Comisia de lucru a CNATDCU: Petre Tobă nu a plagiat. Cum motivează comisia

Comisia de specialitate din cadrul CNATDCU a stabilit că ministrul demisionar al Afacerilor Interne, Petre Tobă, nu a plagiat, propunerea specialiştilor fiind de păstrare a titlului de doctor, potrivit Mediafax.

02 sept. 2016, 09:36
Comisia de lucru a CNATDCU: Petre Tobă nu a plagiat. Cum motivează comisia

Cazul ministrului de Interne, Petre Tobă, s-a aflat în analiză la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

„Comisia de lucru consideră finalizată analiza Tezei de doctorat elaborată de domnul Tobă Petre, intitulată „Poliţia Română – Forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale”, din perspectiva sesizării referitoare la prezumtiva existenţă a unei situaţii de plaguat multiplu în conţinutul acesteia şi în baza concluziilor rezultate. Propunem menţinerea titlului de doctor acordat domnului Tobă Petre prin Ordinul 5223/29.08.2011″, se arată în documentul întocmit de comisia de lucru care s-a ocupat de sesizarea privind doctoratul lui Petre Tobă.

Actul a fost redactat la data de 01 septembrie şi reprezintă constatările Comisiei de lucru din cadrul Consiliului Naţionat de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certifiicatelor Universitare care s-a ocupat de sesizarea privind suspiciunile de plagiat din lucrarea de doctorat a lui Petre Tobă, fostul ministru al Afacerilor Interne.

„Teza de doctorat realizată de domnul Petre Tobă are valoare ştiinţifică incontestabilă, dovedită atât prin caracterul inovativ al soluţiilor identificate, care au fost valorificate şi validate în practica structurilor specializate ale Poliţiei Române, cât şi prin opiniile de specialitate exprimate de personalităţi recunoscute în mediul academis şi de cercetare în domeniul ştiinţelor militare, de informaţii şi securitate naţională, care au făcut parte din Comisia de susţinere a tezei de doctorat, respectiv, prof. univ. dr. Teodor Frunzeti, prof. univ. dr. Constantin Popescu, prof. univ. dr. Luca Iamandi şi prof. univ. dr. Teodora Ştefan”, se mai arată în documentul obţinut de Mediafax.

Cum motivează comisia

Documentul poarta semnaturile celor trei membri ai comisiei: Claudiu Tupulan de la Academia de Politie, Veronica Mihalache si Cristian Nita de la Academia Nationala de Informatii.

Inca de la inceput se precizeaza ca Petre Toba l-a avut conducator de doctorat pe Anghel Andreescu, care a facut parte si din comisia de sustinere a tezei de doctorat, alaturi de Teodor Frunzeti, Luca Iamandi si Teodoru Stefan, dupa cum scrie negru pe alb la pagina 3. O mentiune: la pagina 16 Teodoru devine Teodora Stefan.

In raport sunt prezentate mai multe argumente in favoarea ideii ca Petre Toba nu poate fi acuzat de frauda intelectuala.

Cel mai stupefiant dintre ele, care a si generat o serie de comentarii acide pe retelele de socializare, se refera la celebra greseala de mentionare in bibliografie a lui Apud Stiglitz Joseph si Apud Barry Buzan.

„Comisia de lucru a remarcat faptul ca persoanele care au formulat sesizarea au manifestatmalitiozitate, incercand sa induca ideea ca domnul Petre Toba nu ar cunoaste sensul cuvantului ‘Apud’. In realitate insa, la redactarea unei teze de doctorat de peste 400 de pagini, pot aparea o serie de inadvertente dactilografice insignifiante, cum este si cazul de fata, generate in principal de volumul mare de informatie si de faptul ca autorul nu este specializat in tehnica scrierii la computer, asa cum rezulta din CV-ul personal postat pe Internet”, sustin autorii raportului.

Cu alte cuvinte, Petre Toba stia ce inseamna „apud”, dar nu stia sa scrie prea bine la calculator. Greu de inteles cum poti scrie o prostie la bibliografie daca nu stii sa tehnoredactezi.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste acuzatia ca Petre Toba ar fi plagiat la paginile 14 si 21 dintr-un referat postat pe Internet, comisia a constatat ca aceste aspecte nu constituie plagiat intrucat referatul in cauza a fost postat pe Internet fara specificarea autorului si fara precizarea datei publicarii online.

„Ori (sic!), in situatia de fata, neavand persoana prevazuta de lege careia sa ii fie atribuit referatul rezulta, pe cale de consecinta, ca nu poate fi vorba de plagiat, intrucat nu sunt intrunite conditiile legale.

Internet-ul nu poate fi considerat o persoana in acceptiunea legii, ci doar un fond documentar incomensurabil, care sta la dispozitia tuturor utilizatorilor, la acest fond documentar apeland inclusiv persoanele care desfasoara activitati de cercetare stiintifica”.

Adica nu conteaza ca iti insusesti de la altcineva, daca nu stii cum il cheama. Mai mult, e liber la copiat de pe Internet, acest „fond documentar incomensurabil” pentru doctorii din Romania… 

Jurnalista Emilia Şercan a scris, în noiembrie 2015, că peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care Petre Tobă a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice. 

Controverse şi coincidenţe în privinţa PLAGIATULUI lui Petre Tobă

Petre Tobă a susţinut teza de doctorat în 2011, la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”. Lucrarea are titlul „Poliţia Română – forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale”, iar pe coperta tezei este scris anul 2010, deşi ea a fost susţinută pe 15 februarie 2011. Coordonator de doctorat i-a fost chestorul general de Poliţie (r) Anghel Andreescu.

Petre Tobă declara, în iunie, că aşteaptă fără emoţii decizia CNATDCU în cazul lucrării sale de doctorat, asupra căreia planează suspiciuni de plagiat.

Ministrul de Interne Petre Tobă şi-a dat demisia. Premierul Dacian Cioloş a luat act de demisie UPDATE