Greşeli GRAVE în noile manuale de matematică şi de română, pentru clasele I şi a II-a

Greşeli grave în materialele didactice care vor ajunge pe masa elevilor. Editura CD PRESS SRL este marele câştigător al licitaţiei Ministerului Educaţiei, pentru noile manuale de clasa I şi a II-a. Însă acestea sunt pline de exerciţii absurde şi fără noimă. 

RomaniaTV.net
13 sept. 2014, 08:25

Editura CD Press, marele câștigător al licitației din 17 iulie, a postat online fragmente – câte patru pagini – din manualele auxiliare. Din păcate, chiar şi în fragmentele prezentate de editură s-au strecurat greşeli, scrie selectnews.ro

Astfel, în manualul auxiliar de matematică şi ştiinţele naturii, pentru clasa I, la pagina 6, exercițiul 3, prima colivie. E reprezentată o pasăre în interior, una în exterior, cerința fiind să se coloreze numărul corespunzător de păsări aflate în interior, respectiv exterior, variantele disponibile fiind 0, 1 și 2, fiecare cifră într-o căsuță ce trebuie colorată. Lăsând la o parte faptul că una dintre culori este prost aleasă (un fel de bej), este limpede că soluția, în acest caz, este absurdă: căsuța cu cifra 1 ar trebui, probabil (conform minții autorilor), colorată… pe din două. 

La pagina 7, exercițiul 3, se solicită ordonarea iezilor, doar că iezii sunt… pitici!

Probleme la început de an şcolar. Elevii de clasa I şi a II-a nu au manuale şcolare

De asemenea, în manualul de matematică și științele naturii, clasa a II-a, la pagina 10, exercițiul 2, cerința b) este „Indică pe fiecare ceas ora la care trebuie să te culci”, iar cerința c) este „Indică pe fiecare ceas ora la care trebuie să te trezești”. În felul acesta, pe cele două cadrane vor fi câte patru ace indicatoare (două mari și două mici) fără a se ști care este ora de trezire și cea de culcare. 

 

La pagina 11, exercițiul 1, se dă ca model de descompunere 56 = 56 + 6!. 

La pagina 19, rezolvând exercițiul 1, aflăm că „În timpul nopții Soarele nu luminează Pământul”. Așadar, cuprins de spiritul ecologic, noaptea Soarele  „se duce la culcare” și nu luminează deloc Pământul, nicio emisferă a acestuia.

Manualul de comunicare în limba română, clasa a II-a, conâine şi el erori. La pagina 17, exercițiul 2, rezolvarea duce la următoarea frază: „Cobor încet, fără să-l deranjez pe cei din jur„.

Editura CD Press precizează că erorile nu se regăsesc în manuale, ci în materialele didactice auxiliare, care ar fi fost într-o „variantă în lucru”: „Mentiune. Paginile demonstrative sunt parte din materiale didactice auxiliare. Ele nu fac parte din manualele CD PRESS. Paginile au fost reactualizate. Cele anterior postate apartineau unei variante in lucru si nu se regasesc in produsul final”.

Gata cu ghiozdanul plin cu manuale: se introduc manualele în format digital

Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis, miercuri, nouă contestații privind licitația organizată de Ministerul Educației din România pentru achiziția de manuale de limba română și matematică pentru clasele I și a II-a. Prin urmare, s-a decis continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor în termen de zece zile. Doar două contestații din cele depuse au fost respinse, trei fiind admise în totalitate, iar 6 parțial.

După deschiderea ofertelor, pe 17 iulie, asocierea Akademos Art SRL – Stand Agenție Difuzare Carte SRL și SC Aramis Print SRL au formulat contestații, care au fost respinse.

Membrii Federației Editorilor din România (FER) au anunțat, în 21 august, că au depus 17 contestații și au sesizat mai multe instituții, inclusiv DNA, privind anumite nereguli legate de modul în care s-a făcut licitația pentru manualele școlare.

Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă că procedurile de licitaţie pentru achiziţionarea de manuale noi – pe hârtie şi digitale -, destinate claselor I şi a II-a, continuă. MEN a luat act de Decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi va face ajustările necesare, acolo unde acest lucru s-a dispus.

MEN continuă procedurile de achiziţie a noilor MANUALE pentru clasele I şi a II-a