70% din suprafaţa arabilă a României ar putea ajunge pe mâinile străinilor

Înstrăinarea terenului agricol către străini reprezintă o problemă de interes naţional şi care pune în pericol siguranţa alimentară. Fără o situaţie exactă a suprafeţei pe care străinii au achiziţionat-o deja din România, cei care activează în sectorul agricol se tem de ce mai rău: pierderea pământului de sub picioare.

21 iun. 2016, 12:46
70% din suprafaţa arabilă a României ar putea ajunge pe mâinile străinilor

Potrivit comunicărilor notariale, peste un milion de hectare de teren arabil se află în proprietatea străinilor, din care 23,4% aparţine italienilor, 15,5% – nemţilor, 10% – arabilor, 8,2% – ungurilor, 6,2 % – spaniolilor, 6,1% – austriecilor şi 4,5% – danezilor, informează capital.ro. La care se mai adaugă şi terenurile achiziţionate de străini prin intermediul unor SRL-uri româneşti.

Ultimele estimări arătau că 40% din suprafaţa agricolă a României a ajuns deja în mâna străinilor şi dacă se continuă în acest ritm cele mai optimiste scenarii spun că peste 70% din suprafaţa agricolă a Românie va ajunge în mâinile străinilor, asta dacă nu se face ceva urgent, cât se mai poate salva ceva.