Explicaţie ştiinţifică: De ce îi simţim pe cei care ne privesc pe furiş

Mai mult ca sigur ţi s-a întâmplat să simţi pur şi simplu că cineva te priveşte. Nu e ieşit din comun, foarte multe persoane experimentează acest lucru. Dar cum de suntem capabili să surprindem privirea cuiva asupra noastră? Nu e o abilitate metafizică, e o combinaţie între capacităţile creierului de procesare a luminii şi înclinaţia socială a speciei noastre.

19 mai 2016, 09:38
Explicaţie ştiinţifică: De ce îi simţim pe cei care ne privesc pe furiş

Contactul vizual direct este o verigă esenţială în comunicarea dintre oameni. Suntem susceptibili la el deoarece trupul nu vrea să rateze o potenţială conexiune sau o ameninţare.

Chiar şi atunci când cineva nu ne priveşte fontal, tot avem capacitatea de a simţi acea privire cu ajutorul vederii noastre periferice.

Creierul are un sistem specific dedicat detectării privirii celorlalţi asupra noastră. Sclera (partea albă a ochiului) este mai vizibilă la om decât la restul animalelor, fiind mai uşor să urmăreşti privirea unei persoane. Majoritatea animalelor vor să-şi ferească privirea pentru că le ajută să vâneze, dar oamenii sunt creaturi sociale care depind de cooperare şi comunitate pentru a supravieţui. A fi capabil să faci contact vizual ajută să construieşti relaţii cruciale.

Dar ce se întâmplă cu oamenii pe care nu-i vezi deloc?

Citeşte explicaţia pe feminis.ro.