Curtea de Apel Alba: Şase mandate de arestare,inclusiv pentru doi notari,pentru fraudarea fondurilor europene

Curtea de Apel Alba Iulia a admis, marți, propunerea formulată de DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru șase persoane, printre care doi notari, într-un dosarul privind fraudare de fonduri europene referitoare la extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județele Sibiu și Brașov, respectiv sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Prahova.

04 mart. 2015, 07:11
Curtea de Apel Alba: Şase mandate de arestare,inclusiv pentru doi notari,pentru fraudarea fondurilor europene

Pentru unul dintre inculpați, Daniel Luc Henri Marie, s-a dispus arestarea preventivă în lipsă pe o durată de 30 de zile începând cu data punerii în executare a mandatului, scrie Agerpres.

Hotărârea Curții de Apel Alba Iulia nu este definitivă și a fost atacată cu contestație de către cei cinci inculpați prezenți, competența de soluționare a acesteia revenind Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Citeşte şi: Percheziţii în Bucureşti şi alte trei judeţe într-un dosar de fraudare cu fonduri europene

În același dosar, președintele Camerei de Comerț și Industrie Cluj, Ștefan Dimitriu, fost administrator al SC De Construcții Napoca SA, se află sub măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligația să nu părăsească municipiul Cluj-Napoca, pentru tentativă la înșelăciune și la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Cei doi notari publici, Georgeta-Daniela Beșchia și Valeria Doina Buzea, sunt acuzați de abuz în serviciu, complicitate la tentativa de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la tentativa de înșelăciune, complicitate la folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la înșelăciune.

Mihail Iordache, administrator al SC Cast SRL, este acuzat de înșelăciune, folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, omisiunea de a furniza, cu știință, datele cerute potrivit legii pentru obținerea de fonduri europene, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept a acestor fonduri.

Simona Luther, reprezentant legal al SC Passavant Roediger Romania SRL, este acuzată de DNA de complicitate la omisiune de a furniza cu știință datele cerute potrivit legii pentru obținerea de fonduri europene, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept a acestor fonduri.

Cristina Tudorache este acuzată, printre altele, de complicitate la tentativa de săvârșire a infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, de complicitate la tentativa de săvârșire a infracțiunii de înșelăciune, de complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

DNA anchetează şi un contract pe fonduri europene semnat de ministrul Mediului de la acea vreme, Laszlo Borbely, dar şi de Klaus Iohannis ca reprezentat al unei asociaţii de apă/canal. Potrivit unor surse judiciare, ar fi vorba despre proiectul „Extinderea şi Reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov”. 

Contractul de finanţare pentru proietul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov” a fost semnat în data de 6 aprilie 2011, la Bucureşti, la sediul Ministerului Mediului şi Pădurilor, de către ministrul Laszlo Borbely, de către Directorul General S.C. Apă Canal SA Sibiu, Mircea Niculescu, de către preşedintele Asociaţiei de dezvoltare Intercomunicată „Asociaţia de Apă Sibiu”, Klaus Werner Iohannis şi de către Directorul Organismului Intermediar POS Mediu Regiunea 7 Centru, Georgeta Găină.
Valoarea totală a proiectului, fără TVA, este de 421.453.177 lei, din care 371.804.302 lei finanţare nerambursabilă

În cadrul acestui contract, SC Apă Canal SA Sibiu a încheiat un număr de 11 contracte de lucrări și patru contracte de servicii.