Ce ar avea de ÎNVĂŢAT americanii de la europeni GALERIE FOTO

Statele Unite ale Americii se laudă cu multe performanţe. Dar SUA nu sunt încă perfecte. Publicaţia Huffington Post arată care ar fi principalele puncte slabe ale americanilor şi ce ar putea învăţa ei de la europeni.

RomaniaTV.net
15 oct. 2013, 06:06

În ciuda părerii generale, americanii nu sunt buni la toate. Au o ţară liberă, se laudă cu o democraţie „24 de ore din 24”, cu performanţe de neegalat în multe domenii, dar au şi puncte slabe şi din ce în ce mai multe după cum se pare. Nu ar strica dacă ar face cât mai des călătorii peste Atlantic, să mai înveţe câte ceva despre viaţa bună şi de la europeni.

Publicaţia Huffington Post a făcut chiar  o „listă” cu „învăţături” pe care SUA le-ar putea lua de la multe ţări din Europa. Iată câteva dintre acestea:

1. Sistemul de Sănătate. În timp ce Congresul SUA a pus iarăşi în aşteptare reforma în sistemul de sănătate publică, Europa oferă o serie întreagă de exemple de astfel de sisteme mult mai performante, mai eficiente. Într-un studiu, Bloomberg citează patru ţări europene de top în acest sens, afirmând că SUA ar putea lua exmple de la Spania, Italia, Elveţia sau Suedia. Într-un sondaj realizat în 48 de ţări, SUA s-au situat pe locul 46.

2. Producţia de brânzeturi. Europa produce o varietate extraordinar de mare de brânzeturi delicioase, între care sortimente celebre ca Gruyere, Parmesan sau Feta, în timp ce SUA se mulţumesc cu un sortiment „no name” mai degrabă, denumit generic „American”. 

3. Transportul public. În Europa este format dintr-o varietate mare de căi şi mijloace de transport, moderne, rapide şi accesibile, cum ar fi trenurile de mare viteză, de pildă şi reţelele de metrouri rapide. În SUA, scrie Huffington Post, cine nu dispune de un automobil personal, cu greu se descurcă cu deplasarea, mai ales pe distanţe lungi, unde eşti nevoit uneori să mergi pe patru roţi şi câte trei zile.

4. Speranţa medie de viaţă. 24 de ţări din Europa se pot lăuda cu o speranţă medie de viaţă superioară celei din Statele Unite, potrivit unui sondaj realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 2011. Elveţia şi San Marino sunt printre primele, cu o speranţă medie de viaţă de 83 de ani, iar alte opt ţări europene se situază pe locul al patrulea, cu o speranţă medie de viaţă de 82 de ani. În total, 24 de ţări europene se află în acest studiu înaintea SUA, care sunt pe locul 33, precedând Cuba.

 

5. Concedii şi timp liber. Europenii sunt fruntaşi şi la acest capitol, cu şapte ţări fruntaşe, unde concediul de odihnă şi zilele libere sunt plătite prin lege. Conform clasamentului, austriecii beneficiază de cele mai multe zile de concediu plătite pe an, 33. În schimb, SUA nu are o legislaţie care să prevadă concediu sau zile libere plătite.

6. Sistemele de măsurare. Majoritatea europenilor foloseşte sistemul metric, foarte simplu şi uşor de pus în practică, şi cel în kilograme, pentru aprecierea cantităţilor, la fel de simplu şi uşor de aplicat. SUA în schimb, au rămas tributare sistemelor vechi şi complicate, atât pentru lungime, cât şi pentru volum şi greutate.

7. Automobilele practice şi economice. În Europa, nimeni nu se miră dacă vede pe cineva conducând o maşină de dimensiuni mici, aproape cât o cadă de baie. În schimb, americanii iau în calcul chiar din faza de proiect dimensiunea „familială” a unui astfel de vehicul. Chiar şi proiectele pentru parcări ţin seama atât de numărul vehiculelor pe cap de familie, cât şi de dimensiunile fiecăruia în parte. În plus, americanii ţin cont şi de zonele foarte puţin populate pe unde ar fi nevoiţi să se deplaseze.

8. Castele. În timp ce Europa abundă de castele, palate şi alte asemenea bijuterii arhitecturale inestimabile,  America nu se poate lăuda cu aşa ceva. De fapt, singurul castel mai cunoscut în SUA este cel al … Cenuşăresei, atracţie turistică pentru care trebuie să plăteşti 92 de dolari intrarea ca să o vizitezi.

 9. Stil de viaţă.  Un prânz tihnit într-un bistro din Paris, o siestă spaniolă în după-amiezile toride sau degustarea unui vin pe o terasă din Italia sunt modurile cele mai obişnuite în care europenii îşi petrec timpul liber şi socializează faţă-n faţă. Nu la fel se întâmplă cu americanii, care devorează un hot-dog sau un hambueger din mers, iar dacă nu răspund la un e-mail în 10 minute, colegii de serviciu sunt în stare să îi dea dispăruţi. Se poate spune pe drept cuvânt că europenii muncesc ca să trăiască, iar americanii trăiesc ca să muncească.