GERUL scumpeşte benzina şi motorina. Adio carburanţi sub 4 lei pe litru

Preţul petrolului a depăşit 30 de dolari pe baril şi înregistrează cea mai puternică creştere din august 2015. După prăbuşirea cotaţiilor barilului la minimele ultimilor 12 ani, valurile de frig care au lovit în ultimele zile nord-estul Statelor Unite şi Europa i-a determinat pe unii investitori să lichideze poziţii prin care pariau pe continuarea tendinţei descendente.

23 ian. 2016, 07:49
GERUL scumpeşte benzina şi motorina. Adio carburanţi sub 4 lei pe litru

După ce au atins, miercuri, cele mai reduse niveluri din ultimii 12 ani, de aproape 27 de dolari pe baril, principalele cotaţii ale petrolului au crecut cu peste 15% joi şi vineri. În prezent, preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa şi la nivel global, a urcat la 30,95 de dolari pe baril, în creştere cu 5,81% faţă de referinţa de joi, iar petrolul WTI, de referinţă în SUA, este cotat la 30,93 dolari pe baril, cu 4,7% peste închiderea de ieri.

Declinul abrupt al preţului petrolului a adus preţurile la pompă România aproape de pragul de 4 lei/litru la unele benzinării – cei mai ieftini carburanţi de la criza din 2009-2010. Astfel, benzina şi motorina mai ieftine de 4 lei pe litru păreau o perspectivă cu grad ridicat de probabilitate în urmă cu doar câteva zile, înainte de revenirea petrolului peste pragul de 30 de dolari pe baril.

În prima parte a anului, poziţiile scurte – pariurile speculatorilor pe continuarea tendinţei descendente – atinseseră un record istoric, pe fondul temerilor legate de impactul încetinirii creşterii economice a Chinei asupra cererii, dar şi în contextul deciziei Iranului de a ieşi pe piaţă cu volume semnificative imediat ce sancţiunile economice impuse de SUA şi UE au fost ridicate într-o perioadă marcată oricum de supraofertă semnificativă, care a determinat Agenţia Internaţională pentru Energie să avertizeze că lumea este „înecată” în petrol.

În pofida creşterilor de joi şi vineri, preţul petrolului este cu 17% sub nivelul de la sfârşitul anului trecut, în contextul volatilităţii foarte ridicate de pe pieţele financiare şi bursele de mărfuri, şi cu 70% sub cotaţiile de la jumătatea anului 2014, de peste 115 dolari pe baril.