Alegeri Republica Moldova. Moldovenii îşi aleg duminică preşedintele prin vot direct, pentru prima dată în ultimii 15 ani

Alegeri în Republica Moldova. Aproape trei milioane de moldoveni sunt aşteptaţi, duminică, la urne pentru a-şi alege preşedintele prin vot direct, pentru prima dată în ultimii 15 ani.

29 oct. 2016, 20:23
Alegeri Republica Moldova. Moldovenii îşi aleg duminică preşedintele prin vot direct, pentru prima dată în ultimii 15 ani

Alegeri în Republica Moldova. Favorit în cursa pentru câştigarea alegerilor este liderul socialiştilor şi filorusul Igor Dodon, creditat cu o treime dintre voturi, urmat de pro-occidentala Maia Sandu.

Candidatul partidului socialist la președința Republicii Moldova, Igor Dodon, e acuzat că a plagiat fragmente din teza de doctorat pe care a declarat că a susținut-o la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), Catedra bănci și burse de valori, informează portalul de știri Deschide.md.

Jurnaliștii au fotocopiat lucrarea obșinută de la Biblioteca Națională din Chișinău si au dat-o publicității. Mai mult, au folosit două programe de detectare a plagiatului și au descoperit ca Dodon preluase fragmente din lucrările a doi profesori universitari români, Ion Popa și Gabriela Gradu de la Academia de Stiințe Economice București.

Potrivit unui raport de monitorizare realizat de Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor de la 30 octombrie, campania electorală pentru alegerile prezidențiale de duminică din Republica Moldova a fost marcată de o pregătire insuficientă a secțiilor de votare din țară, de cazuri de utilizare a resurselor administrative de către concurenții electorali, ce pot fi calificate drept oferire de cadouri electorale, dar și de cheltuieli nereflectate în rapoartele financiare prezentate de concurenții electorali.

Elevilor şi studenţilor moldoveni care învaţă în România le-a fost pusă la dispoziţie gratuit o călătorie dus-întors către localităţile de domiciliu, dacă vor să voteze acasă.

Este pentru prima dată din 2000 încoace când preşedintele va fi ales direct de către electorat şi nu în parlament prin votul deputaţilor, aşa cum s-a întâmplat în ultimii 16 ani.