Forţele irakiene avansează la Mosul. Civilii pleacă din zonele controlate de Statul Islamic

Forțele irakiene au continuat să avanseze luni în partea de vest a orașului Mosul, în cadrul unei ofensive ce vizează mai multe cartiere aflate încă în mâinile grupării Statul Islamic (SI), și a îndemnat civilii să fugă din zonele aflate sub controlul SI, a anunțat armata Irakului.

29 mai 2017, 11:26
Forţele irakiene  avansează la Mosul. Civilii pleacă din zonele controlate de Statul Islamic

„Unitățile noastre continuă să avanseze (…) și au intrat în cartierele al-Oula, al-Zinjili și al-Shifaa, precum și în Spitalul republican”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Comandamentului comun al operațiunilor (JOC), Yahya Rassul. Gruparea Statul Islamic utilizează „mașini-capcană, lunetiști și kamikaze” împotriva forțelor irakiene, a declarat el.

Cartierele enumerate de Rassul sunt situate în nordul orașului vechi din Mosul, controlat în mare parte de SI, și fac obiectul unei ofensive anunțate sâmbătă, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Statul Islamic revendică atacul vizând creştini copţi din Egipt

Aviația irakiană a lansat pentru a doua oară într-o săptămână fluturași deasupra anumitor cartiere din Mosul, cerându-le locuitorilor să plece din zonele controlate de SI, a mai anunțat JOC luni.

Susținute de coaliția internațională condusă de SUA, forțele irakiene desfășoară de la mijlocul lui octombrie o vastă ofensivă pentru recucerirea orașului Mosul, pe care SI îl controlează din 2015.

După ce au cucerit la sfârșitul lui ianuarie partea de est a orașului, ele au lansat la 19 februarie asaltul asupra părții vestice. Sute de mii de persoane au luat deja calea exodului ca urmare a acestei bătălii, iar cifrele riscă să se agraveze odată cu apropierea luptelor în vechiul oraș, dens populat.