Descoperire uluitoare despre broaştele ţestoase. Vezi ce făceau preistoricii cu ele în urmă cu 400.000 de ani

Broaștele țestoase au făcut parte dintre regimul alimentar al oamenilor preistorici, alături de plante și de vânatul mare, în urmă cu aproximativ 400.000 de ani, a anunțat marți Universitatea din Tel Aviv, după cercetări efectuate într-o peșteră din Israel.

03 feb. 2016, 06:26
Descoperire uluitoare despre broaştele ţestoase. Vezi ce făceau preistoricii cu ele în urmă cu 400.000 de ani

Resturi de carapace de broaște țestoase au fost descoperite la diferite niveluri ale peșterii Qessem, situată la zece kilometri est de capitala Tel Aviv, susține unul dintre co-autorii unui studiu pe această temă, Avi Gopher, citat de AFP.

Această descoperire arată că aceste reptile au fost consumate de către oameni în urmă cu aproximativ 400.000 ani, contrar convingerii generalizate că oamenii preistorici din acea vreme mâncau în principal fructe și animale mari.

Descoperiri de acest tip au mai fost făcute pentru perioada Pleistocen, care precede Paleoliticul, însă noutatea adusă de descoperirile de la Qessem este că „rămășițele prezentau urme care indicau prepararea și gătirea” țestoaselor, a explicat Gopher. „Acest lucru ne oferă o idee foarte precisă despre metodelor utilizate de acești oameni pentru a găti țestoasele”, a adăugat acesta.

Potrivit cercetătorului, rezultatele indică, de asemenea, o posibilă diviziune a muncii: „Este probabil ca persoanele în vârstă și copiii să fi prins broaștele țestoase (…), în timp ce adulții vânau animalele mai dificil de prins”, susține el.

Rezultatele studiului, realizat de arheologi israelieni, spanioli și germani, au fost publicate în Quaternary Science Reviews, o revistă dedicată preistoriei.