ZILE LIBERE 2022. Două zile libere pentru autorecenzare în cazul angajaţilor care au mai multe contracte de muncă

Angajaţii care s-au autorecenzat au dreptul să solicite tot atâtea libere câte contracte de muncă au. Prin urmare, angajatorii nu au dreptul să le ceară angajaților care solicită liberul pentru autorecenzare să prezinte dovezi că nu au beneficiat deja de ziua respectivă la alt angajator.

07 iul. 2022, 12:43
ZILE LIBERE 2022. Două zile libere pentru autorecenzare în cazul angajaţilor care au mai multe contracte de muncă

ZILE LIBERE 2022 Ziua liberă pentru autorecenzare se acordă, aşadar, pentru fiecare contract de muncă în parte. Aici, există, însă, două posibilităţi: aceea în care salariatul are două sau mai multe contracte de muncă încheiate cu același angajator, respectiv cea în care contractele de muncă sunt încheiate cu angajatori diferiți. De asemenea, nu are importanţă nici dacă respectivul contract de muncă este încheiat pe normă întreagă sau pe normă fracţionată.

A. Astfel, dreptul se acordă, dacă este solicitat, pentru fiecare raport de muncă încheiat, iar la această concluzie ajungem potrivit următoarelor dispoziții:

Codul muncii recunoaște oricărei persoane dreptul de a munci, la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, scrie avocatnet.ro

Fiecare contract de muncă încheiat dă naștere unor drepturi și obligații, fiind un raport juridic distinct, cu excepția situațiilor în care, prin acte normative cu caracter special, sunt prevăzute condiții și/sau limitări. De exemplu, tichetele de masă pot fi acordate exclusiv de către angajatorul la care, potrivit propriei opțiuni, salariatul consideră (și declară) că are funcția de bază.

În cazul în care un salariat are încheiate contracte de muncă cu mai mulți angajatori, niciunul dintre aceștia nu i-ar putea solicita detalii cu privire la numărul contractelor, timpul de muncă sau salariu.

Citeste si ZILE LIBERE 2022. Cum îşi pot DUBLA românii concediul de odihnă. Câte zile libere se dau pentru „urgenţe familiale”

Altfel spus, dacă un salariat care are încheiate două sau mai multe contracte cu doi sau mai mulți angajatori solicită ziua liberă de la fiecare, niciun angajator nu i-ar putea solicita să declare dacă a beneficiat, în baza unui alt raport de muncă, de același drept.

B. În cazul în care contractele de muncă sunt încheiate cu același angajator, potrivit art. 49 alin (1) din OUG 19/2020, salariatul poate beneficia de o zi liberă, deci textul nu se referă la numărul de ore prevăzut în contract, ci la o zi.

În toate situațiile în care contractul de muncă prevede o repartizare uniformă a timpului de muncă avem în vedere numărul de ore stabilit pe zi, însă cu siguranță vor exista situații în care repartizarea timpului de muncă este în ore/săptămână ori ore/lună, iar acestea nu au fost prevăzute distinct de în actul normativ.

C. O altă situație pentru care legiuitorul nu a stabilit concret o procedură este cea în care, în perioada de 12 luni, calculată de la data realizării cu succes a autorecenzării, o persoană va încheia contracte de muncă succesive cu mai mulți angajatori – schimbarea angajatorului, mai exact.

Discutăm de cazul în care un salariat utilizează dovada autorecenzării la angajatorul cu care avea încheiat un contract de muncă încheiat în momentul realizării cu succes a procesului, însă ulterior încetează respectivul contract și încheie altul, cu un alt angajator.

Din punct de vedere tehnic, dovada poate fi utilizată 12 luni, însă avem în vedere calitatea de salariat al respectivului angajator în momentul nașterii dreptului, deci dispozițiile legale se referă la o singură zi și, chiar dacă se aplică pentru fiecare contract de muncă, este important momentul încheierii acestuia și momentul în care autorecenzarea s-a realizat cu succes.

Aceeași situație o regăsim și în cazul în care persoana care s-a autorecenzat nu avea niciun contract de muncă încheiat în acel moment și încheie ulterior unul sau mai multe contracte, cu unul sau mai mulți angajatori.

De asemenea, dacă ne raportăm la dispozițiile alin (3) din cadrul art. 49, data acordării dreptului va fi stabilită potrivit acordului părților, astfel fiind asigurat dreptul ambelor părți de a identifica și stabili varianta optimă.

Citeste si Concediu plătit pentru femeile aflate la menstruaţie. De câte zile libere beneficiază lunar