AVION PRĂBUŞIT ÎN FRANŢA. Anchetatorii au adunat mostre de ADN de la jumătate dintre victime

Echipa de anchetatori care se ocupă de cazul prăbușirii avionului Airbus A320 al companiei Germanwings în Alpii francezi a reușit să adune mostre de ADN de la jumătate dintre cele 150 de victime al cumplitei tragedii aeriene de săptămâna trecută, au anunțat autoritățile, în timp ce se înmulțesc dezvăluirile despre personalitatea copilotului, care se pare că a provocat deliberat dezastrul, relatează AFP.

30 mart. 2015, 08:18
AVION PRĂBUŞIT ÎN FRANŢA. Anchetatorii au adunat mostre de ADN de la jumătate dintre victime

În cea de-a șasea zi de căutări la locul catastrofei survenite marți într-o regiune montană din sud-estul Franței, anchetatorii au „izolat 78 de mostre de ADN distincte”, care vor fi comparate cu cele ale familiilor victimelor pentru a fi identificate, a declarat duminică procurorul din Marsilia, Brice Robin.

De la prăbușirea avionului Airbus A320, anchetatorii încearcă să adune cât mai multe elemente care să permită identificarea victimelor, dar, ținând cont de starea elementelor prelevate și a terenului extrem de accidentat, sarcina este extrem de dificilă.

AVION PRĂBUŞIT ÎN FRANŢA. Germanwings oferă un prim ajutor de 50.000 de euro

Lucrările de amenajare a unui drum de acces la locul prăbușirii avionului, care să fie utilizabil de ATV-uri, sunt așteptate să se încheie luni seara, după cum a declarat procurorul Robin. Pe acest drum ar urma să fie evacuate unele fragmentele mari din cabină, greu de transportat pe cale aeriană.

Până în prezent, anchetatorii sunt transportați zilnic la locul prăbușirii A320 cu elicopterul, care decolează de pe aerodromul din Seyne-les-Alpes, situat la o distanță de aproximativ 10 km.

Pe fondul căutărilor neîntrerupte, presa germană continuă să dezvăluie noi informații despre cum a evoluat dezastrul și despre personalitatea copilotului Andreas Lubitz.

Cotidianul german Bild a dat publicității în ediția sa de duminică filmul ultimelor momente ale avionului A320 al Germanwings, după ce a avut acces la informațiile obținute în urma decriptării uneia din cutiile negre ale aparatului de zbor, care înregistra discuțiiile și sunetele din cabina de pilotaj.

Comisie specială pentru colectarea datelor în vederea identificării victimelor de naționalitate germană

Poliția din Dusseldorf a creat o comisie specială, denumită ‘Alpii’ și formată din 100 de experți, care se va ocupa nu numai de clarificarea detaliilor din viața copilotului avionului Airbus A320, Andreas Lubitz, suspectat că a provocat deliberat prăbușirea aeronavei Germanwings, antrenând moartea sa și a celorlalte 149 de persoane aflate la bord, ci și de colectarea informațiilor care ar putea ajuta la identificarea cetățenilor germani ce și-au pierdut viața în această tragedie.

Polițiști împreună cu psihologi au făcut deja vizite rudelor și prietenilor unor victime, precum și unor cabinete de stomatologie în scopul de a clarifica detalii care ar putea ajuta la identificarea victimelor, relatează agenția de presă TASS, citând ziarul german Rheinischen Post. 

Experții strâng în special informații despre posibile tatuaje, colectează eșantioane de păr și alte materiale genetice. „Căutăm particule din păr și epidermă”, a declarat unul dintre anchetatori. „Cu ajutorul lor, Biroul poliției judiciare federale va putea să stabilească codul genetic și să trimită aceste informații colegilor francezi pentru a le compara”, a adăugat el. 

AVION PRĂBUŞIT ÎN FRANŢA. Înregistrările audio ale CUTIEI NEGRE au fost publicate pe internet VIDEO

La rândul său, reprezentantul poliției din Dusseldorf, Andreas Czogalla, a declarat ziarului citat că „aceasta este, fără îndoială, cea mai mare operațiune de investigație din ultimele decenii”. 

Potrivit unor date neoficiale, rude ale victimelor au oferit anchetatorilor aproximativ 4.500 de articole conținând ADN-ul pasagerilor, între care periuțe de dinți, piepteni și alte obiecte personale. 

Avionul de pasageri Airbus A320 al Germanwings, care zbura pe ruta Barcelona—Dusseldorf, s-a prăbușit la 24 martie în sud-estul Franței. Catrastrofa a avut loc în regiunea Digne-les-Bains din Alpes-de-Haute-Provence, avionul zdrobindu-se practic de un versant cu o viteză de 700-800 km/oră. 

Noi detalii vin pe surse despre copilotul Andreas Lubitz, suspectat că ar fi autorul acestei tragedii. Poliția a descoperit în computerul său informații care relevă că el căuta pe internet ‘partea întunecată’ a vieții, între care site-uri de pornografie gay sau cu teme privind sinuciderea și perversiuni sexuale, a declarat, sub rezerva anonimatului, o sursă din cadrul poliției din Dusseldorf pentru The Sunday Express. 

La locul precedent de muncă în calitate de însoțitor de bord, Andreas Lubitz era poreclit ‘Tomato Andy’, un eufemism în limba germană pentru homosexualii care își ascund orientarea sexuală, mai scrie ziarul britanic.