INCENDIU într-un club din Capitală: 27 MORŢI, 180 de răniţi. Tinerii s-au călcat în picioare pentru a se salva

Un incendiu puternic a izbucnit, vineri seara, la un club din Capitală. 27 persoane şi-au pierdut viaţa, iar peste 180 de răniţi au ajuns la spitalele de urgenţă din Bucureşti cu arsuri de diferite grade de gravitate. Pompierii au reuşit să lichideze incendiul şi au predat raportul poliţiştilor şi procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, care vor deschide o anchetă în acest caz. La locul tragediei s-au deplasat şi ministrul de Interne Gabriel Oprea şi secretarul de stat Raed Arafat, pentru a coordona acţiunea, iar sâmbătă dimineaţă a avut loc o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Guvernul va declara trei zile de doliu naţional. Trimiteţi imagini sau informaţii pe [email protected].

30 oct. 2015, 21:25

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit sâmbătă dimineaţă, la Palatul Victoria, sub conducerea vicepremierului Gabriel Oprea. La ședință au fost prezenți reprezentanții tuturor ministerelor și autorităților centrale cu competențe în situații de urgență care au intervenit în cazul incendiului puternic produs vineri seară la Club Colectiv din Bucureşti, soldat cu 27 de morţi şi peste 180 de răniţi. Dintre morţi, 17 rămân încă neidentificaţi, iar dintre cei 146 de răniţi internaţi doar pentru cinci nu s-a stabilit încă identitatea. Bilanţul morţilor ar putea creşte, potrivit lui Raed Arafat, care a explicat că o parte dintre răniţi sunt în stare critică.

Numere de telefon pentru informarea rudelor

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) arată, într-un comunicat, că, în urma incendiului de la Club Colectiv din Capitală, familiile victimelor pot obţine informaţii despre starea acestora la şapte numere de telefon: 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 şi 021/3122547.

Intervenţia forţelor MAI pentru salvarea persoanelor surprinse de incendiului din zona centrală a Capitalei s-a finalizat, dar ministerul continuă să sprijine Ministerul Sănătăţii în gestionarea acestei crize.

MAI menţionează că primul apel la 112 a fost înregistrat la ora 22.36, iar primele echipaje medicale de intervenţie au ajuns la faţa locului la 22.43.

Centrele de Transfuzii din Bucureşti -Str. Constantin Caracas nr. 2, sector 1 si Dr Felix 89 – s-au deschis încă de sâmbătă noapte, zeci de oameni stând la coadă pentru a dona sânge.

INCENDIU ÎN CLUB COLECTIV. Cozi imense la centrele de transfuzii din Bucureşti. Apelul autorităţilor VIDEO

Dacă aţi surprins imagini, acestea pot fi încărcate AICI sau trimise pe adresa de mail [email protected].

UPDATE 3.13: Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a anunţat că prima ipoteză de lucru este incendiul şi nu explozia şi că urmează o expertiză, identificarea cadavrelor şi audierile administratorilor şi martorilor.

Un incendiu puternic s-a produs, vineri seară, în clubul Colectiv din Capitală, situat în apropiere de Maternitatea Bucur. În localul respectiv avea loc un concert al trupei Goodbye To Gravity, iar alături de aceasta urmau să urce pe scenă și artiști români. În cauză a fost deschis dosar penal.

27 tineri au murit, dintre care unul la Spitalul Universitar, iar alte 184 de persoane au fost rănite. Mai multe persoane au fost resuscitate în stradă, fără succes, de către medicii sosiţi la locul tragediei. Printre morţi s-ar afla, potrivit unor surse, şi toboşarul trupei Goodbye to Gravity, care concerta în Club Colectiv cu ocazia lansării unui album nou, de pe care, ironic, primul extras pe single era numit „The Day We Die” (Ziua în care vom muri, în traducere).

Martor ocular la tragedia din Capitală: „Ne-am călcat în picioare. Care a fost mai tare trăieşte”

UPDATE 2.35. La Spitalul Universitar au fost transportaţi 26 de răniţi, dintre care unul a murit; 11 persoane sunt în stare gravă. La Spitalul Pantelimon se află 7 răniţi, trei dintre ei fiind intubaţi, iar unul operat. La Spitalul Floreasca au ajuns 58 de răniţi, dintre care patru au fost transferaţi la Spitalul SRI Agripa Ionescu şi alţi patru la Spitalul Militar Central. La spitalul Elias au ajuns trei răniţi.

Liste NEOFICIALE cu răniţii aflaţi la spitale circulă pe Facebook

UPDATE 2.30 Secretarul de stat din MAI Raed Arafat a declarat, la România TV, că, potrivit ultimelor date centralizate de la spitale, numărul răniţilor este de 180, dintre care doar 155 se mai află în prezent sub supraveghere medicală.

UPDATE: Raed Arafat şi Gabriel Oprea au efectuat un tur al spitalelor la care au fost transportaţi răniţii. Mulţi dintre ei sunt în stare gravă, pe ventilatoare: „Avem locuri suplimentare la Militar, la spitalul SRI, la Agripa Ionescu. Lucrurile se stabilizează şi se va face o analiză exactă. Trebuie să vedem care este situaţia, pentru arsurile necesită o perioadă foarte lungă de tratament”.

INCENDIU în Club Colectiv. Mărturii cutremurătoare: „Probabil aşa arată infernul”

UPDATE: Autorităţile au făcut apel către populaţie să doneze sânge pentru victimele tragediei de la Club Colectiv. TOT CE TREBUIE SĂ ŞTII DESPRE DONAREA DE SÂNGE

UPDATE: Printre victime s-ar număra şi bateristul trupei Goodbye To Gravity, care concerta vineri seară în Club Colectiv. La concert, la care intrarea a fost gratuită, ar fi asistat şi Adrian Despot, solistul trupei Viţa de Vie, care ar fi fost şi el rănit, însă ar fi în afara oricărui pericol.

Goodbye to Gravity lansa în clubul Colectiv piesa „Ziua în care vom muri”. VIDEO

UPDATE: „Un stâlp îmbrăcat într-un material inflamabil a luat foc şi s-a degajat fum toxic. S-a instalat panica, lumea s-a îngrămădit către uşi, iar când s-a deschis uşa flacăra a izbucnit în afară. Mulţi au căzut în uşă, ieşirea s-a blocat, iar din afară se auzeau strigătele după ajutor. Nu se putea intra. Au fost oameni care au ars complet, nu mai aveau haine pe ei, alţii au scăat cu arsuri uşoare”, a povestit, pentru România TV, Gabriel, un tânăr care ieşise din club chiar cu câteva minute înainte de izbucnirea incendiului.

Citeşte şi INCENDIU în Club Colectiv. Mărturie cutremurătoare: „Probabil aşa arată infernul”

UPDATE. Familiile tinerilor care se aflau în club s-au deplasat fie la locul tragediei, fie la spitalele de urgenţă, încercând să afle detalii despre aceştia. Din păcate, medicii nu îi pot ajuta cu prea multe informaţii, deoarece cei mai mulţi dintre răniţii care au ajuns la spitale nu aveau acte asupra lor. Ministerul de Interne a deschis o linie telefonică specială pentru familiile victimelor: 0212069291

UPDATE. Surse medicale au declarat pentru România TV că majoritatea răniţilor care au ajuns la spitalele din Capitală sunt în stare foarte gravă, cu şanse mici de supravieţuire. Astfel, este posibil ca numărul morţilor să crească. Tinerii care au ajuns la spital au, majoritatea, arsuri foarte grave pe suprafeţe mari din corp, dar şi pe căile respiratorii, astfel că au nevoie să fie ventilaţi mecanic.

TRAGEDIA de la Bucureşti, BREAKING NEWS la CNN şi BBC

UPDATE. Gabriel Oprea, ministrul de Interne, s-a deplasat şi el la faţa locului: „Este o mare tragedie, este alarmă generală, l-am informat şi pe preşedintele Iohannis. Sunt 25 de morţi, toate forţele disponibile au fost mobilizate„.

Citeşte şi Klaus Iohannis, mesaj pe Facebook după tragedia din clubul Colectiv: „Sunt cutremurat”

Secretarul de stat din MAI Raed Arafat a declarat că, potrivit primelor informaţii, 88 de răniţi au fost transportaţi către toate spitalele de urgenţă din Capitală, urmând ca, după ce vor primi îngrijiri şi vor fi stabilizaţi, aceştia să fie redistribuiţi, în funcţie de gravitatea stării lor. La faţa locului au intervenit 11 echipaje de pompieri, 28 de echipaje de la SMURD, 29 de la Ambulanţa Bucureşti. De asemnea, la locul tragediei au fost mobilizate 21 de autospeciale cu echipament de terapie intensivă, dar şi medici şi asistenţi de la Spitaul de Urgenţă Floreasca. „S-a lucrat şi s-a încercat resuscitarea mai multor victime, dar intoxicaţia cu fum şi stopul cardiac au fost iremediabile. S-au transportat 88 de persoane cu autospeciale de la SMURD şi de la Ambulanţă. Având în vedere numărul mare al răniţilor, aceştia au fost transportaţi la toate spitalele de urgenţă, urmând ca ulterior să fie rearanjaţi în funcţie de gavitate. O parte din echipamentele necesare pentru Spitalul de Arşi a fost relocat de la Spitalul Fundeni, din ordinul ministrului Sănătăţii. Pompierii au încheiat intervenţia în interior şi aşteptăm să redea totul la procuratură. În Bucureşti nu ştiu să mai fi fost aşa ceva de la Giuleşti încoace„, a declarat Raed Arafat.

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, a declarat, la România TV, că toate gărzile în spitalele de urgenţă au fost suplimentate: „Asigurăm echipamente necesare, au fost aduşi medici de acasă în situaţiile în care se impunea. Toate gărzile au fost suplimentate, au fost redirecţionate ventilatoare de la alte spitale„.

Potrivit martorilor, tavanul a luat foc şi s-a prăbuşit. Localul nu avea ieşire de urgenţă, iar sutele de oameni aflaţi în club s-au îngrămădit spre ieşire, călcându-se, efectiv în picioare. Nu se ştie nimic despre membrii trupei.

Secretarul de stat din Ministerul de Interne Raed Arafat s-a deplasat la locul tragediei, la fel ca ministrul Gabriel Oprea, pentru a gestiona situaţia. Toţi angajaţii instituţiilor de intervenţie au fost mobilizaţi, după ce s-a declarat COD ROŞU de urgenţă.

La faţa locului s-au deplasat zeci de echipaje de pompieri, de la ambulanţă şi de la SMURD. Martorii din blocurile de locuinţe din jur, dintre care unii au încercat să salveze cât mai multe persoane până la sosirea echipajelor de salvatori, spun că în clădire se află, încă, zeci de persoane, fapt confirmat şi de Raed Arafat, la România TV. „Numărul victimelor s-ar putea să crească. S-au deplasat la faţa locului mai multe ambulanţe, echipaje SMURD, echipaje de la ISU şi de la pompieri. Avem acolo ambulanţe pentru victime multiple, spitalul mobil şi încercăm să salvăm cât mai multe vieţi”, a declarat Raed Arafat, la România TV.

În momentul producerii exploziei, în club se aflau cel puţin 200 de persoane, printre care mulţi minori. Organizatorii concertului anunţaseră încă dinainte de eveniment că la concert vor putea vedea efecte pirotehnice spectaculoase.