Alexander Van der Bellen, confirmat învingător în alegerile prezidenţiale din Austria

Alexander Van der Bellen, candidatul independent susținut de Verzi, a câștigat alegerile prezidențiale din Austria desfășurate duminică, potrivit rezultatelor finale provizorii anunțate marți de Ministerul de Interne după numărarea voturilor prin corespondență, transmit Reuters și postul austriac ORF.

06 dec. 2016, 11:32
Alexander Van der Bellen, confirmat învingător în alegerile prezidenţiale din Austria

În favoarea lui Alexander Van der Bellen au votat 2,47 milioane de alegători (53,8% din numărul voturilor valabil exprimate), iar pentru contracandidatul său Norbert Hofer, membru al Partidului Libertății (FPOe, extrema dreaptă), s-au pronunțat 2,12 milioane de votanți (46,2%), a comunicat Ministerul de Interne.

Sondajul la urne realizat de institutul SORA a prognozat victoria lui Van der Bellen cu 53,3%, creditându-l pe Hofer cu un scor de 46,7%.

Norbert Hofer și-a recunoscut duminică seara înfrângerea, după ce electoratul a respins alegerea sa în funcția de președinte. El ar fi putut deveni primul șef de stat din Uniunea Europeană exponent al extremiștilor de dreapta.

Scrutinul de pe 4 decembrie a constituit o repetare a celui din luna mai, câștigat de Alexander Van der Bellen la o diferență de doar 30.863 de voturi, dar invalidat de Curtea Constituțională în urma contestației depuse de FPOe.