Ministrul Sănătăţii cere demisia conducerii Spitalului de Pediatrie Piteşti

Patriciu Achimaş Cadariu, ministrul Sănătăţii, cere demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Piteşti. El acuză situaţia de la Piteşti, unde un copil de un an şi patru luni a fost plimbat între spitale cu infecţie digestivă gravă, deşi medicii ştiau de situaţia lui încă din data de 13 februarie.  Şi prefectul județului Argeș, Cristian Soare, a cerut demisia de onoare a șefei Direcției de Sănătate Publică Argeș, Sorina Honțaru, pentru proasta comunicare și a conducerii Spitalului de Pediatrie Pitești pentru proasta gestionare a crizei bebelușilor.

25 feb. 2016, 06:02
Ministrul Sănătăţii cere demisia conducerii Spitalului de Pediatrie Piteşti

Patriciu Achimaş Cadariu solicită demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Piteşti sau demiterea acesteia de către autorităţile publice locale, ca urmare a situaţiei copilului din Mioveni, consultat în mai multe spitale din Capitală, deşi situaţia lui era cunoscută încă de acum 11 zile de medicii din Piteşti.

„Din primele verificări efectuate, potrivit informării transmise de către Direcţia de Sănătate Publică Argeş, situaţia acestui copil era cunoscută de personalul medical al Spitalului de Pediatrie Piteşti încă din data de 13 februarie, când copilul a fost adus de părinţi pentru consult de specialitate, acuzând febră şi scaune diareice. Cu toate acestea, în regim ambulatoriu, i s-a prescris tratament simptomatic. La data de 14.02.2016, copilul a fost transportat de părinţi la o clinică privată din Bucureşti, unde au fost efectuate o serie de analize”, se arată într-un comunicat de presă citat de Mediafax.

Oficialii ministerului mai precizează că pe 21 februarie copilul a fost adus la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, unde a fost consultat şi i s-a pus diagnosticul de “enterocolită dizenteriformă şi rectoragii”. Ulterior, copilul a fost îndrumat pentru consult de specialitate la Spitalul Grigore Alexandrescu, unde a fost exclusă patologia chirurgicală şi i s-a recomandat revenirea la Institutul Matei Balş, în vederea internării. 

„Părinţii au transportat copilul la Spitalul Victor Babeş, unde s-a constatat, la camera de gardă, că pacientul este echilibrat. După ce s-a efectuat o nouă serie de investigaţii, care au inclus coproculturi, examen coprocitologic, rotavirus absent, i s-a recomandat tratament simptomatic şi revenire în caz de agravare, cu diagnosticul de Enterocolita acută”, mai anunţă ministerul Sănătăţii.

În data de 23 februarie, părinţii au revenit cu copilul la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului de Pediatrie Piteşti, unde pacientul a fost diagnosticat cu “boală diareică acută enteroinvazivă, cu Sindrom de Deshidratare Acut 5% şi sindrom febril asociat”. O zi mai târziu, a fost solicitat transferul la Spitalul Marie Curie Bucureşti, fără a se raporta cazul către Direcţia de Sănătate Publică Argeş.

Ministerul Sănătăţii mai informează că după internarea copilului la Bucureşti „au fost recoltate analizele de sânge şi coproculturi, în urma cărora s-au evidenţiat criterii de diagnostic asociate Sindromului Hemolitic Uremic. Din coprocultură, în urma testării, s-a pus pus în evidenţă prezenţa Verotoxinei secretate de o tulpină de Escherichia Coli”.

În momentul de faţă starea copilului este stabilă, însă prognosticul este rezervat.

Citeşte şi: Patriciu Achimaş-Cadariu: Vor fi controale încrucişate în spitale din 10 martie

Şeful secţiei pediatrie a Spitalului de Pediatrie Piteşti, dr. Gheorghe Vasilescu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că boala băiatului de un an şi patru luni a debutat în data de 13 februarie, însă starea lui nu era gravă. „Evoluţia stării de sănătate a fost ondulantă. Copilul nu a prezentat fenomene de deshidratare. Părinţii nu au fost foarte speriaţi până pe 20 februarie, când copilul a făcut scaune diareice cu sânge. A doua zi, pe 21 februarie, părinţii l-au dus de urgenţă la”, a declarat şeful Secţiei de Pediatrie din Piteşti.

Conform acestuia, marţi seara copilul a ajuns din nou la spital, unde medicul de gardă l-a internat şi i-a făcut analizele, rezultatele fiind normale.

„Evoluţia lui era una perfect normală. Chiar eu l-am văzut pe copil miercuri dimineaţă. Arăta foarte bine, de îmi venea să întreb de ce este internat. După doar două ore, starea i s-a înrăutăţit, s-au înmulţit scaunele cu sânge, motiv pentru care copilul a fost transferat la Bucureşti”, a spus dr. Gheorghe Vasilescu.

La Spitalul de Pediatrie din Piteşti a ajuns, tot marţi seara, o fetiţă de un an şi trei luni, din Curtea de Argeş, diagnosticată cu rotavirus. Părinţii acesteia au cerut ca fetiţa să fie îngrijită la Bucureşti, astfel că a fost transportată de urgenţă în Capitală.

Prefectul județului Argeș solicită demisia de onoare a șefei DSP și a conducerii Spitalului de Pediatrie Pitești

Prefectul județului Argeș, Cristian Soare, a cerut joi demisia de onoare a șefei Direcției de Sănătate Publică (DSP) Argeș, Sorina Honțaru, pentru proasta comunicare, precum și a conducerii Spitalului de Pediatrie Pitești pentru proasta gestionare a crizei bebelușilor.

„O spun foarte ferm și foarte tranșant, pentru modul în care a comunicat și a gestionat această criză, solicit demisia de onoare a doamnei director Sorina Honțaru din funcția de director al DSP Argeș. De asemenea, solicit demisia conducerii Spitalului de Pediatrie pentru modul în care a gestionat întreaga situație”, a declarat prefectul, în cadrul unei conferințe de presă.

Soare a precizat că, dacă ar fi depins de el, ar fi decis imediat demiterile respective, însă conducerea DSP poate fi schimbată doar de către ministrul Sănătăți, iar cea a Spitalului de Pediatrie Pitești, aflat în subordinea Consiliului Județean Argeș, de către Consiliul de Administrație. El a adăugat că va discuta despre prestația șefei DSP cu reprezentanții Ministerului Sănătății.

„Este clar că doamna doctor Honțaru nu a reușit și nu reușește să gestioneze această situație, să-și coordoneze oamenii încât să fie prezenți acolo, chiar la fața locului, chiar în Spitalul de Pediatrie”, a menționat Soare.

Prefectul a mai anunțat că, până în momentul în care vor apărea concluziile finale ale controalelor declanșate de Ministerul Sănătății, Corpul de Control al premierului și Avocatul Poporului, a solicitat DSP Argeș să îmbunătățească comunicarea cu unitățile sanitare din județ.

„Am cerut DSP să instituie un flux informațional cu spitalele, pentru a afla imediat și a mă informa despre orice caz diagnosticat cu boală transmisibilă la nivelul județului și care, eventual, a fost transferat la spitale din București. Am mai cerut DSP să monitorizeze și să transmită date cu privire la calitatea apei potabile”, a mai spus prefectul județului Argeș.