Forţele militare din Irak anunţă eliberarea oraşului Fallujah de sub controlul Statului Islamic

Forțele irakiene au eliberat total duminică Fallujah, oraș în vestul Irakului aflat sub controlul jihadiștilor din gruparea Statul Islamic (SI) din ianuarie 2014, relatează AFP, citând un purtător de cuvânt al forțelor irakiene.

26 iun. 2016, 12:46
Forţele militare din Irak anunţă eliberarea oraşului Fallujah de sub controlul Statului Islamic

„Astăzi, comandantul operațiunilor la Fallujah, generalul Abdelwahab al-Saadi, anunță că orașul a fost eliberat după preluarea controlului asupra cartierului Al-Jolan de către forțele de elită antitero”, a indicat agenției franceze de presă un purtător de cuvânt al forțelor irakiene, Sabah al-Noman.

„Al-Jolan, care era ultimul bastion al Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) în oraș, este în prezent la adăpost de această grupare teroristă”, a adăugat purtătorul de cuvânt citat. „Nu le-au trebuit mai mult de două ore forțelor antitero (CTS) pentru a-și adjudeca acest cartier și Statul Islamic nu a tras un singur foc de armă”, ceea ce demonstrează că el fusese „înfrânt înainte de intrarea trupelor în cartier”, a adăugat el.

Forțele irakiene lansaseră în 23 mai ofensiva pentru recucerirea Fallujah, aflat sub controlul Statului Islamic din ianuarie 2014, anul în care gruparea ultraradicală cucerise mai multe părți din teritoriul irakian, în special la nord și la vest de Bagdad.

Un purtător de cuvânt al comandamentului comun de coordonare a operațiunilor împotriva SI în Irak a declarat, la rândul său, că „există încă puncte de rezistență ale SI la nord-vest de Fallujah”.

Zeci de mii de locuitori ai orașului au fugit de la începutul ofensivei și revenirea lor în orașul recucerit integral de la jihadiști riscă să fie complicată de prezența masivă a dispozitivelor explozive.

Un responsabil militar a indicat sâmbătă că forțele irakiene au controlat 20.000 de persoane care fugiseră de lupte cu scopul de a demasca eventuali jihadiști ai Statului Islamic care încercau să se amestece cu valul de refugiați.