CSM, aviz favorabil pentru revocarea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaiela Iorga

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să ia în discuție marți cererea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de revocare din funcție a procurorilor Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga, dar și solicitările de încetare a activității formulate de anchetatorii Adrian Țîrlea și Doru Văcaru.

RomaniaTV.net
04 iul. 2017, 06:06
CSM, aviz favorabil pentru revocarea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaiela Iorga

UPDATE CSM a dat aviz favorabil pentru revocarea celor doi procurori, Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, informează România TV, citând surse judiciare.

Reprezentanţii CSM au declarat, pentru Mediafax, că membrii Secţiei pentru procurori din cadrul CSM au admis solicitarea înaintată de procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, de revocare din funcţie a procurorilor DNA Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga.

Conform sursei citate, aceştia nu au fost daţi afară din magistratură, ei urmând să revină la unităţile de parchet de care au aparţinut anterior.

Avizul dat de secţia pentru procurorori este unul consultativ, însă face parte din procedurile legale de revocare. Mai departe, decizia CSM va fi transmisă procurorului-şef DNA, care va semna documentele de revocare.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a susţinut că motivele pentru care a cerut revocarea Mihaelei Iorga şi a lui Doru Ţuluş au legătură cu două dosare penale în curs.

„La data de 29 iunie 2017, procurorul şef al DNA a transmis Secţiei de procurori a CSM cererea de avizare a revocării din funcţia de procuror al DNA a doamnei Moraru Iorga Mihaiela, pentru faptul că nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate. La aceeaşi dată, a fost transmisă Secţiei de procurori a CSM şi cererea de avizare a revocării din funcţia de procuror al DNA a domnului Doru Florin Ţuluş pentru existenţa unei suspiciuni rezonabile că imparţialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile”, şi-a explicat DNA cererea

Avizul CSM este consultativ.

Doru Ţuluş a declarat după şedinţa CSM că va ataca în instanţă revocarea sa, dacă se va ajunge la această situaţie.

Citeşte şi: Procurorul Mihaiela Iorga: Laura Kovesi mi-a cerut indirect s-o reţin pe Elenea Udrea, deşi era doar circ mediatic

UPDATE

Laura Kovesi, declaraţii:

Nu pot să vă spun, au fost discuţii confidenţiale, veţi afla concluzia de la CSM.

Am fost anunţaţi oficial despre acest control, el vizează perioada 1 ianuarie 2016 până în prezent. Au mai fost controlae pe probleme punctuale, nu s-au descoperit nereguli.

Citeşte şi: Laura Kovesi: Din ianuarie 2016, la DNA au fost 126 de verificări ale Inspecţiei Judiciare. Nu s-au constatat ilegalităţi

Doru Ţuluş, declaraţii:

Despre cedarea drepturilor salariale: Nu l-am văzut în viaţa mea pe Rotaru, l-am informat pe Daniel Morar. Era o frenezie atunci, mulţi magistraţi îşi vindeau drepturile.

Când am dat soluţie în dosarul Rotaru uitasem cine e, dosarul fusese soluţionat de un procuror, eu am contrasemnat.

De iubit nu m-a iubit niciodată (Laura Kovesi – n.r.), dar după apariţia acelor înregistrări în presă a prins ocazia să epureze pe criterii exclusiv subiective.

De un an, instituţia asta, DNA, a ajuns o caricatură, am ajuns o caricatură.

Citeşte şi: Procurorul Doru Ţuluş: Kovesi nu m-a iubit niciodată. În ultimul an, DNA a ajuns o caricatură

Mihaiela Iorga, declaraţii:

Nici eu nu am înţeles ce îmi reproşează Laura Kovesi.

Oricine beneficiază de un drept la apărare, s-a apreciat că nu este necesar să ne apărăm, avocatul meu a părăsit CSM.

E o tensiune de mai mult timp între mine şi procurorul-şef Laura Kovesi, după ce nu am dat curs unor solicitări ale ei privind unele dosare în curs.

Citeşte şi: Augustin Lazăr, despre afirmaţiile procurorilor Ţuluş şi Iorga: Fiecare se apără cum crede. Ei sunt într-o stare emoţională

UPDATE Audierea lui Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, cei doi procurori DNA a căror revocare este cerută de procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, s-a încheiat, marţi, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Cei doi procurori urmează să îşi spună punctele de vedere şi în Secţia pentru Procurori a CSM, la care participă şi procurorul general Augustin Lazăr, dar şi procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi. Nici această şedinţă nu este publică.

Kovesi a cerut ca şedinţa să fie „confidenţială”, motivând că ar putea să fie dezvăluite informaţii din anchetă care nu trebuie să fie făcute publice, iar astfel ar fi afectată ancheta, în timp ce procurorii Ţuluş şi Iorga au spus că nu au nimic împotrivă ca şedinţa să fie publică.


UPDATE Cei trei procurori anticorupţie au sesizat Inspecţia Judiciară, după ce li s-a cerut testarea cu testul poligraf.

UPDATE Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis, în unanimitate, să îi audieze marți, în plen, pe procurorii DNA Doru Țuluș, Mihaela Moraru Iorga și Nicolae Marin.

UPDATE Procurorul-şef al DNA a ajuns la sediul CSM pentru a-şi susţine cererile de revocare a celor doi procurori. Laura Codruţa Kovesi a declarat că nu este vorba despre niciun conflict în cadrul instituţiei.

„Nu este vorba despre niciun conflict. E o cerere prin care am cerut un aviz consultativ în vederea revocării a doi procurori care lucrează în DNA. Am cerut revocarea a doi procurori, conform procedurii. Nu pot să spun motivele”, a declarat Laura Codruţa Kovesi. 

Întrebată dacă își va da demisia din funcție, aceasta a negat, spunând că nu are motive. „Nu, nu îmi dau nicio demisie, nu am motive”, a susținut șefa DNA.

UPDATE: Procurorii DNA Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga au ajuns, marţi dimineaţa, la sediul CSM, acolo unde va fi luată în discuţie solicitarea Laurei Codruţa Kovesi de revocare a celor doi. În cerere se susţine că Mihaela Iorga nu a înregistrat un denunţ, iar Doru Ţuluş e suspectat de incompatibilitate.

Președintele CSM, Mariana Ghena, a comentat decizia șefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a decis să-i supună unui test cu detectorul de minciuni pe procurorii săi după ce, în presă, au apărut înregistrări audio de la o ședință a Direcției:

Fiecare conducător trebuie să exercite atribuțiile manageriale. Eu nu am fost pusă într-o astfel de situație, dar, dacă aș fi, m-as supune regulilor”, a spus Mariana Ghenea. 

Tudorel Toader, despre scandalul de la DNA: A venit vremea clarificărilor. Am cerut verificarea activităţii manageriale la DNA

E un punct pe ordinea de zi a sectiei de procurori care se va lua in discutie. Dezbaterile vor avea loc in fata sectiilor de procurori si va voi comunica. Cat priveste conflictul intern de la DNA, nu il pot califica ca atare. Sunt niste proceduri in deruralare care ar putea face obiectul discutiilor in plen„, a mai declarat la România TV preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghenea. 

În ceea ce priveşte demersul Ministrului Justiţiei privind verificările de la DNA, Mariana Ghenea a declarat că este unul corect, legal, necesar şi oportun:

„Nu stiu care a fost considerentul pentru care a ales acest moment, insa orice demers este bazat pe anumite rationamente„, a spus aceasta. 

Mariana Ghenea a spus că ceea ce se întâmplă în DNA nu este un conflict:

„Din punctul meu de vedere nu este un conflict. Sunt anumite aspecte declansate de cei care sunt nemultumiti. Rezultatul finalizarii probabil va fi de natura a fi supus dezbaterii…este strict de competenta inspectiei judiciare la acest moment„, a declarat preşedintele CSM. 

Potrivit ordinii de zi a Secției pentru procurori, pe 4 iulie va fi luată în discuție Nota Direcției resurse umane și organizare privind solicitarea procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție de avizare a revocării lui Doru Florin Țuluș din funcția de procuror la Direcția Națională Anticorupție și Nota Direcției resurse umane și organizare privind solicitarea de avizare a revocării din funcția de procuror la Direcția Națională Anticorupție a Mihaelei Moraru Iorga.

Președintele UNJR, Dana Gîrbovan: Ce se întâmplă în DNA a atins cote halucinante

Tot marți, Secția va lua în discuție și Nota Direcției resurse umane și organizare privind cererea formulată de procurorul Adrian Țîrlea de încetare a activității la Direcția Națională Anticorupție și revenire la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, dar și Nota Direcției resurse umane și organizare privind cererea formulată de procurorul Doru Gabi Văcaru de încetare a activității la Direcția Națională Anticorupție și revenire la Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu.

„La data de 29 iunie 2017, procurorul-șef al DNA a transmis Secției de procurori a CSM cererea de avizare a revocării din funcția de procuror al DNA a doamnei Moraru Iorga Mihaela, pentru faptul că nu a înregistrat un denunț în conformitate cu dispozițiile legale și nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-șef al Secției din care făcea parte. Neprezentarea denunțului a avut drept consecință imposibilitatea aplicării unor dispoziții procesual penale în raport cu persoane cercetate”, precizează DNA ca urmare a unei solicitări formulate de AGERPRES.

Potrivit sursei citate, la aceeași dată, a fost transmisă Secției de procurori a CSM și cererea de avizare a revocării din funcția de procuror al DNA a lui Doru Florin Țuluș „pentru existența unei suspiciuni rezonabile că imparțialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluționat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile”.

Totul ar fi început odată cu apariţia în presă a înregistrărilor cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a discuţiilor a fost deschis un dosar penal pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şedinţele cu procurorii nefiind publice. În această cauză, au fost audiaţi toţi magistraţii care au participat la şedinţele respective, solicitându-se şi realizarea testului poligraf, au declarat surse judiciare.

Ca urmare a acestei solicitări, Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin au sesizat Inspecţia Judiciară.

Doru Ţuluş a fost şef al Secţiei a II a din DNA în perioada în care parchetul era condus de Daniel Morar. Ulterior, după ce conducerea instituţiei a fost preluată de Laura Codruţa Kovesi, acesta a fost înlocuit de Claudiu Dumitrescu. Surse din sistem susţin că Doru Ţuluş este considerat a fi un apropiat al lui Daniel Morar, fost şef DNA, în prezent judecător CCR.

Surse din sistem au explicat că după sesizarea făcută de Ţuluş la Inspecţia Judiciară, ar fi avut loc discuţii aprinse cu procurorul şef al DNA, în care a fost informat că se va cere revocarea.

Mihaela Iorga este printre procurorii care au semnat petiţia prin care se solicita ca şef al DNA să fie un procuror din cadrul acestei structuri, petiţie iniţiată înainte ca Laura Codruţa Kovesi să fie numită şef al DNA. De asemenea, Mihaela Iorga a susţinut şi public acestă cauză, la momentul respectiv, în 2013, fiind prezentă într-un studio de televiziune, alături de un alt procuror, Marius Vartic.

Ulterior, după ce Laura Codruţa Kovesi a fost numită procuror şef al DNA, Mihaela Iorga a devenit unul din procurorii care s-au bucurat de susţinerea noului şef, au precizat pentru MEDIAFAX surse din sistem. Mihaela Iorga a instrumentat dosarul Microsoft, dar şi una dintre cauzele care o vizează pe Elena Udrea.

La jumătatea lunii iunie, au fost difuzate mai multe înregistrări audio în care ar fi apărut Laura Codruţa Kovesi în timp ce le-ar fi cerut procurorilor să lucreze, dând însă directive şi către persone cu funcţii, prin exprimări precum : „Ştiţi ce-mi doresc: să ‘decapaţi’ instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea” , “ Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!“. În replică, DNA susţine că înregistrările în care ar apărea Kovesi nu sunt autentice şi „conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere”.