Ana Maria Pătru, preşedintele AEP: Introducerea votului obligatoriu ar trebui să fie opţiunea cetăţenilor

Ana Maria Pătru, președintele Autorității Electorale Permanente, afirmă într-un interviu pentru Agerpres că o campanie de informare despre votul obligatoriu ar trebui susținută în așa fel încât o eventuală introducere a unui astfel de vot "să reflecte nu doar opțiunea decidenților politici, ci și pe cea a cetățenilor".

20 aug. 2016, 11:31
Ana Maria Pătru, preşedintele AEP: Introducerea votului obligatoriu ar trebui să fie opţiunea cetăţenilor

Absenteismul la vot este o problemă la fiecare scrutin electoral. Probabil că atribuțiile AEP în această direcție sunt cu precădere tehnice. Întrebarea este dacă totuși AEP are vreo pârghie la îndemână care să limiteze acest fenomen.

Ana Maria Pătru: Absenteismul a devenit un fenomen îngrijorător în toată lumea. În Europa, cel mai pregnant acesta se manifestă la alegerile europarlamentare, dar este des întâlnit și la scrutinele naționale din statele UE, iar România nu face excepție. Iată, chiar și la alegerile locale, unde prezența era, de regulă, de peste 50%, anul acesta rata absenteismului a depășit 50 de procente. Din 1990 încoace, prezența la vot a scăzut constant, seria fiind întreruptă de alegerile prezidențiale din 2014, când au venit la vot 62% dintre alegători. Cauzele sunt multiple, dar aș lăsa sociologii să le analizeze.

Autoritatea are soluții și este și îndrituită să facă campanii de informare a cetățenilor, dar cred că foarte mult ne-ar ajuta să vină lângă noi mass-media pentru ca informația să fie mai ușor diseminată și să ajungă mai aproape de cetățean.

Credeți că introducerea votului obligatoriu ar fi o măsură oportună pentru contracararea absenteismului?

Ana Maria Pătru: Trebuie știut că în Europa sunt câteva țări unde votul obligatoriu este legiferat și dă rezultate, în sensul că prezența la vot este mereu ridicată: Grecia, Cipru, Belgia, Luxemburg. Sunt însă și țări, precum Malta sau Suedia, în care votul nu este obligatoriu, dar prezența la urne este mai mare decât în statele în care legea prevede obligativitatea votului.

Pentru țara noastră cred că o campanie de informare pe această temă ar trebui să fie susținută de o manieră care să permită ca o eventuală adoptare a votului obligatoriu să reflecte nu doar opțiunea decidenților politici, ci și pe cea a cetățenilor.

Ați pledat pentru informatizarea secțiilor de votare ca măsură de transparentizare a votului și de redare a încrederii cetățeanului în procesul de vot. Ați făcut deja niște pași în acest sens la alegerile locale, ați introdus acest sistem care verifică în timp real situațiile în care apare votul multiplu. Ce alte astfel de măsuri pregătiți pentru alegerile parlamentare?

Ana Maria Pătru: La alegerile locale din acest an, folosirea în premieră a sistemului de informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal a fost un pas important pentru prevenirea votului multiplu și, în primul rând, pentru schimbarea percepției cetățeanului despre procesele electorale, pentru că sistemul a descoperit imediat și a blocat orice tentativă de vot multiplu. Orice cetățean a avut acces online, în timp real, la datele privind prezența la vot. Acest sistem informatic va fi aplicat la toate alegerile viitoare, deci și la cele parlamentare din acest an.