Formula 1, cel mai imprevizibil sezon din istorie. Schimbările sunt revoluţionare

Sezonul 2014 al Formulei 1 se anunţă unul dintre cele mai imprevizibile din istoria competiţiei, ca urmare a unor modificări cruciale şi inovatoare ale regulamentelor tehnice, care impun tuturor echipelor acelaşi motor V6 turbo hibrid de 1,6 litri, echipat cu două sisteme de recuperare a energie, la frânare (cinetic) şi la evacuarea gazelor (termic).
Daniel Spătaru
12 mart. 2014, 13:20
Formula 1, cel mai imprevizibil sezon din istorie. Schimbările sunt revoluţionare

Revoluţia motoarelor, cea mai importantă din ultimii 20 de ani, a dus la dispariţia motoristului Cosworth, în timp ce Ferrari, Mercedes şi Renault au mobilizat importante resurse umane şi financiare pentru a dezvolta un propulsor complet nou.

Potrivit Agerpres, noul V6 înlocuieşte motorul V8 de 2,4 litri, care era prevăzut doar cu un sistem de recuperare a energiei cinetice la frânare (KERS). Principala diferenţă constă în energia electrică recuperată (maxim 160 CP), stocată în spatele motorului, sub rezervorul de carburant, care poate fi utilizată timp de 30 secunde pe tur în faza de accelerare, în timp ce sistemul KERS oferă maxim 80 CP timp de 6-7 secunde pe tur de circuit, pe anumite porțiuni de circuit prestabilite dinainte.

Citeşte şi Formula 1: Calendarul sezonului 2014. Campionatul începe duminică, în Australia

Găsirea unui loc pentru aceste sisteme de recuperare a energiei a determinat modificări aerodinamice, mai ales la radiatoare, care au un rol crucial în răcirea sistemelor electronice la cursele disputate la temperaturi ridicate.

Alte modificări aerodinamice constau în scăderea înălţimii nasului maşinii, aripi faţă mai înguste şi dispariţia părţii inferioare a eleronului spate.

Citeşte şi Dacă îţi place Formula 1, TREBUIE să citeşti asta. Marele Circ va fi transmis de o altă televiziune

O altă modificare constă în calculul consumului de combustibil. Maximul carburantului permis pentru o cursă va fi de 100 kg, adică circa 140 litri, faţă de 150-160 kg în sezonul 2013. Consumul va fi controlat cu mare precizie de un debitmetru special fixat dinainte, care împiedică un consum prea mare timp de câteva tururi, cu mai multă putere, pentru a recupera întârzierea acumulată pe pistă. Strategiile de cursă vor deveni astfel mult mai complicate şi greu de aplicat, pentru că fiecare pilot va trebui să-şi adapteze stilul de pilotaj la consumul de combustibil.

Cutiile de viteză vor avea 8 trepte, cu una în plus faţă de 2013. În trecut echipele puteau alege 30 rapoarte de transmisie, dar acum trebuie folosite aceleași rapoarte pe durata întregului sezon, cu o singură modificare permisă. Orice altă modificare implica sancţiuni. Fiecare cutie de viteză trebuie să reziste 6 curse consecutive, în loc de 5 ca anul trecut.

Greutatea minimă a maşinii a crescut de la 642 kg la 691 kg, pentru a compensa greutatea bateriilor ce înmagazinează energia de la frânare şi căldura gazelor evacuate.

O altă noutate priveşte dublarea punctelor la ultima cursă a sezonului, cea de la Abu Dhabi, care măreşte suspansul şi devine decisivă în stabilirea campionului mondial.

Citeşte şi FORMULA 1: Susie Wolff, prima FEMEIE care va concura într-un Grand Prix, după 22 de ani

Piloţii care strâng 12 puncte de penalizare, pentru diverse incidente, vor fi automat suspendați pentru o cursă. Piloţii au dreptul să-şi aleagă numerele de pe maşini, dar acestea rămân neschimbate pe durata carierei, cu excepţia câştigării titlului mondial.

Testele de iarnă de la Jerez şi Sakhir nu au oferit prea multe date concrete, dar Mercedes s-a arătat cea mai rapidă prin timpii reuşiţi de Hamilton şi Rosberg. Red Bull s-a confruntat cu multe probleme şi pare să aibă un handicap înaintea primei curse a sezonului, MP al Australiei de la Melboune (16 martie).

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Lidia Fecioru a dezvăluit băutura care te ajută să dormi mai bine: „Se face foarte simplu”
Capital.ro
Cei care au permis CATEGORIA B nu au voie, sub nicio formă. Regula spune că este INTERZIS
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Locul din România unde industria giganților mondiali ai modei se prăbușește. Mii de angajați rămân fără slujbe
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Unchiul copilei este principalul suspect al crimei! Ce i-ar fi făcut înainte să o omoare?!
Cancan.ro
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea Bălan și Gina Pistol au COMIS-O!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră: „România și Filipine sunt asemănătoare”. Ce spune despre mâncarea românească
Capital.ro
Regula obligatorie pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Detaliul este absolut esențial
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni ar fi înfăptuit după moarte
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'