Analizele de sânge anuale te feresc de bolile tiroidiene

O perioadă potrivită pentru analizele medicale de rutină este prima parte a anului. Testele de sânge indică nu doar nivelul glicemiei și al colesterolului, ci și concentrația unor minerale în sânge care poate indica prezența unor afecțiuni tiroidiene sau renale.

01 mart. 2017, 10:31
Analizele de sânge anuale te feresc de bolile tiroidiene

Ionograma, analiza mineralelor

Pentru că este utilă în depistarea unor afecțiuni, medicii recomandă ca analiză curentă și ionograma serică. Aceasta pune în evidență concentrația în sânge a unor minerale precum calciul, sodiul, potasiul, fierul, magneziul și clorul.

Citeşte şi Dezechilibrele organismului se „citesc” în sânge

Un nivel prea mare de sodiu este asociat cu probleme renale și cu un consum prea mare de sare, în vreme nivelul prea mic este cauzat, printre altele, de diaree.
Valorile prea mari sau prea mici ale calciului sunt sugestive pentru disfuncționalități ale glandelor paratiroide.

Un nivel prea mare al potasiului în sânge este corelat cu probleme renale sau cardiace, iar cel prea mic arată pierderi renale ale acestui mineral de pildă, în urma administrării diureticelor.
O scădere a fierului arată anemie, iar un nivel prea mic de magneziu arată, printre altele, insuficiență tiroidiană.

Valori normale

Calciu: 9 – 11 mg/100 ml
Sodiu: 310 – 350 mg/100 ml
Potasiu: 16 – 21 mg/100 ml
Fier: 90 – 150 µg/100 ml (bărbați); 80 – 140 µg/100 ml (femei)
Magneziu: 2 – 4 mg/100 ml
Clor: 330 – 395 mg/100 ml
De ce e necesar să-ți monitorizezi GLICEMIA
În țara noastră, în jur de 2 milioane de români suferă de diabet, iar cazurile sunt în creștere. Pentru a afla dacă ești expus riscului de a suferi de această boală, include glicemia pe lista analizelor de rutină.
Un nivel ridicat al glicemiei, adică glucoza (zahărul) din sânge este sugestiv pentru prediabet și diabet zaharat. Prediabetul sau toleranță alterată la glucoză este o stare premergătoare instalării diabetului. În prediabet, glicemia are valori mari, însă nu atât de mari pentru a fi pus diagnosticul de diabet.

Află cum se interpretează rezultatele analizelor de sânge AICI.