și să se reducă riscul transmiterii ulterioare), copiii sunt dezinfectați pe mâini de cel puțin șase-șapte ori pe zi, purtarea măștilor de protecție de către elevi nu este obligatorie, însă profesorii sunt obligați să le poarte (la acestea se adaugă, în unele cazuri, și viziere de plastic), interacțiunea copiilor este limitată, spațiile de joacă în curți sunt separate pentru fiecare grupă de elevi, iar accesul părinților în interiorul instituțiilor de învățământ este interzis.

Unele asociații de părinții și profesori au continuat însă să conteste decizia guvernului provincial de reluare fizică a cursurilor, acuzând lipsa de pregătire și riscurile pentru sănătatea elevilor, a educatorilor și a comunitățiilor. Ei s-au referit la faptul că Quebec a fost epicentrul infecțiilor cu COVID-19 din Canada, provincia francofonă înregistrând atât cel mai mare număr de pacienți, cât și cele mai multe decese din țara nord-americană.